Κως: Αθωράκιστο το νοσοκομείο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Κως: Αθωράκιστο το νοσοκομείο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αναφέρουν στην «Κ» οι εργαζόμενοι, με το υπουργείο να προσβλέπει σε απόδοση του μπόνους και πιθανή αξιοποίηση των γενικών γιατρών

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια τραγική εικόνα στο νοσοκομείο της Κω κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι εκεί έναν μήνα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας πάνω από 1.500.000 άνθρωποι θα βρεθούν στο νησί. 

«Η σεζόν στην Κω ξεκινάει το Πάσχα και διαρκεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Και ενώ την περασμένη χρονιά ήμασταν ο τέταρτος πιο δημοφιλής νησιωτικός προορισμός, δεν έχουμε έναν παθολόγο αλλά ούτε και πνευμονολόγο στο νοσοκομείο μας» ξεκινάει να περιγράφει στην «Κ» η Γαρυφαλιά Καρανάσιου, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Όπως συμπληρώνει, στη μονάδα νεφρού όπου εργάζεται η ίδια ως νοσηλεύτρια μία νεφρολόγος ασχολείται με 35 αιμοκαθαιρόμενους, ενώ όταν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες οι ασθενείς πηγαίνουν στην Κάλυμνο

Η ίδια τονίζει πως τα προβλήματα στο νοσοκομείο είναι διαχρονικά, όμως, χρονιά με τη χρονιά, οι ελλείψεις γίνονται πιο εμφανείς. «Υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια, δίπλα από το αεροδρόμιο, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ κανονικά από τότε που εγκαινιάστηκε πριν από 15 περίπου χρόνια. Έναν γενικό γιατρό έχει, ο οποίος απλώς συνταγογραφεί» λέει η κ. Καρανάσιου, εξηγώντας πως τα προβλήματα απλώνονται σε πολλά μέτωπα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένα νησί που αριθμεί περίπου 40.000 μόνιμους κατοίκους εξυπηρετείται μόνο από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς -όπως εξηγεί η κ. Καρανάσιου- υπάρχουν άλλα δύο οχήματα από δωρεά που παραμένουν παρκαρισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού. «Συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς γιατί περίμενε για πολλή ώρα το ΕΚΑΒ. Τέτοιες απώλειες λόγω καθυστέρησης δεν έχουν συμβεί μία και δύο φορές».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η έλλειψη παθολόγου, νευρολόγου, πνευμονολόγου όπως και η επί σειρά ετών απουσία παιδιάτρου από το νησί έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο ασθενείς να καλούν ιδιώτες γιατρούς του νησιού ώστε να τους εξετάσουν μέσα στο νοσοκομείο, ενώ τον χειμώνα είναι καθημερινό φαινόμενο οι αεροδιακομιδές προς Ρόδο, Κρήτη, Αθήνα ή όπου υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.

Οι άγονες προκηρύξεις και το μπονους των 1800 ευρώ

Τον περασμένο Ιανουάριο, με τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να δίνεται σε μηνιαία βάση το οικονομικό κίνητρο των 1.800 ευρώ σε γιατρούς και των 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές και σε λοιπό προσωπικό, προκειμένου να μετακινούνται προσωρινά για υπηρεσιακούς λόγους σε άλλες νοσηλευτικές δομές. Αυτό θα ισχύσει για την καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Ιουνίου 2023 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι γιατροί στο νησί ωστόσο αμφιβάλλουν κατά πόσο η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία, ενώ σημειώνουν πως δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι τους χειμερινούς μήνες. 

Μιλώντας στην «Κ», η Κατερίνα Γαβαλά, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω και διευθύντρια ΕΣΥ – Οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο, τονίζει πως το βασικό πρόβλημα είναι οι άγονες προκηρύξεις για θέσεις γιατρών, κάθε φορά που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. «Όσοι γιατροί βλέπουν πως προκηρύσσεται μια θέση στο νοσοκομείο μας και μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος παθολόγος, αποφασίζουν να μη δηλώσουν συμμετοχή γιατί ξέρουν πως θα αρχίσουν να εργάζονται ασταμάτητα. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις παθολόγοι στην κλινική του νοσοκομείου για να βγαίνουν οι εφημερίες, να εξετάζεται ταυτόχρονα ο κόσμος στα επείγοντα αλλά και να εξυπηρετούνται τα τακτικά ιατρεία».

H ίδια αναφέρει ενδεικτικά πως το περασμένο καλοκαίρι 18 γιατροί μετακινήθηκαν στην Κω, η παραμονή τους όμως διήρκεσε από λίγες ημέρες έως έναν μήνα, καλύπτοντας έτσι πολύ πρόσκαιρα και αποσπασματικά τις ελλείψεις. Ενώ μια παθολόγος που μετακινήθηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο της Κω θα παραμείνει μόλις 10 ημέρες καθώς αναμένεται να αποχωρήσει την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα οικονομικά κίνητρα από μόνα τους δεν επαρκούν ώστε να πείσουν τους γιατρούς να μετακινηθούν στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως διαπιστώνει με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Αυτά τα μπόνους θα μπορούσαν να αποδώσουν αν δίνονταν για το ίδιο διάστημα και σε νεοπροσληφθέντες γιατρούς, όπου ζητούνται θέσεις, μέσω προκηρύξεων. Οι γιατροί από τα αστικά κέντρα και ειδικά οι παθολόγοι οι οποίοι μπορούν και να συνταγογραφούν σε μεγάλο βαθμό και τα ιατρεία τους είναι πάντα γεμάτα, δύσκολα παίρνουν την απόφαση να μεταβούν στην επαρχία. Αν πεις όμως σε έναν γιατρό πως μετά από τρία χρόνια παραμονής στην περιφέρεια, θα μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει ένα νοσοκομείο και να εξελιχθεί σταδιακά από τη θέση του επιμελητή Β’ στη θέση του επιμελητή Α’, τότε, ίσως πειστεί περισσότερος κόσμος».

Σκέψεις για επέκταση των κινήτρων 

Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστήριξε πως πέρυσι το καλοκαίρι σε πολλά νησιά, όπως για παράδειγμα στις Κυκλάδες, τα οικονομικά κίνητρα έφεραν στα περιφερειακά νοσοκομεία γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είχαν καταγωγή από έναν τόπο και εργάστηκαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα εκεί, συνδυάζοντας την επιλογή τους με διακοπές.

«Αντιλαμβανόμαστε πως το πρόβλημα εντείνεται τους χειμερινούς μήνες γι αυτό και υπάρχει η σκέψη τα μπόνους των 1200 και 1800 ευρώ να επεκταθούν και στη χειμερινή περίοδο» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως ειδικά για το θέμα της Κω, υπάρχουν προκηρύξεις για τις θέσεις δύο παθολόγων. «Θα περιμένουμε να δούμε αν υπάρξει ενδιαφέρον ή αν θα βγουν άγονες. Αν συμβεί το δεύτερο, θα ενεργοποιήσουμε τους ιδιώτες γιατρούς με μερική απασχόληση. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό θα τελεσφορήσει». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους επτά γενικούς γιατρούς που εργάζονται στο νησί σημειώνοντας πως μπορούν να εργαστούν ως παθολόγοι, καθώς το υπουργείο Υγείας σκέφτεται να λύσει το θέμα του νομικού κενού- δεδομένου ότι δεν περιγράφονται επίσημα ως παθολόγοι- για να μην αισθάνονται εκτεθειμένοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γενικοί γιατροί είναι ειδικότητες που υπάρχουν στα νησιά και μπορούν να ενεργοποιηθούν περαιτέρω.

Εξώδικη διαμαρτυρία

Τη δική του απάντηση στο ρεπορτάζ για τη δημόσια υγεία στην Κω παραθέτει με εξώδικό του ο ιατρός του Ε.Σ.Υ, Αναστάσιος Μεταξάς, η οποία κατά το μέρος που μάς ζητά να δημοσιευτεί είναι η ακόλουθη:

«Στο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα www.kathimerini.gr της δημοσιογράφου Δήμητρας Τριανταφύλλου με ημερομηνία 14-3-2023 υπό τον τίτλο: «Κως: Αθωράκιστο το νοσοκομείο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου», περιέχεται συνέντευξη της προέδρου των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κω, Γαρυφαλιάς Καρανάσιου στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο γενικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας «απλώς συνταγογραφεί». Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κ. Α. Μεταξάς, ως γενικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας (κατά ακρίβεια στο περιφερειακό ιατρείο Αντιμάχειας), παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες, εκτελεί πλήρως τα καθήκοντα του με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, παρέχοντας τις δέουσες ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενέείς που του απευθύνονται».

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή