Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Στο επίκεντρο η Αττική

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Στο επίκεντρο η Αττική

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές τη Δευτέρα στην Αττική, αλλά και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται Αρχές και πολίτες για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», καθώς τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται να υπάρξει έξαρση των φαινομένων, με ισχυρές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

«Δύσκολη μέρα» χαρακτήρισε την αυριανή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ενώ με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι έντονα φαινόμενα θα χτυπήσουν το λεκανοπέδιο τις επόμενες ώρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, έχει επιβληθεί μια σειρά μέτρων στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής ενεργοποιήθηκε και το 112.

Παράλληλα, έπειτα από νέα σύσκεψη στο υπ. Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα της Κυριακής, απευθύνθηκε ισχυρή σύσταση να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους των οποίων απαιτείται η φυσική παρουσία, να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις 10 το πρωί.

Από μετεωρολογική άποψη, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, μετά από ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές τη Δευτέρα στην Αττική, αλλά και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Το φαινόμενο της σύγκλισης των ανέμων

Σε περιπτώσεις κακοκαιριών χιονιού στην Αττική, η κατανομή του χιονιού ανά περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συγκλίσεις των ανέμων. Στο γενικό βόρειο ρεύμα, το οποίο επικρατεί όταν έχουμε χιονοπτώσεις στην Αττική, η τοπογραφία των περιοχών βόρεια και βορειοδυτικά της Αττικής (Εύβοια, Βοιωτία), αλλά και η τοπογραφία της ίδιας της Αττικής, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο του ανέμου και αλλάζει τοπικά τη διεύθυνση και την ταχύτητά του.

Όταν αέριες μάζες συγκλίνουν προς την ίδια περιοχή, εξαναγκάζονται σε γρήγορη ανοδική κίνηση. Αυτές οι ανοδικές κινήσεις προκαλούν τοπικά συμπύκνωση των υδρατμών που υπάρχουν μέσα στην ατμόσφαιρα και τη δημιουργία ζωνών ενίσχυσης του υετού, ο οποίος με μορφή χιονιού πέφτει στη συνέχεια στο έδαφος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε τοπικές εξάρσεις χιονόπτωσης άρα και σημαντικές διαφοροποιήσεις του ύψους χιονιού σε κοντινές περιοχές.

Το σχήμα που ακολουθεί δείχνει μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση σύγκλισης σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, τις βραδινές ώρες της Κυριακής, όπως προβλέπεται από το μετεωρολογικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Στο επίκεντρο η Αττική-1

Τονίζεται βέβαια ότι η ακριβής πρόγνωση για το πού και πότε θα δημιουργηθούν αυτές οι ζώνες σύγκλισης δεν είναι πάντα εύκολη και για το λόγο αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν να προβλεφθεί ο χρόνος και η περιοχή έξαρσης ή ύφεσης των φαινομένων ισχυρής χιονόπτωσης.

Ο καιρός της Δευτέρας από το Μeteo

Τη Δευτέρα, αναμένονται χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα στη Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο, στις Σποράδες, στη Νοτιοανατολική Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στις Κυκλάδες. Επίσης, είναι πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιρες και τοπικές χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα υπάρχει σε τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στο Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -15 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -14 έως 5, στην Ήπειρο από -14 έως 7 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -15 έως 3, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 7, στα Επτάνησα από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -4 έως 3 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ και σταδιακή εξασθένηση στα 7-8 μποφόρ.

Στην Αττική, περιμένουμε αρχικά χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν, αλλά θα διατηρηθούν πιο τοπικά και παροδικά κυρίως στα βόρεια του νομού. Στα υπόλοιπα τμήματα του νομού, υπάρχει πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 2-3 βαθμούς, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, περιμένουμε αίθριο καιρό με παροδικές νεφώσεις κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή