Reimagine Tourism in Greece: Η πρωτοβουλία της «Κ» για τη βιωσιμότητα του τουρισμού

Reimagine Tourism in Greece: Η πρωτοβουλία της «Κ» για τη βιωσιμότητα του τουρισμού

Ειδικοί και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους καταθέτουν ιδέες και προτάσεις για τη βέλτιστη πορεία του τουρισμού μακροπρόθεσμα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη επιστροφή του ταξιδιού σήμανε η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημικής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι υπήρξαν 27,8 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό και τουριστικά έσοδα 17,6 δισ. ευρώ. Σε σχέση δηλαδή, με τη χρονιά – ορόσημο του 2019, οι αφίξεις και τα έσοδα υστερούν μόλις κατά 11,2% και κατά 3% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη του 2019. Τα δεδομένα αυτά φανερώνουν ότι η Ελλάδα ανήκει στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως και αποτελεί πρώτη επιλογή για έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών.

Ουδείς παραγνωρίζει την αναπτυξιακή δυναμική του ελληνικού τουρισμού που αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και συνεισφέρει στο ¼ του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα πρέπει να αγνοούνται οι προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης.

Ο κορεσμός των υποδομών, η απουσία οργανωμένων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων ενεργειακών δικτύων και η κακή κατάσταση των οδικών αξόνων αποτελούν ορισμένες από αυτές. Ως εκ τούτου, το στοίχημα που τίθεται είναι να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη, χωρίς οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας να αλλοιωθούν και να απωλέσουν το γνήσιο χαρακτήρα τους.

Η «Καθημερινή» αναγνωρίζει την εξαιρετική, διαχρονικά, σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα, προσπαθώντας να συμβάλει στην επίτευξη των αναγκαίων συγκλίσεων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός εθνικού οράματος για τον τουρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή, η «Κ» δημιούργησε την πρωτοβουλία “Reimagine Tourism in Greece” αποβλέποντας στη δημιουργία ενός πλαισίου κατευθυντήριων γραμμών και ενεργειών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού κλάδου και κατ’ επέκταση της χώρας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό, τους επόμενους μήνες μέσω του “Reimagine Tourism in Greece” θα δημιουργηθεί μία Δεξαμενή Σκέψης, με ειδικούς και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, που διαθέτουν πλούσια εμπειρία και εξειδίκευση, οι οποίοι με τη σειρά τους θα καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τη βέλτιστη πορεία του τουρισμού μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή