Εύα Καϊλή: «Δεν ομολόγησε, βγαίνει τελευταία», σχολίασε ο συνήγορός της

Εύα Καϊλή: «Δεν ομολόγησε, βγαίνει τελευταία», σχολίασε ο συνήγορός της

Εν αναμονή της δίκης, για την οποία νομικοί κύκλοι προεξοφλούν ότι θα καθυστερήσει αρκετά, η επόμενη «μάχη» που καλούνται να δώσουν οι συνήγοροι της κ. Καϊλή, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είναι να αποδείξουν ότι είναι αναξιόπιστη η μαρτυρία του τέως ευρωβουλευτή Πιερ- Αντόνιο Παντσέρι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε κατ’ οίκον περιορισμό θα βρίσκεται πιθανότατα από σήμερα η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, να διατάξει την αποφυλάκισή της με καθεστώς «ηλεκτρονικής παρακολούθησης» την Τετάρτη, μια μέρα πριν από την προκαθορισμένη ακρόασή της ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η ακρόαση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί τυπικά, ενώ σε δύο μήνες η ευρωβουλευτής θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του συμβουλίου, που θα εξετάσει αν τηρούνται οι όροι αποφυλάκισής της. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές.

«Αποδείξεις αθωότητας»

«Δεν δέχθηκε συμβουλές και παραινέσεις διαφόρων να ομολογήσει ενοχή. Δεν δέχθηκε να υπογράψει γιατί είναι αθώα», δήλωσε ο Μ. Δημητρακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία στη δικογραφία, που αποδεικνύουν την αθωότητα της κ. Καϊλή και αφορούν κυρίως «τις αυτοσχέδιες δεσμίδες χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοικία της και δεν βρέθηκε κανένα δακτυλικό της αποτύπωμα». Για τον συνήγορό της αυτό αποτελεί και «το πιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο» της μη ενοχής της.

Η 44χρονη πολιτικός ήταν η τελευταία από τους κατηγορουμένους του σκανδάλου διαφθοράς που παρέμενε εδώ και τέσσερις περίπου μήνες στις φυλακές του Χάρεν και σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο αυτό οφείλεται στο βελγικό δικονομικό σύστημα που, όπως τόνισε, βασίζεται στο «δίκαιο των ομολογιών». «Βγήκε τελευταία γιατί δεν δέχθηκε συμβουλές και παραινέσεις διαφόρων να ομολογήσει ενοχή. Δεν δέχθηκε να υπογράψει γιατί είναι αθώα», τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ δήλωσε εκ μέρους της πελάτισσάς του ότι είναι πλέον διατεθειμένη να βοηθήσει τον ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, καθώς και τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα με όσα γνωρίζει, καθώς η έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Εν αναμονή της δίκης, για την οποία νομικοί κύκλοι προεξοφλούν ότι θα καθυστερήσει αρκετά, η επόμενη «μάχη» που καλούνται να δώσουν οι συνήγοροι της κ. Καϊλή, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είναι να αποδείξουν ότι είναι αναξιόπιστη η μαρτυρία του τέως ευρωβουλευτή Πιερ- Αντόνιο Παντσέρι σε ό,τι αφορά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή. Υπενθυμίζεται ότι ο φερόμενος «εγκέφαλος» του σκανδάλου διαφθοράς, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές από τον περασμένο Ιανουάριο –με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του– φέρεται να έχει καταθέσει στοιχεία ενοχής της Εύας Καϊλή, ενώ οι πληροφορίες του οδήγησαν στη σύλληψη του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κατσολίνο. Πάντως, ο Παντσέρι βγήκε τελικά χθες από τις φυλακές του Σαν Ζιλ, των Βρυξελλών, μια εβδομάδα δηλαδή μετά τη σχετική απόφαση των βελγικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου επ’ αυτοφώρω, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ η υπόθεση έφερε στο «φως» ένα σύστημα δωροδοκίας με «μεγάλα χρηματικά ποσά» από χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, που φέρεται να διατίθεντο προκειμένου να επηρεάσουν σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate προκάλεσε μεγάλο «πλήγμα» στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, καθώς οι κατηγορούμενοι αποτελούσαν πρώην και νυν μέλη της. Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει την έκδοση του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, καθώς ζητούν περισσότερες πληροφορίες προτού ικανοποιήσουν το αίτημα της βελγικής δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή