«Διάδρομος απογείωσης» για τα ελληνικά ΑΕΙ

«Διάδρομος απογείωσης» για τα ελληνικά ΑΕΙ

Η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστήμιο Περντιού, από το οποίο αποφοίτησαν 27 αστροναύτες της NASA, αλλάζει το τοπίο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοιτίδα των… αστροναυτών προσγειώθηκε στην Ελλάδα. Συνολικά 27 αστροναύτες της NASA, μεταξύ αυτών και ο Νιλ Αρμστρονγκ, έχουν αποφοιτήσει από το Περντιού, το ιστορικό δημόσιο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ στην πολιτεία της Ιντιάνα. Το ίδρυμα έχει πάνω από 50.000 φοιτητές και βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων δημόσιων ΑΕΙ σχετικά με τις θετικές επιστήμες. Σχεδιάζοντας το επόμενο βήμα εσωστρέφειας του ιδρύματος ο νέος πρόεδρος του πανεπιστημίου, καθηγητής Μουνγκ Τσιανγκ, βρίσκεται –ηγούμενος αντιπροσωπείας καθηγητών– στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού του στην Ευρώπη, για να συνάψει συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα η αντιπροσωπεία του Περντιού συναντήθηκε με την ηγεσία και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών για να εξειδικεύσουν τη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων. Το αμερικανικό ίδρυμα δίνει βάρος στους κλάδους της πληροφορικής, της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης δεδομένων, της φυσικής και βιολογίας, της ανάπτυξης φαρμάκων και της βιοϊατρικής. «Γιατί Ελλάδα;», είναι ένα καίριο ερώτημα να απαντηθεί από ξένους ακαδημαϊκούς, ιδίως σε μία περίοδο εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ. «Η Ελλάδα κατέχει ξεχωριστή θέση λόγω της ιστορίας της, του πολιτισμού της, και βεβαίως των παραδοσιακά καλών σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο κ. Τσιανγκ.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, «τα δύο ιδρύματα θα εστιάσουν στις ανταλλαγές φοιτητών, ερευνητών και πανεπιστημιακών, στην οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων και στο πεδίο της έρευνας». Προφανώς είναι τα πεδία που συνήθως καλύπτουν οι σχετικές συνεργασίες και, σύμφωνα με τον κ. Τσιανγκ, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ενισχυθούν οικονομικά οι ανταλλαγές και η κινητικότητα και ειδικά η παρουσία Ελλήνων ακαδημαϊκών και φοιτητών στις ΗΠΑ.

H Πέρη Πάσχου γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε εδώ και βρήκε την πρώτη θέση καθηγητή σε ελληνικό ΑΕΙ, το Δημοκρίτειο Θράκης. Σήμερα είναι καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών και αναπληρώτρια κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Περντιού. «Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει καθώς έχει σπουδαίους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν σχέσεις με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το Περντιού είναι κορυφαίο δημόσιο ΑΕΙ στις ΗΠΑ και ενδιαφέρεται για συνεργασίες στο εξωτερικό. Αρα η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήλθε στο σωστό τάιμινγκ», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ». Μάλιστα προσθέτει ότι εκτός από το ΕΚΠΑ, η αντιπροσωπεία του Περντιού υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Θράκης καθώς και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ταχύτατα αναπτυσσόμενη. Οι Ελληνες καθηγητές και φοιτητές είναι πολύ καλοί και προάγουν τη φήμη των πανεπιστημίων της χώρας μας στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι Ελληνες ακαδημαϊκοί, και ευρύτερα οι επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό είναι πρεσβευτές της Ελλάδας, και αποτελούν τις καλύτερες γέφυρες διασύνδεσης των ξένων ιδρυμάτων με τα ελληνικά. Αποτελούν ένα ανθρώπινο κεφάλαιο που μακάρι η Ελλάδα να αξιοποιήσει περισσότερο», παρατηρεί η ίδια.

Στο Περντιού εργάζονται 20 Ελληνες καθηγητές. Οπως τονίζει η ίδια, «είμαστε πολλοί. Αλλά αυτό συμβαίνει σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια. Στο σύνολο των ξένων σε ΑΕΙ των ΗΠΑ ο αριθμός των Ελλήνων είναι πολύ μεγάλος και αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή