Το ΕΚΠΑ δίνει ζωή στο κέντρο της Αθήνας

Το ΕΚΠΑ δίνει ζωή στο κέντρο της Αθήνας

Την περίοδο 2019-2023 ανακαινίστηκαν ριζικά και αναδείχθηκαν εμβληματικά κτίρια του ιστορικού πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Αθηνών ξέρουν καλά τα κατατόπια της σχολής τους. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν την ισχυρή παρουσία του ιδρύματος στην Αθήνα; Σίγουρα λόγω της θέσης τους η εμβληματική Νομική Σχολή επί της οδού Σόλωνος (και λόγω της ιστορίας της, για τους παλαιότερους) και η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου αποτελούν τα πιο γνωστά τοπόσημα του ιδρύματος σε πολίτες που δεν έχουν φοιτήσει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ωστόσο, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με 186 έτη ιστορίας, διαθέτει στην πρωτεύουσα και σε γειτονικούς δήμους (αλλά και στη Στερεά Ελλάδα μετά την προσθήκη τμημάτων στα Ψαχνά) κτίρια επιφανείας άνω των 700.000 τετραγωνικών μέτρων, εκτεινόμενο σε χώρο άνω των 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

Το ΕΚΠΑ δίνει ζωή στο κέντρο της Αθήνας-1
Η έναρξη λειτουργίας του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χώρου «Ιρις» γεννά μνήμες στους Αθηναίους.

Εκτός από την Πανεπιστημιούπολη στον Δήμο Ζωγράφου, όπου φιλοξενούνται μεγάλες Σχολές και πολλά Τμήματα, υπάρχουν και άλλες τρεις πανεπιστημιουπόλεις του ΕΚΠΑ: η πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια με τις εγκαταστάσεις της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής Σχολής και του Τμήματος Νοσηλευτικής, η πανεπιστημιούπολη της Δάφνης με τις εγκαταστάσεις της σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, η πανεπιστημιούπολη στα Ψαχνά με τις εγκαταστάσεις του Συγκροτήματος Ευρίπου, οι εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στο Αττικό Νοσοκομείο και η «πανεπιστημιούπολη του κέντρου». Η τελευταία αποκαλείται συμβολικά πανεπιστημιούπολη, καθώς τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις της δεν είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, αλλά βρίσκονται στο ευρύτερο κέντρο της πόλης των Αθηνών.

«Ηταν στρατηγική επιλογή μου να ενισχυθεί το έργο σχολών και τμημάτων του κέντρου της Αθήνας», λέει στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος.

«Αποτέλεσε στρατηγική επιλογή μου ως πρύτανη η υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών, οι οποίες ενίσχυσαν σημαντικά την παρουσία του ΕΚΠΑ στην αποκαλούμενη “πανεπιστημιούπολη του κέντρου”, με σκοπό βεβαίως να υποστηριχθεί καλύτερα και να ενισχυθεί το έργο σχολών και τμημάτων του κέντρου της Αθήνας αλλά και να αναδειχθεί το ΕΚΠΑ ως πρωτεύουσα δύναμη ανάπτυξης για την πόλη», αναφέρει ο πρύτανης του ιδρύματος, Θάνος Δημόπουλος.

Το ΕΚΠΑ δίνει ζωή στο κέντρο της Αθήνας-2
Ενα από τα κτίρια που συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν είναι το εμβληματικό Μαράσλειο Διδασκαλείο.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2019-2023 ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε στάδιο περάτωσης οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης και ανάδειξης του κτιρίου του Παλαιού Χημείου (εγκαταστάθηκαν η Βιβλιοθήκη Νομικής, Μουσείο κ.ά.), οι εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και ανάδειξης του εμβληματικού Μαρασλείου Διδασκαλείου, η ριζική ανακαίνιση κτιρίου του Νέου Χημείου, η κατασκευή τετραώροφου κτιρίου Βιβλιοθήκης της Σχολής Επιστημών Αγωγής επί της οδού Μεθώνης.

Αν τα προηγούμενα έργα έχουν ισχυρό ακαδημαϊκό στίγμα, οι εργασίες αναβάθμισης στην Πανεπιστημιακή Λέσχη, επί της οδού Ιπποκράτους, με κυρίαρχη την ανακαίνιση και την έναρξη λειτουργίας του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χώρου «Ιρις», γεννά μνήμες στους Αθηναίους και προσφέρει έναν χώρο πολιτιστικής έκφρασης για τους 20χρονους φοιτητές και όχι μόνο. Επί χρόνια η «Ιρις» στο ισόγειο του κτιρίου της Πανεπιστημιακής Λέσχης, που ανεγέρθη το 1927 και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, έχει μυήσει στο σινεμά γενιές φοιτητών και Αθηναίων. Η «Ιρις» συνέβαλε ιδιαίτερα στην κινηματογραφική παιδεία, καθώς οργάνωνε κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια και εκδηλώσεις σχετικές με την έβδομη τέχνη. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ομίλου των φοιτητών του ΕΚΠΑ οργανώθηκαν θεατρικές παραστάσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν στην «Ιριδα».

Οπως λέει ο κ. Δημόπουλος, «με τα έργα του ΕΚΠΑ σε κτίρια και χώρους του που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, το πανεπιστήμιό μας αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα δύναμη που επενδύει στο μέλλον της πόλης και ενισχύει δομές, μάλιστα, σε χρονικές περιόδους που πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης έμειναν αναξιοποίητα λόγω και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα άλλες περιοχές αποτελούσαν επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT