«Βorn in Greece» η κατάσκοπος της Λιουμπλιάνα

«Βorn in Greece» η κατάσκοπος της Λιουμπλιάνα

Η άγνωστη έρευνα στα ληξιαρχεία κατόπιν αιτήματος της Σλοβενίας και η σχέση με τη Μαρία Τσάλλα στο Παγκράτι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Born in Greece». Αυτό αναγραφόταν, σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στα ταξιδιωτικά έγγραφα της Μαρίας Μάγιερ, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 στη Σλοβενία κατηγορούμενη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Με την ίδια κατηγορία συνελήφθη και ο σύζυγός της Λούντβιχ Γκις. Μαζί με τα δυο τους παιδιά εγκαταστάθηκαν το 2017 σε μονοκατοικία στη Λιουμπλιάνα προφασιζόμενοι ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αργεντινή απ’ όπου δήθεν κατάγονταν, θορυβημένοι από τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα.

Στην πραγματικότητα, από την έρευνα της σλοβενικής υπηρεσίας Πληροφοριών (SOVA) προέκυψε ότι επρόκειτο για Ρώσους υπηκόους, που με την κάλυψη πλαστών ταυτοτήτων δρούσαν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας – SVR.

Σε γραπτή δήλωσή του στην «Κ», ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σλοβενίας τόνισε ότι «οι δύο ύποπτοι είναι μέλη ξένης υπηρεσίας πληροφοριών που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στη Σλοβενία υπό πλαστή ταυτότητα, με παρανόμως αποκτηθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα».

Και οι δύο είχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Αργεντινής. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο Λούντβιχ Γκις χρησιμοποιούσε διαβατήριο που τον εμφάνιζε να έχει γεννηθεί το 1984 στη Ναμίμπια. Αντίστοιχα, η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα ότι η Μαρία Μάγιερ χρησιμοποιούσε ένα πλαστό διαβατήριο, που την εμφάνιζε να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

Το διαβατήριο της Μαρίας Μάγιερ, που συνελήφθη στη σλοβενική πρωτεύουσα, ανέφερε ότι είχε γεννηθεί στη χώρα μας.

Στο διάστημα αμέσως μετά τη σύλληψη του ζεύγους των κατασκόπων στη Λιουμπλιάνα η αστυνομία της Σλοβενίας απέστειλε έγγραφο στην Ελληνική Αστυνομία ζητώντας της να επιβεβαιώσει εάν η Μαρία Ρόζα Μάγιερ Μούνος, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, ήταν πολιτογραφημένη στην Ελλάδα.

Το έγγραφο εστάλη στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (ΔΔΑΣ) του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και αποτέλεσε αφορμή για μυστική έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας στα κεντρικά ληξιαρχεία της Αττικής, με αρνητικό πάντως αποτέλεσμα.

Από την έως τώρα έρευνα της «Κ» δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η συγκεκριμένη αστυνομική έρευνα στα ληξιαρχεία της Αθήνας και του Αμαρουσίου ήταν αυτή που έφερε στο φως την πραγματική ταυτότητα της Ιρένα Σμίρεβα. Της Ρωσίδας κατασκόπου που εγκαταστάθηκε το 2018 στην Αθήνα και από το 2020 μέχρι τις αρχές του έτους ζούσε στο Παγκράτι υπό πλαστά στοιχεία Μαρία Τσάλλα.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι αποκάλυψε στην αστυνομία και κυρίως στην ΕΥΠ που ερευνούσε την υπόθεση Τσάλλα τη μεθοδολογία δράσης των επονομαζόμενων «παρανόμων» ή αγγλιστί «Illegals» που δρουν για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Οπως εξάλλου το ζεύγος των συλληφθέντων στη Λιουμπλιάνα έτσι και η Μαρία Τσάλλα ερχόμενη στην Ελλάδα χρησιμοποίησε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που την εμφάνιζαν να κατάγεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο και ο δήθεν Βραζιλιάνος σύζυγός της, Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν όπως ακριβώς και της Τσάλλα ή Σμίρεβα, στις αρχές Ιανουαρίου 2023.

Ταξίδια στην Κύπρο

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα της «Κ» για την υπόθεση προκύπτει ότι στο διάστημα από το 2018 έως το 2020, πριν δηλαδή η Σμίρεβα αποκτήσει νέα ελληνική ταυτότητα, το ζεύγος είχε πραγματοποιήσει κοινά, άγνωστα μέχρι πριν από λίγο καιρό ταξίδια στην Κύπρο. Ερευνάται μάλιστα εάν ο αρχικός σχεδιασμός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προέβλεπε τη δραστηριοποίησή τους στο νησί πριν τελικά η Ρωσίδα κατάσκοπος επιλέξει να εγκατασταθεί στο Παγκράτι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT