Μυστήριο με τα τρία νεκρά ελάφια στη λίμνη Κερκίνη

Μυστήριο με τα τρία νεκρά ελάφια στη λίμνη Κερκίνη

Μιλούν στην «Κ» η ιδιοκτήτρια της φάρμας όπου ζούσαν τα ελάφια και η προϊστάμενη του δασαρχείου Σιδηροκάστρου

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τη βρήκαμε στις 8 παρά τέταρτο το πρωί και στο σώμα της είχε επτά τραύματα από ισάριθμες μολύβδινες σφαίρες. Ζύγιζε περίπου 200 κιλά». Ο Αντώνης Ηλιάδης, φύλακας του ΟΦΥΠΕΚΑ στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, είναι ο πρώτος άνθρωπος που ήρθε αντιμέτωπος την Κυριακή (11/06/2023) με το θλιβερό θέαμα του νεκρού ελαφιού στο χωριό Ακριτοχώρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νεκρά ελάφια είναι τρία. «Στα άλλα δύο είδαμε τα ίχνη τους: “λίμνες” από αίμα, πέντε μέτρα πιο μακριά από την ελαφίνα. Το αίμα ήταν φρέσκο». Αμέσως ειδοποιήθηκαν και έφτασαν στο σημείο και οι υπάλληλοι του δασαρχείου, η αστυνομία αλλά και η γυναίκα που έχει τα ελάφια τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που πέθανε ο σύζυγός της. 

«Ο ιδιοκτήτης ξεκίνησε με τρία ελάφια εκτροφής, τα οποία είχαν αγοραστεί νόμιμα και στην πορεία αναπαρήχθησαν κι έγιναν 18. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα αρχίσαμε να βλέπουμε τα ελάφια να περιφέρονται ελεύθερα στην περιοχή. Μιλάμε για ζώα που δεν υπάρχουν καθόλου στην πανίδα της περιοχής. Η κατάσταση ήταν από τότε επικίνδυνη. Τελικά, βρέθηκαν σκοτωμένα σε αυστηρά μη κυνηγετική περίοδο», εξηγεί ο κ. Ηλιάδης.

Ο Θεόδωρος Ναζηρίδης, υπεύθυνος του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης του ΟΦΥΠΕΚΑ, προσθέτει πως η ελαφίνα, εγκαταλείφθηκε στο χωράφι δίπλα από την Εθνική Οδό, είτε γιατί είχε τραυματιστεί -αλλά δεν είχε ακόμα πεθάνει- είτε επειδή δεν μπορούσαν να τη μεταφέρουν λόγω βάρους.

Η Σοφία Κωνσταντινίδου, ιδιοκτήτρια της φάρμας όπου ζούσαν τα ελάφια, αναφέρει ότι πριν από ενάμιση μήνα, άγνωστοι έκοψαν μέρος της περίφραξης της φάρμας, με αποτέλεσμα τα ελάφια να αποδράσουν. Κάποια από αυτά επιστρέφουν ενίοτε – τους αφήνει φαγητό στο χώρο – αλλά η ίδια τονίζει πως δεν μπορεί και δεν έχει και τον τρόπο να τα κρατήσει μέσα. «Αυτή τη στιγμή, είναι εδώ μόνο μια ελαφίνα που έχει γεννήσει. Όλα τα υπόλοιπα είναι έξω. Δεν ξέρω τι έχουν απογίνει».

Μυστήριο με τα τρία νεκρά ελάφια στη λίμνη Κερκίνη-1
Ο φύλακας του ΟΦΥΠΕΚΑ Αντώνης Ηλιάδης, μπροστά στη νεκρή ελαφίνα το πρωί της Κυριακής 11/06/2023

«Στοχευμένη» δράση

Ο κ. Ναζηρίδης κάνει λόγο για ένα προμελετημένο έγκλημα σε καλά προστατευόμενη περιοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο αχανές πάρκο.

Όπως σημειώνει: «Η περίφραξη της φάρμας “άνοιξε” για να βγουν τα ζώα στο πεδίο, με σκοπό να τα χτυπήσουν και να τα πάρουν. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι κυνηγούν παράνομα ζώα στο βουνό σε απαγορευμένη περίοδο, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα με τα ελάφια εκτροφής δεν το έχουμε ξαναδεί. Είναι μια πολύ “στοχευμένη” δράση. Όσο ήταν μέσα στη φάρμα δεν μπορούσαν να τα χτυπήσουν. Είναι πιο εύκολο να το κάνεις όταν είναι βράδυ και δεν βλέπει κανείς. Όπως και έγινε. Κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσα ζουν και που βρίσκονται. Δυστυχώς, τα ελάφια εκτροφής δεν είναι μαθημένα σε αυτό το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους, όπως για παράδειγμα να τους επιτεθούν λύκοι το βράδυ. Δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου που έχουν τα άγρια ζώα. Μπορούν επίσης να βγουν σε κεντρικό δρόμο της περιοχής, αναζητώντας φαγητό από χέρι ανθρώπου, όπως έχουν συνηθίσει και να σημειωθεί σοβαρό τροχαίο με αρνητικές συνέπειες και για τα ίδια αλλά και για τους ανθρώπους».

Τα ελάφια παρέμεναν στη φάρμα

Μολονότι τα ελάφια είχαν κατασχεθεί από την οικογένεια της κ. Κωνσταντινίδου εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη άδεια εκτροφής, εξακολουθούσαν να παραμένουν στη φάρμα. Στην ερώτηση γιατί η οικογένεια εξέτρεφε ελάφια, η κ. Κωνσταντινίδου απάντησε στην «Κ» πως ο σύζυγός της «αγαπούσε πολύ τα ζώα». «Ο άντρας μου τα είχε αγοράσει από ένα εκτροφείο στο Νέο Σούλι. Τα αγαπούσε πολύ. Τα τάιζε στο χέρι». Εκτός από τα ελάφια, η οικογένεια έχει και κουνέλια, χήνες, πάπιες, κατσίκια. 

Η Ελένη Βαβάτση, προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Δασών και Δημόσιου Κατήγορου στο δασαρχείο Σιδηροκάστρου, λέει με τη σειρά της πως τα ελάφια δεν μπορούν να αποσπαστούν από τη φάρμα αν η υπόθεση δεν τελεσιδικήσει -η επόμενη δίκη είναι τον ερχόμενο Νοέμβριο- και δεδομένου ότι η ιδιοκτήτρια δεν υπογράφει για την απομάκρυνσή τους. Η κ. Κωνσταντινίδου επιρρίπτει ωστόσο ευθύνες στο δασαρχείο για το γεγονός ότι τα 15 ελάφια κυκλοφορούν εκτός φάρμας εδώ και 1,5 μήνα. Όπως σημειώνει και ο κ. Ηλιάδης: «ποιες κινήσεις έγιναν από το δασαρχείο για να επιστρέψουν στη φάρμα ή να προφυλαχθούν;»

Πάντως, ο υπεύθυνος του πάρκου, κ. Ναζηρίδης, έχει μια απάντηση για αυτή την ιστορία που θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα: «Υποψιαζόμαστε και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ελάφια αυτής της φάρμας πωλούνταν σε εστιατόρια για να μαγειρευτούν. Πολλά εστιατόρια της περιοχής σερβίρουν αυτό το φαγητό».

16 φύλακες για περίπου 1.000.000 στρέμματα

Όσον αφορά στη φύλαξη της περιοχής από παράνομες δραστηριότητες τόσο ο κ. Ναζηρίδης όσο και ο κ. Ηλιάδης σημειώνουν πως τα προβλήματα γύρω από τον στενό πυρήνα της λίμνης, είναι σπάνια. Παρόλα αυτά, όταν απομακρύνεται κανείς από το επίκεντρο, οι παρανομίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

«Είμαστε 16 φύλακες για περίπου 1.000.000 στρέμματα περιοχής4 του ΟΦΥΠΕΚΑ, 2 της θηροφυλακής και 10 του δασαρχείου. Μιλάμε για μια περιοχή δύσκολη για επιτήρηση αφού πρόκειται για μικτό οικοσύστημα- με βουνό, λίμνη, ποτάμι. Οι περιπολίες είναι απαιτητικές», σημειώνει ο κ. Ηλιάδης ενώ ο κ. Ναζηρίδης προσθέτει το εξής: «Προφανώς δεν επαρκούν οι φύλακες. Χρειαζόμαστε περισσότερα άτομα κι εξοπλισμό. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα. Όσο πιο μακριά φεύγουμε όμως από αυτήν, τόσο πιο συχνές είναι οι αναφορές για παρανομίες».

Η καλή φύλαξη της λίμνης έχει πάντως αποδώσει καρπούς. Όπως σημειώνει ο κ. Ηλιάδης: «Από το 1990 που υπηρετώ εδώ, το έγκλημα στη στενή περιοχή της λίμνης, το οποίο αφορά σε παράνομη λαθροθηρία πουλιών, χηνών κ.τ.λ έχει μειωθεί κατά 95%. Όταν ήρθα πρώτη φορά, υπήρχαν 45 λάμπες μέσα στη λίμνη για παράνομο νυχτερινό ψάρεμα. Τώρα αυτό δεν υπάρχει». Η κ. Βαβάτση παραδέχεται με τη σειρά της ότι γύρω από τη λίμνη καταγράφονται ενίοτε προβλήματα με παράνομη υλοτομία και παράνομο κυνήγι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή