Αναβαθμίζεται η έρευνα για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου

Αναβαθμίζεται η έρευνα για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου

Αναλαμβάνει το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών – Το προσωπικό της Εφορείας Κυκλάδων δηλώνει αποφασισμένο να υπηρετήσει με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο το συνταγματικό καθήκον του

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από χθες το πρωί η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρρού, απόφαση που σαφώς αναβαθμίζει την έρευνα. Αρχικά την υπόθεση είχε αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας Κηφισιάς, καθώς το συμβάν είχε σημειωθεί στην περιοχή του ΚΑΤ, ενώ ο κ. Ψαρρός επέστρεφε σπίτι του από τη δουλειά του, την έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που βρίσκεται στο Μοναστηράκι. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή τόσο ο αρχαιολόγος όσο και υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας είχαν συνδέσει τον ξυλοδαρμό του με συμφέροντα στο νησί της Μυκόνου και συγκεκριμένα με υποθέσεις παραβάσεων σε παραλίες του νησιού. Αλλωστε δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για τη Μύκονο. Είχε προηγηθεί η επίθεση με λοστάρι σε ξενοδόχο του νησιού και ο ξυλοδαρμός πρώην αντιδημάρχου, γεγονός που οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. να αποφασίσει την ενίσχυση του τοπικού τμήματος.

Ο κ. Ψαρρός είναι επιφορτισμένος από το 2014 με τον αρχαιολογικό έλεγχο της Μυκόνου, περνούν από τα χέρια του εγκρίσεις ξενοδοχείων, κέντρων διασκέδασης με τζίρους εκατομμυρίων, καταγραφές αυθαιρεσιών κ.ά. Σε δηλώσεις του στην «Κ» περιέγραφε μια κατάσταση δύσκολη, με αντικρουόμενα συμφέροντα στο νησί, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

«Οι Κυκλάδες βρίσκονται στην αιχμή της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας», τονίζει ο Δημήτρης Αθανασούλης, έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. «Γίνονται μεγάλες επενδύσεις στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Νάξο, στην Ιο, επομένως διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών αρχαιολογικού ελέγχου ή και για την κατά το δυνατόν θετική αντιμετώπιση των οικοδομικών υποθέσεων που μας κατατίθενται στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας», σημειώνει. «Εργαζόμαστε με υπευθυνότητα και επιστημονική πληρότητα ώστε να προστατεύεται η πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων και το περιβάλλον της», συνεχίζει, επισημαίνοντας παράλληλα τη σοβαρή υποστελέχωση της υπηρεσίας αλλά και τα προαπαιτούμενα σύνθετα διοικητικά στάδια ελέγχου, που πολλές φορές δημιουργούν ανεπιθύμητες καθυστερήσεις.

Εύθραυστο τοπίο

Για τον κ. Αθανασούλη οι Κυκλάδες, λόγω της μικρής τους κλίμακας, είναι ένα ιδιαίτερα εύθραυστο τοπίο. «Το οποίο, αν δεν το προστατεύσουμε, θα καταρρεύσει, θα απαξιωθεί και επομένως από ποιοτικός τουριστικός προορισμός θα καταντήσει μια υποβαθμισμένη περιοχή βιομηχανοποιημένου τουρισμού. Οι πρώτοι που το αντιλαμβάνονται αυτό είναι οι σοβαροί επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν να δουν την επένδυσή τους να απαξιώνεται».

Το προσωπικό της εφορείας, μετά το αρχικό σοκ, δηλώνει αποφασισμένο να υπηρετήσει με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο το συνταγματικό καθήκον του, την προστασία της κυκλαδικής κληρονομιάς, λέει ο κ. Αθανασούλης.

«Ας έχουν υπόψη οι ηθικοί αυτουργοί ότι η εγκληματική ενέργεια δεν έγινε σε κάποιο φουκαρά δημόσιο υπάλληλο, όπως αυτοί εσφαλμένα θεωρούν. Οι δράστες επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη επιστημονική υπηρεσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT