Ο γεωλογικός και πολιτιστικός πλούτος του Λαυρίου

Ο γεωλογικός και πολιτιστικός πλούτος του Λαυρίου

Η περιοχή του Λαυρίου γίνεται η όγδοη στη χώρα μας που εντάσσεται στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιοχή του Λαυρίου γίνεται η όγδοη στη χώρα μας που εντάσσεται στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Το γεωπάρκο Λαυρεωτικής είναι ένα δίκτυο διαδρομών με σημεία γεωλογικού, ιστορικού, αρχαιολογικού, μεταλλευτικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, και περιλαμβάνει 1.000 μεταλλευτικές στοές και πολλούς γεωτόπους σπουδαίας επιστημονικής αξίας.

Η είδηση ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή υποστηρίζοντας επιστημονικά ήδη από το 2008 την προσπάθεια. «Το γεωπάρκο Λαυρεωτικής είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, με επίκεντρο την πόλη του Λαυρίου», αναφέρει η UNESCO. «Το γεωπάρκο αποτελείται από μια περιοχή με γεωλογικό, γεωμορφολογικό και πολιτιστικό πλούτο. Σήμερα η περιοχή έχει 25.102 κατοίκους, ενώ κατοικείται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα εξαιτίας του πλούτου του υπεδάφους της. Το γεωπάρκο είναι παγκοσμίως γνωστό για τα κοιτάσματα θειούχου μεταλλεύματος, την εξόρυξη αργύρου, καθώς και την αφθονία και ποικιλία γεωλογικών ειδών. Η μοναδική γεωποικιλότητα του πάρκου συμβαδίζει με την εξαιρετική ομορφιά και πολύτιμη βιοποικιλότητά του», αναφέρει.

1.000 μεταλλευτικές στοές

H περιοχή εντάχθηκε πρόσφατα στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.

Σύμφωνα με την ΕΑΓΜΕ, «το γεωπάρκο Λαυρεωτικής καλύπτει μια έκταση 176 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία περιλαμβάνει περίπου 1.000 μεταλλευτικές στοές και ισάριθμα φρεάτια, καθώς και άνω των 40 γεωτόπων σπουδαίας επιστημονικής σημασίας. Η περιοχή της Λαυρεωτικής είναι ευρέως γνωστή καθώς τα ορυκτά της συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών χημικών στοιχείων (48) από οποιαδήποτε άλλη μεταλλευτική περιοχή στον κόσμο και γι’ αυτόν τον λόγο εμφανίζεται εδώ το 12% των παγκοσμίως γνωστών ορυκτών της γης».

«Πόλος έλξης»

Το δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO περιλαμβάνει 195 γεωπάρκα σε 48 χώρες, ανάμεσα στα οποία και οκτώ ελληνικά (Χελμός-Βουραϊκός, Γρεβενά, Κεφαλονιά, Λαυρεωτική, Λέσβος, Ψηλορείτης, Σητεία και Βίκος-Αώος). Ο φάκελος της υποψηφιότητάς του Λαυρίου, που κατατέθηκε το 2020, ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας πολλών φορέων όπως η ΕΑΓΜΕ, ο Δήμος Λαυρεωτικής, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλοι. «Το Λαύριο, ως μέρος πλέον του δικτύου των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO, διαθέτει νέες δυνατότητες υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με σκοπό να γίνει πόλος έλξης γεω-τουριστών από όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι τα παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO οφείλουν να πληρούν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και προσφερόμενων υπηρεσιών και αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια μέσα από ένα αυστηρό πρωτόκολλο», καταλήγει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή