Ρόδος: Ανενόχλητα τα παράνομα μπιτς μπαρ

Ρόδος: Ανενόχλητα τα παράνομα μπιτς μπαρ

Λειτουργούν κανονικά στη Ρόδο, καθώς όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξάντληση του ενδιαφέροντος της πολιτείας για την επαναφορά της νομιμότητας στις παραλίες της χώρας αποδεικνύει η υπόθεση της Ρόδου.

Οι παράνομες επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, εκμεταλλευόμενες δημόσιες εκτάσεις. Ο δήμος και η Κτηματική Υπηρεσία δεν ζητούν σφράγισή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν αρμοδιότητα.

Ενώ η υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου παραμένει αδρανής, ελλείψει «ενεργής» εργολαβίας. Η μόνη θετική εξέλιξη στο νησί ήταν η σφράγιση 5 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Ψαροπούλα, στην πόλη της Ρόδου. Τα καταστήματα είχαν… κόψει τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί στην παραλιακή ζώνη (ενδεικτικό της αποθράσυνσης της παρανομίας στο νησί) και είχαν επεκταθεί παράνομα στην παραλία με τραπεζοκαθίσματα.

Στα θετικά, επίσης, είναι η συνέχιση της δικαστικής έρευνας, η οποία φέρνει στο φως συνεχώς νέες περιπτώσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού παραλιακού καφε-εστιατορίου στην περιοχή της Καλλιθέας: η επιχείρηση σφραγιζόταν συνεχώς από το 2016-2018, συνεχίζοντας να λειτουργεί.

Ο δήμος εξέδωσε νέα απόφαση το 2021 (αντί να ζητήσει την εφαρμογή των παλαιών) και… ανακάλεσε ύστερα από δύο ημέρες. Για την υπόθεση αυτή αναμένεται να απαγγελθούν μέσα στο επόμενο διάστημα κατηγορίες εις βάρος αιρετών.

Οσον αφορά τη δικογραφία σχετικά με τα παράνομα μπιτς μπαρ σε όλο το νησί (πλην της πόλης της Ρόδου), σύμφωνα με πληροφορίες η ολοκλήρωσή της έχει «κολλήσει» στο Τμήμα Δημόσιας Περιουσίας της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο έπρεπε να είχε παραδώσει πόρισμα εδώ και μήνες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η καθυστέρηση προκαλεί ερωτήματα, καθώς ακόμη κι αν οφείλεται στην πολυπλοκότητα της υπόθεσης, καθυστερεί την άσκηση ποινικών διώξεων κατά αιρετών και υπαλλήλων της διοίκησης, που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους έχουν συμβάλει στη γιγάντωση της παρανομίας στο νησί.

Επιχειρήσεις εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται δημόσιες εκτάσεις – Η σχετική δικογραφία έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες.

Κατά τα λοιπά, τα παράνομα μπαρ –όπως αυτά που ανέδειξε στο ρεπορτάζ της η «Κ» στις 6 Ιουνίου στη Γλύστρα, στον Αγιο Παύλο και στην Αγία Αγάθη– εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, έχοντας καταπατήσει δημόσια γη, έχοντας προκαλέσει ζημιά σε προστατευόμενους οικοτόπους και αρχαιολογικούς χώρους. Μάλιστα, προ ημερών άτομα που είχαν (ξανα)συλληφθεί από την αστυνομία με τη διαδικασία του αυτοφώρου στη Γλύστρα αφέθηκαν (πάλι) ελεύθερα, καφού το δικαστήριο έδωσε… αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Τις πταίει; Η Κτηματική Υπηρεσία Ρόδου υποστηρίζει ότι η σφράγιση των παράνομων μπιτς μπαρ είναι αρμοδιότητα της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου (ανεξάρτητα με το αν διαθέτουν άδεια) και η κατεδάφισή τους θέμα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου υποστηρίζει ότι δεν είναι σε θέση να έχει γρήγορα αντανακλαστικά, σημειώνει ωστόσο ότι αναμένονται εξελίξεις.

«Είμαστε υποστελεχωμένοι»

«Είναι γνωστό ότι η υπηρεσία μας είναι υποστελεχωμένη και δεν διαθέτει δικά της μηχανήματα. Είναι λοιπόν περιορισμένη η δυνατότητά μας να ασχολούμαστε ταυτόχρονα με όλα τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα», λέει στην «Κ» η γ.γ. της Αποκεντρωμένης, Μαριάννα Νικολαΐδου. «Χρειάζεται χρόνος για να κινηθεί η διαδικασία. Υπάρχει όμως κυβερνητική πρωτοβουλία και όλα μπαίνουν σε μια σειρά».

Ερωτώμενος από την «Κ» γιατί η επιτροπή ποιότητας ζωής δεν έχει ζητήσει από την αστυνομία τη σφράγιση των παράνομων μπαρ, ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου, Στέφανος Δράκος, απαντά ότι η επιτροπή ποιότητας ζωής δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. «Η επιτροπή ποιότητας ζωής εκδίδει μόνο αποφάσεις ανάκλησης αδειών, όχι σφράγισης. Για τις περιπτώσεις των Γλύστρας, Αγίου Παύλου και Αγάθης δεν έχει έρθει καμία σχετική εισήγηση από καμία υπηρεσία προς την επιτροπή ποιότητας ζωής». Να σημειωθεί ωστόσο ότι σε αντίστοιχη περίπτωση στη Μύκονο (Principote), η επιτροπή ποιότητας ζωής ζήτησε τη σφράγιση του καταστήματος παρότι δεν υπήρχε άδεια (γνωστοποίηση λειτουργίας) κατατεθειμένη, δηλαδή η επιχείρηση ήταν εντελώς παράνομη. Αντιθέτως, στη Ρόδο, κανείς δεν κινεί τη διαδικασία. Ο κ. Δράκος υποστηρίζει πως ο δήμος δέχεται άδικη κριτική. «Ο Δήμος Ρόδου έχει προχωρήσει από το 2019 έως και σήμερα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δημοτικές εκτάσεις και περιλαμβάνονται στη δικαιοδοσία του Δήμου Ρόδου –πλην αυτών που δραστηριοποιούνται εντός αιγιαλού και παραλίας, μη αρμοδιότητας του Δήμου Ρόδου– έχουν επιβληθεί πρόστιμα, έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα αυθαιρέτων και ανακλήσεις αδειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT