Μύκονος-Nammos: Αλλα είδαν οι επιθεωρητές, άλλα ο αστυνομικός

Μύκονος-Nammos: Αλλα είδαν οι επιθεωρητές, άλλα ο αστυνομικός

Αναβολή στην εκδίκαση του αιτήματος για «πάγωμα» διαδικασίας εναντίον του Nammos

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αναβολή πήρε η εκδίκαση του αιτήματος του Nammos για διακοπή κάθε διαδικασίας εναντίον τους. Η πλευρά της επιχείρησης κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφο από αστυνομικό που συνόδευε την αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και ο οποίος αναφέρει ότι στο ακίνητο γίνονταν ηλεκτρολογικές εργασίες (και όχι οικοδομικές, «αδειάζοντας» τους επιθεωρητές). H πλευρά του Principote προσέφυγε και αυτή στα δικαστήρια Αθήνας και Σύρου κατά των αποφάσεων εναντίον της. Ενώ προετοιμάζεται η πρώτη, ύστερα από χρόνια, κατεδάφιση αυθαιρέτου στο νησί και μάλιστα με «χορηγό».

Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έδωσε χθες νέα αναβολή στην εκδίκαση του αιτήματος των ιδιοκτητών και μισθωτών του Nammos, για «πάγωμα» της διαδικασίας (έκδοση προσωρινής διαταγής). Η εξέλιξη αυτή είναι ασυνήθιστη, καθώς ανάλογες αποφάσεις εκδίδονται σε μία-δύο ημέρες και πλέον το διάστημα έχει περάσει τη μία εβδομάδα. Αν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα του Nammos και «παγώσει» τη διαδικασία (μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, κατά του πορίσματος των επιθεωρητών), αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα καθυστερήσει αρκετά να ξεκαθαρίσει.

Η πλευρά του Nammos υποστηρίζει ότι τα δύο κτίρια (ένα διώροφο, 520 τ.μ. και ένα βοηθητικό, 40 τ.μ.) στην Ψαρού είναι «τακτοποιημένα» από το παρελθόν. Μάλιστα κατέθεσε στο δικαστήριο αναφορά την οποία έκανε αστυνομικός (ο οποίος συνόδευε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) προς την υπηρεσία του, ότι κατά τον έλεγχο στον χώρο βρίσκονταν σε εξέλιξη ηλεκτρολογικές εργασίες. Η αναφορά «αδειάζει» το πόρισμα των επιθεωρητών, που κατέγραψε οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη. Η διαφορά είναι σημαντική: αν οι εργασίες δεν ήταν οικοδομικές, τότε δεν μπορούν να ισχύσουν όσα ορίζει ο νόμος για τις περιπτώσεις που οι αυθαιρεσίες εντοπίζονται επ’ αυτοφώρω: δηλαδή την άμεση κατεδάφισή τους (μόλις η υπόθεση τελεσιδικήσει).

Οσο για το Principote, όπως αναμενόταν, η πλευρά της επιχείρησης προσέφυγε χθες δικαστικά κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον της. Στο Εφετείο Σύρου, κατά της απόφασης του Δήμου Μυκόνου να αναστείλει την άδεια λειτουργίας και να ζητήσει τη σφράγιση του χώρου. Και στο Εφετείο Αθήνας, κατά της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Το Principote ενημέρωσε εξαρχής την υπηρεσία δόμησης Σύρου ότι πρόκειται να προχωρήσει αυτοβούλως στην απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών. Βεβαίως είναι πρακτικά αδύνατο, μέσα στο 10ήμερο που δίνει ο νόμος για τη συμμόρφωση και έχει παρέλθει, η επιχείρηση να κατεδαφίσει τα περίπου 40.000 τ.μ. παρανομιών που κατέγραψαν οι επιθεωρητές.

Εν τω μεταξύ, στη Μύκονο προετοιμάζεται η πρώτη κατεδάφιση, που αφορά αυθαίρετο που έχει καταγραφεί από το 2016. Πρόκειται για μικρό κτίσμα στην παραλία Μερσίνη. Το ασυνήθιστο στην υπόθεση είναι ότι ιδιωτική εταιρεία έχει προσφερθεί να αναλάβει όλα τα έξοδα κατεδάφισης (επιτρέπεται από τη νομοθεσία). Πριν από λίγες ημέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας και η κατεδάφιση προγραμματίστηκε για την επόμενη εβδομάδα. Το ερώτημα είναι αν, με δεδομένη την έλλειψη μέσων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η εταιρεία έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για καταπολέμηση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας στο νησί, ή το ενδιαφέρον της εταιρείας εξαντλείται στη συγκεκριμένη περιπτωση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή