«Συγγνώμη που δεν ήξερα να κάνω ΚΑΡΠΑ»

«Συγγνώμη που δεν ήξερα να κάνω ΚΑΡΠΑ»

Μία σειρά από γεγονότα έκαναν τον πρωταγωνιστή της ιστορίας να αναθεωρήσει πολλά όσον αφορά στις πρώτες βοήθειες και να αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις ώστε να είσαι σε θέση να προσφέρεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το πρωί της 26ης Ιουνίου που ο Ηλίας Μπάος βγήκε βόλτα με τον γιο του στο πάρκο της περιοχής που μένει στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τους φίλους του μπάλα και να διασκεδάσει. Και μπορεί να είναι κάτι που επαναλαμβάνει καθημερινά, ωστόσο αυτή η Δευτέρα θα του μείνει αξέχαστη λόγω ενός έκτακτου γεγονότος που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του. Ενός γεγονότος που θα τον έκανε να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να έχεις τις γνώσεις και να μπορείς να προσφέρεις βοήθεια όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κίνδυνο. 

«ΚΑΡΠΑ, τι είναι αυτό;»

Την ημέρα εκείνη λοιπόν όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τη στιγμή που δύο παιδιά που βρίσκονταν κοντά στο πάρκο προσέγγισαν τον κ. Μπάο και, εμφανώς αναστατωμένα, του ζήτησαν να τους ακολουθήσει καθώς, όπως του είπαν, ένας άνθρωπος σχετικά μεγάλης ηλικίας είχε πέσει στο οδόστρωμα και είχε χτυπήσει στο κεφάλι. 

«Πήγα στο σημείο και είδα έναν άνθρωπο γύρω στα 65 έτη να είναι πεσμένος μπρούμυτα. Τον πλησίασα, τον γύρισα και είδα να έχει ανοιχτά τα μάτια χωρίς όμως να έχει σφυγμό ή να αναπνέει. Τότε κάλεσα το 166 και τους ενημέρωσα πως ένας άνθρωπος έχει πέσει κάτω και προφανώς έχει πάθει ανακοπή. Μου είπαν γυρίστε τον στο πλάι και με ενημέρωσαν πως στέλνουν αμέσως ασθενοφόρο» περιγράφει ο κ. Μπάος μιλώντας στο kathimerini.gr.

Μετά την επικοινωνία με το 166, ο 40χρονος πατέρας κάλεσε εκ νέου στο ΕΚΑΒ και ζήτησε να στείλουν μονάδα αντί για ασθενοφόρο τονίζοντας πως ο άνθρωπος δεν αναπνέει και πρέπει να βοηθηθεί άμεσα. 

Τότε ήταν που άρχισε να αντιλαμβάνεται το πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να γνωρίζει τις πρώτες βοήθειες και να είναι έτοιμος να δράσει ανά πάσα στιγμή.

«Κατά την επικοινωνία με ρώτησε μία κοπέλα από το ΕΚΑΒ “ΚΑΡΠΑ ξέρετε να κάνετε;”. Της λέω ΚΑΡΠΑ, τι είναι αυτό; Μου λέει ΚΑΡΠΑ στον άνθρωπο. Της είπα ότι δεν γνωρίζω και τότε μου ζήτησε να ρωτήσω μήπως ήξερε κάποιος από τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί. Φώναξα, αλλά δυστυχώς δεν ήξερε κανείς. Δεν κατηγορώ κανέναν για αυτό, άλλωστε στο πάρκο υπήρχαν κυρίως μαμάδες με μικρά παιδιά. Τότε η κοπέλα με ενημέρωσε πως σπεύδει στην περιοχή ασθενοφόρο».

«Με ενόχλησε η ανικανότητά μου να προσφέρω»

Μετά από λίγα λεπτά ο κ. Μπάος δέχθηκε μία κλήση στο κινητό του τηλέφωνο από έναν τοπικό αριθμό. 

«Με κάλεσε ένας τοπικός αριθμός. Εν τω μεταξύ εκείνη την ώρα ο άνθρωπος που βρισκόταν κάτω κουνήθηκε έντονα. Στο τηλέφωνο ήταν η γιατρός του ασθενοφόρου. Με ρώτησε ΚΑΡΠΑ γνωρίζετε; Δυστυχώς της λέω δεν γνωρίζω. Μου λέει “δεν γνωρίζει κανείς εκεί πέρα ΚΑΡΠΑ να σώσουμε τον άνθρωπο;” Εκείνη την ώρα ένιωσα πάρα πολύ άσχημα. Εφτασα 40 ετών και δεν μου έδειξε κανένας πώς να προσφέρω τις πρώτες βοήθειες. Ούτε στο σχολείο, ούτε στον στρατό, ούτε πουθενά. Να μου δείξει κάποιος πέντε πράγματα. Ένιωσα ενοχές. Έχω έναν άνθρωπο δίπλα μου ο οποίος πεθαίνει και δεν μπορώ να τον βοηθήσω».

Τελικά το ασθενοφόρο έφθασε στο σημείο γρήγορα. Τα στελέχη του ΕΚΑΒ έκαναν στον άνθρωπο ΚΑΡΠΑ και κατάφεραν να βρουν σφυγμό. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. 

«Εκαναν προσπάθειες περίπου για 40 λεπτά. Τελικά τα κατάφεραν και βρήκαν σφυγμό. Δυστυχώς όμως, απ’ ό,τι έμαθα, ο άνθρωπος κατέληξε την επόμενη ημέρα γιατί έπαθε και πάλι ανακοπή. Πρόκειται για μία θλιβερή εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Με ενόχλησε η ανικανότητά μου να μπορέσω να προσφέρω. Αισθάνθηκα θεατής. Ημουν δίπλα του και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», τόνισε ο κ. Μπάος, προσθέτοντας πως τόσο αυτός, όσο και η σύζυγός του, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή