Γράψε – σβήσε σε διάταξη για το ΕΣΥ

Γράψε – σβήσε σε διάταξη για το ΕΣΥ

Σε διορθωτικές κινήσεις της διάταξης που οδηγεί εκτός ΕΣΥ εκατοντάδες γιατρούς, οι οποίοι ενώ ολοκλήρωσαν τον χρόνο ειδίκευσής τους παραμένουν στα νοσοκομεία με παρατάσεις, προχωρεί το υπουργείο Υγείας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διορθωτικές κινήσεις της διάταξης που οδηγεί εκτός ΕΣΥ εκατοντάδες γιατρούς, οι οποίοι ενώ ολοκλήρωσαν τον χρόνο ειδίκευσής τους παραμένουν στα νοσοκομεία με παρατάσεις, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Η διάταξη ψηφίστηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα και ήδη έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα νοσοκομεία, καθώς και την παρέμβαση στο υπουργείο των εκπροσώπων γιατρών του ΕΣΥ (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ).

Με τη συγκεκριμένη διάταξη ο χρόνος παραμονής των γιατρών χωρίς ειδικότητα σε θέση την οποία κατείχαν ως ειδικευόμενοι μέχρι την κάλυψή της από τον επόμενο ειδικευόμενο γιατρό περιορίζεται σε τέσσερα εξάμηνα. Εως και πριν από τη συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε περιορισμός για πόσα εξάμηνα μπορούσε να επαναληφθεί η παράταση. Η διάταξη προβλέπει ότι οι γιατροί αυτής της κατηγορίας που έχουν ήδη υπηρετήσει με παράταση για διάστημα πέραν των τεσσάρων εξαμήνων υποχρεούνται να αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας εξάμηνης παράτασης.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο γ.γ. της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, μόνο στο νοσοκομείο Νίκαιας 25 γιατροί κινδυνεύουν με άμεση απόλυση λόγω αυτής της ρύθμισης. «Τις εφημερίες του πνευμονολογικού τμήματος ουσιαστικά τις καλύπτουν οι “παρατασιακοί” ειδικευόμενοι Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής», σημειώνει και προσθέτει ότι εκτιμάται πως εάν εφαρμοστεί η διάταξη, τουλάχιστον 350-400 γιατροί θα αποχωρήσουν άμεσα από το ΕΣΥ.

Ο αντίλογος από την πλευρά του υπουργείου είναι ότι ο περιορισμός της παραμονής γιατρών που έχουν συμπληρώσει πλήρως τον χρόνο ειδικότητας και δεν έχουν αποκτήσει τίτλο έχει ως στόχο τη μη καταστρατήγηση του έκτακτου χαρακτήρα αυτών των παρατάσεων. Ενα παράδειγμα που επικαλούνται στελέχη του υπουργείου είναι ότι υπάρχει γιατρός ηλικίας άνω των 70 ετών που παραμένει με αυτό το καθεστώς στο ΕΣΥ επί επτά χρόνια. Πάντως, όπως ανέφερε στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ήδη έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή της διάταξης ενόψει της κατάθεσης τροπολογίας σε επερχόμενο σχέδιο νόμου, η οποία θα δίνει πίστωση χρόνου σε αυτούς τους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ προκειμένου να δώσουν εξετάσεις τίτλου ειδικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή