Τραγωδία στα Τέμπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

Τραγωδία στα Τέμπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

Έξι από τους τραυματίες, όλοι τους νέοι άνθρωποι ηλικίας 21-26 ετών, νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα Πέμπτη οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία και τα γερανοφόρα οχήματα στο τρίτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας IC62, η οποία συγκρούστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με εμπορικό τρένο στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη.

Χθες Τετάρτη, κατά την διάρκεια της έρευνας, επιχείρησαν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας ανέρχονται σε 43, σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία της Λάρισας.

Παράλληλα συνεχίστηκε, μέχρι αργά χθες, και η ταυτοποίηση των σορών από τους συγγενείς τους, στο Γενικό Νοσοκομείο με τη διαδικασία της λήψης DNA, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών αργότερα κατευθύνθηκαν προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί για να τους φιλοξενήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως φίλοι και συγγενείς αναζητούν ακόμα αγνοούμενους και κάνουν ότι είναι δυνατόν να τους εντοπίσουν. Με μηνύματα ακόμα και στα social media ζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους.

Όσον αφορά στους νοσηλευόμενους επιβάτες, από τους 72, δεκαπέντε πήραν χθες εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας (Πανεπιστημιακό και Γενικό).

Έξι από τους τραυματίες, όλοι τους νέοι άνθρωποι ηλικίας 21-26 ετών, νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μάχη για τη ζωή τους δίνουν ένας νεαρός με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καθώς και δύο κοπέλες με βαριά εγκαύματα.

Ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή σήμερα ο σταθμάρχης

Στον εισαγγελέα και στον ανακριτή θα προσαχθεί σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμάρχης Λάρισας προχώρησε σε πλήρη ομολογία.

Ο συλληφθείς όχι μόνον παραδέχθηκε ότι έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά, πρόσθεσε ότι κατάλαβε το εγκληματικό λάθος μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε, όπως ανέφερε απολογούμενος, αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων, ενώ η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και για μεγάλο διάστημα κυριάρχησε στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.

H υπόσχεση Μητσοτάκη και η παραίτηση Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επισκέφτηκε το σημείο της τραγωδίας, σε δήλωση του δεσμεύθηκε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, αναφέροντας παράλληλα ότι θα συσταθεί ανεξάρτητη και υπερκομματική επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει μεταβατικός υπουργός Μεταφορών και επισήμανε ότι «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».

Είχε προηγηθεί νωρίτερα η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος», ανέφερε σε δήλωσή του.

Παράλληλα, τριήμερο εθνικό πένθος μεταξύ 1-3 Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων, κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός.

Έκτακτες αιμοδοσίες σήμερα στην Αττική

Στη διεξαγωγή έκτακτης αιμοδοσίας προχωρούν η Περιφέρεια Αττικής και κάποιοι δήμοι, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάγκη που υπάρχει για τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σε έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία καλεί τους πολίτες ο δήμος Αθηναίων σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου, από τις 10:00 – 15:00:

  • 1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) – Τηλ. για ραντεβού: 2103626587
  • 2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, Νέος Κόσμος) – Τηλ. για ραντεβού: 2109239865
  • 5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) – Τηλ. για ραντεβού: 2102015510

Ο δήμος Ηλιούπολης ανακοίνωσε πως θα την πραγματοποιήσει στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, καθημερινά από τις 8:30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και το σαββατοκύριακο από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Έκτακτη αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών των τραυματιών από την τραγωδία στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Πέμπτη 2/3 στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17) από τις 9.00 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ.

Παρόμοιες αιμοδοσίες έχουν προγραμματιστεί και σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή