Δ. Λιότσιος: «Αν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί»

Δ. Λιότσιος: «Αν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί»

«Οι κάτοικοι στο Μάτι έφυγαν γιατί είδαν τη φωτιά, όχι γιατί είχαν κάποια ειδοποίηση», τόνισε ο κ. Λιότσιος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη πεποίθηση ότι οι κάτοικοι στο Μάτι, που έφυγαν μόνοι τους από τα σπίτια τους και όχι ύστερα από κάποια οδηγία, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν είχε γίνει έγκαιρα η οργανωμένη απομάκρυνσή τους, εξέφρασε στην κατάθεσή του ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε και την πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια και τις ευθύνες της τραγωδίας. Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του γεγονότος, ότι στις 18.36 την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς το ΕΣΚΕ (Συντονιστικό Κέντρο) γνώριζε τουλάχιστον για τους πρώτους νεκρούς και ότι οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να σωθούν, αν είχαν ειδοποιηθεί. «Οι κάτοικοι στο Μάτι έφυγαν γιατί είδαν τη φωτιά, όχι γιατί είχαν κάποια ειδοποίηση», τόνισε. «Το ΕΣΚΕ έχει τη γνώση, την πληροφόρηση, τη διαθεσιμότητα των επίγειων, τη διαθεσιμότητα των εναέριων. Γνώριζαν τα πάντα», κατέθεσε ο κ. Λιότσιος. Ο συνήγορος της οικογένειας Αρ. Χερουβείμ που έχασε στο Μάτι τη μητέρα του, την αδελφή του και τις δίδυμες ανιψιές του υπέβαλε ερώτηση στον πραγματογνώμονα.

Δικηγόρος: Η οικογένεια Χερουβείμ θα ζούσε αν είχαν γίνει όλα όσα έπρεπε;

Μάρτυρας: Ενας μέσος άνθρωπος με βηματισμό 80 μέτρα το λεπτό θα μπορούσε να διανύσει την απόσταση ώς τη θάλασσα, με βηματισμό υπερήλικα, μέσα σε 20 με 25 λεπτά. Το έκανα και υπάρχει βίντεο. Ναι, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Λίγα λεπτά αργότερα άλλος ο δικηγόρος, ο οποίος εκπροσωπεί μία από τις εγκαυματίες, ρώτησε: «Η εντολέας μου έκανε περίπου πέντε λεπτά για να φτάσει από το σπίτι της στη θάλασσα. Μια γυναίκα υγιέστατη, σε καλή φυσική κατάσταση έκανε περίπου πέντε λεπτά να διασχίσει τα 80 μέτρα μέχρι τη θάλασσα και σε αυτή τη διαδρομή κάηκε. Πιστεύετε βάσιμα ότι θα είχαν αποφευχθεί οι σωματικές βλάβες αν είχε εγκαίρως ενημερωθεί».

Μάρτυρας: Βεβαίως. Το λέω με βεβαιότητα, γιατί το έχω κάνει στην πράξη.

Ο ίδιος συνήγορος ρώτησε: Η εντολέας μου από το σπίτι της που έφυγε μόνη της και μέχρι την ώρα που καμένη έπεσε στη θάλασσα, δεν είδε περιπολικό και δεν είδε κανέναν από τον δήμο ή την περιφέρεια να δίνει οδηγίες σε πεζούς ή εποχουμένους. Γνωρίζετε αν υπήρχε κάποιος εκεί;

Μάρτυρας: Στις 18.05 έκλεισαν οι είσοδοι, η πρώτη και η δεύτερη στον Ν. Βουτζά και 18.20 η Λ. Μαραθώνος. Δεν προέκυψε από την έρευνά μου ότι υπήρχαν δυνάμεις επί τόπου.

Πριν η πρόεδρος διακόψει τη συνεδρίαση για τη Δευτέρα, η υπεράσπιση του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Σ. Τερζούδη υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για διενέργεια αυτοψίας στην περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο ήταν υλοποιήσιμο το σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή