Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ στην «Κ»: Για την ψυχική υγεία των νέων

Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ στην «Κ»: Για την ψυχική υγεία των νέων

Σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και ηθοποιός, η βασική προτεραιότητα της Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ από τον Ιανουάριο του 2019, οπότε ο σύζυγός της Γκάβιν Νιούσομ ανέλαβε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, έγινε η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και ηθοποιός, η βασική προτεραιότητα της Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ από τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο σύζυγός της Γκάβιν Νιούσομ ανέλαβε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, έγινε η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων – θέμα για το οποίο μίλησε στο συνέδριο Nostos 2023 στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αλλά η πρώτη της δράση ήταν –για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας της– να αφήσει τον τίτλο Πρώτη Κυρία, όπως είναι παραδοσιακά γνωστές οι σύζυγοι, όχι μόνο των Αμερικανών προέδρων αλλά και κυβερνητών και να επιλέξει τον τίτλο Πρώτη Σύντροφος. «Ξέρω πως σύντομα θα έχουμε γυναίκα κυβερνήτη. Θα έχουμε ΛΟΑΤΚΙ+ κυβερνήτη. Ηθελα, συμβολικά, να προτείνω έναν πιθανό όρο για τις δύο αυτές μελλοντικές ευκαιρίες», λέει στην «Κ». Δεν ήταν όμως ο μόνος λόγος.

«Πιστεύω πολύ στη σύμπραξη, κάνει τον κόσμο να προχωράει. Χωρίς αυτή, ζούμε με την ατομιστική φιλοσοφία και νοοτροπία, που είναι βαθιά ριζωμένη στην αμερικανική κουλτούρα, ότι οι άνθρωποι πρέπει να σηκώνουν τους εαυτούς τους μόνοι τους, πιασμένοι “από τις μπότες τους”», λέει, χρησιμοποιώντας μια αμερικανική έκφραση. «Αλλά δεν έχουν όλοι μπότες», συμπληρώνει. «Ως κουλτούρα και ως κοινωνία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κανένας δεν καταφέρνει τίποτα μόνος του, είμαστε συλλογικότητα». Αυτό ήθελε να υποδηλωθεί μέσω του όρου «partner», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «σύντροφος» αλλά και ως «εταίρος». Ηθελε ακόμη να φωτίσει τη συμβολή των γυναικών που έχουν αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο. «Συχνά στην πολιτική υπάρχει μια γυναίκα στα παρασκήνια που είναι εξίσου έξυπνη, ικανή, ταλαντούχα. Στην αμερικανική κουλτούρα, μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε δει τις γυναίκες ως ηγέτες. Είναι ένας τρόπος να φωτίσουμε αυτούς που έχουμε κάνει αόρατους, που συχνά ήταν γυναίκες και θηλυκότητες».

Αν κάνεις ό,τι μπορείς για το παιδί από την αρχή, τόσο λιγότερο θα υποφέρει στη ζωή του και τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος στο σύστημα υγείας.

Αποφάσισε να αφιερώσει το έργο της στην ψυχική υγεία των νέων γιατί, όπως τονίζει, στις ΗΠΑ «η κρίση της εφηβικής ψυχικής υγείας είναι η καθοριστική κρίση δημόσιας υγείας της εποχής μας». «Αυτή η κρίση», συνεχίζει, «απαιτεί τεράστια συστημική αλλαγή και γι’ αυτόν τον λόγο ο κυβερνήτης επένδυσε 4,7 δισ. δολάρια στην πλήρη αναδιάρθρωση του συμπεριφορικού συστήματος υγείας της Καλιφόρνιας, ώστε όλοι από τη γέννησή τους έως τα 25 τους χρόνια να “αξιολογούνται” τακτικά και να υποστηρίζονται από το σύστημα». Το 2019 ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Καλιφόρνια για όλα τα παιδιά», βασικός στόχος της οποίας είναι να υπάρξει πρόληψη, πριν δημιουργηθεί η ανάγκη για παρέμβαση, στο κομμάτι της ψυχικής υγείας των νέων.

Η έμφαση είναι τόσο στα βασικά –«ύπνος, διατροφή, χρόνος μακριά από τις συσκευές, διαπροσωπικές σχέσεις»– όσο και σε αγαθά, όπως η πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία, παρέχοντας πολύ σημαντικές οικονομικές διευκολύνσεις και για τα δύο, αλλά και στην άσκηση και στο φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό, τονίζει, τα παιδιά να ασκούνται καθημερινά στο σχολείο, με τρόπο βασισμένο στο παιχνίδι και τις ικανότητές τους. «Οχι μόνο με τα δομημένα ανταγωνιστικά σπορ, που θα έλεγα ότι κλέβουν την παιδικότητα από τα παιδιά», λέει στην «Κ». Αλλά απόλυτη προτεραιότητά της αποτελεί το φαγητό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Νιούσομ, η Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που υποχρεώνει όλα τα δημόσια σχολεία της πολιτείας να παρέχουν στους μαθητές δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό. Η κ. Σίμπελ Νιούσομ φροντίζει για το τι θα είναι αυτό. «Στο πλαίσιο του προγράμματος Farm-to-School (από το χωράφι στο σχολείο), στόχος είναι όλα τα παιδιά στην Καλιφόρνια να λαμβάνουν φρέσκο, νόστιμο, θρεπτικό φαγητό, που προέρχεται από τοπικές μικρομεσαίες φάρμες και έχει προετοιμαστεί σε τοπικές ή σχολικές κουζίνες από εκπαιδευμένους σεφ», δηλώνει.

Παρότι τα πολιτικά «οφέλη» προγραμμάτων ψυχικής υγείας των νέων αργούν να φανούν, τόσο η ίδια όσο και ο κυβερνήτης Νιούσομ είναι αφοσιωμένοι στο θέμα. «Ξέρουμε πως αν υποστηρίξεις μια μητέρα και ένα παιδί, προσφέρεις υγιεινή διατροφή, την αίσθηση ασφάλειας, καθώς και ευκαιρίες εκπαίδευσης, αν κάνεις ό,τι μπορείς για το παιδί από την αρχή, τόσο λιγότερο θα υποφέρει κατά τη διάρκεια της ζωής του και τόσο μικρότερο θα είναι και το κόστος στο σύστημα υγείας της χώρας», τονίζει η κ. Σίμπελ Νιούσομ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή