Οδοντίατροι, κέντρα ομορφιάς, καθαριστήρια – Οι καπνιστές το… πληρώνουν ακριβά

Οδοντίατροι, κέντρα ομορφιάς, καθαριστήρια – Οι καπνιστές το… πληρώνουν ακριβά

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών, το τσιγάρο έχει επιπτώσεις και στο «πορτοφόλι»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερα «ακριβή» εξάρτηση, με φανερές, αλλά και «κρυφές» δαπάνες, αποδεικνύεται το κάπνισμα. Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών και την απώλεια 13-14 ετών ζωής για τους καπνιστές, το τσιγάρο έχει επιπτώσεις και στο «πορτοφόλι».

Οπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου), εάν οι κίνδυνοι για την υγεία δεν είναι μια ικανοποιητική αιτία για να πεισθεί ο πληθυσμός να κόψει το κάπνισμα, ίσως είναι ώρα να αναλογιστεί ο καθένας τις οικονομικές επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει εννέα λόγους οικονομίας για να κόψει κάποιος το κάπνισμα:

1ος. Το κόστος αγοράς ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα σημαίνει εκροή περίπου 1.800 ευρώ ετησίως από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. «Αναλογιστείτε ότι με αυτό το ποσό μπορείτε να περάσετε ένα πενθήμερο διακοπών με την οικογένειά σας», αναφέρουν οι καρδιολόγοι – μέλη της Εταιρείας.

2ος. Το κόστος του καθαριστηρίου για τακτικό καθαρισμό και περιποίηση των ρούχων.

3ος. Το κόστος συντήρησης του σπιτιού του καπνιστή, δεδομένου ότι απαιτούνται πιο τακτικά το βάψιμο των τοίχων και ο καθαρισμός των επίπλων (περίπου 2.500 ευρώ ετησίως). Εδώ πρέπει να προσμετρηθεί και η φθορά που μπορεί να υποστεί ένα αυτοκίνητο λόγω του καπνού. 

4ος. Το κόστος επίσκεψης στον οδοντίατρο. Πέρα από τις βλαπτικές συνέπειες στην υγεία του, ο καπνιστής επιβαρύνεται και με το κόστος επιπλέον επισκέψεων στον οδοντίατρο ώστε να διατηρήσει ένα λευκό χαμόγελο (150 ευρώ). 

5ος. Το κόστος αγοράς επιπλέον πακέτων τσίχλας για δροσερή αναπνοή (250 ευρώ ετησίως). 

6ος. Σε χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, το κόστος της ασφάλειας ζωής διαφοροποιείται ανάμεσα σε καπνιστές και σε μη καπνιστές. Σύμφωνα με τους καρδιολόγους – μέλη της Εταιρείας, «κάτι τέτοιο δεν θα αργήσει να έρθει και στη χώρα μας». 

7ος. Το κόστος επίσκεψης σε κέντρα ομορφιάς. Οι γυναίκες καπνίστριες, προκειμένου να διατηρήσουν σφριγηλή και φρέσκια την επιδερμίδα τους, που καταστρέφεται από το κάπνισμα, θα επισκεφτούν τα κέντρα ομορφιάς πολύ περισσότερο από τις μη καπνίστριες (πέντε επισκέψεις ετησίως, σημαίνει κατ’ ελάχιστο 1.500 ευρώ). 

8ος. Η παραγωγικότητα της χώρας μειώνεται με το άναμμα κάθε τσιγάρου, που σημαίνει ένα νέο διάλειμμα από την απασχόληση και μικρότερη συγκέντρωση στην εργασία. 

9ος. Πλέον, πολλές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τον χώρο εργασίας καθαρό από καπνό, δεν προσλαμβάνουν καπνιστές.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή