Τα συγκοινωνούντα δοχεία της διαδικτυακής διαπόμπευσης

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της διαδικτυακής διαπόμπευσης

Ατομα που διακινούσαν στο Διαδίκτυο βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ακόμη και 13χρονων κοριτσιών, αλλά και κλειστά διαδικτυακά κανάλια επικοινωνίας με υλικό εκδικητικής πορνογραφίας και θύματα ανήλικες και ενήλικες εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποδύθηκαν τους «πελάτες» για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση. Τουλάχιστον από τον περασμένο Οκτώβριο, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνούσαν κλειδωμένα κανάλια σε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, που είναι αρκετά δημοφιλής μεταξύ χρηστών διαδικτυακών παιχνιδιών. Σε αυτά κυκλοφορούσαν φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιών ηλικίας 13 έως 17 ετών, καθώς και πορνογραφικό υλικό με σκοπό τη διαπόμπευση και τον εκβιασμό ανήλικων και ενήλικων θυμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις θύτες και θύματα ήταν σχεδόν συνομήλικοι.

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Συγκοινωνούντα Δοχεία», καθώς οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μέρος του επίμαχου υλικού ήταν γνώριμο από παλιότερες υποθέσεις, όπως εκείνη των 141 γυναικών της Πάτρας που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα τον Σεπτέμβριο του 2022. Το μη συναινετικό πορνογραφικό υλικό φαίνεται πως ταξίδευε επί χρόνια ή μήνες στο Διαδίκτυο, σε διαφορετικές εφαρμογές ή κανάλια που έκλειναν, άνοιγαν ή μετονομάζονταν διαρκώς. Σε κάθε νέα τους εμφάνιση μπορεί να εμπλουτίζονταν με επιπλέον περιεχόμενο.

Εξι άτομα νεαρής ηλικίας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ στη σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε οι εμπλεκόμενοι φτάνουν τους 32. Κατασχέθηκαν φορητοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και κάρτες μνήμης που θα διερευνηθούν για την ανάκτηση επιπλέον υλικού. Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ταυτοποίησαν 30 ανήλικα θύματα, όλα κορίτσια, καθώς και 10 ενήλικες. Η φυσική έρευνα στο πεδίο ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου. Κράτησε δέκα ημέρες και εκτυλίχθηκε σε 21 πόλεις, από την Κομοτηνή μέχρι τη Ρόδο.

Τα καλέσματα

«Πουλάω υλικό με ανήλικες Ελληνίδες», «έχω υλικό από μικρές», ήταν ορισμένα από τα μηνύματα που μοίραζαν οι διαχειριστές των καναλιών. Ανάλογα με τους κανόνες που όριζε κάθε διαχειριστής, μπορούσε κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση εφόσον έφερνε με προσκλήσεις νέα μέλη στην κλειστή ομάδα (ενδεικτικά εάν κάποιος προσέλκυε 110 νέα μέλη έβλεπε όλο το περιεχόμενο που ήταν αποθηκευμένο στο cloud με δυνατότητα να το κατεβάσει από εκεί μαζικά), ή εάν πλήρωνε μέσω Paypal από 5 έως 35 ευρώ. Η προσβασιμότητα χωριζόταν σε διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με τα χρήματα που κατέβαλε ο καθένας, ή τις νέες εγγραφές που θα εξασφάλιζε. Τα ποσά μπορεί να φαντάζουν μικρά, δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με μια πρώτη εικόνα που έχουν σχηματίσει αστυνομικοί, ορισμένοι δράστες να αξιοποιούσαν μέρος των χρημάτων για να αγοράσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα.

Η έρευνα έλαβε χώρα σε 21 πόλεις, από την Κομοτηνή μέχρι τη Ρόδο – Σε ορισμένες περιπτώσεις θύτες και θύματα ήταν σχεδόν συνομήλικοι.

Οπως έχει φανεί και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, οι δράστες κατηγοριοποιούσαν μέρος του περιεχομένου τους σε ονομαστικούς φακέλους που αντιστοιχούσαν στα πραγματικά στοιχεία των θυμάτων. Μπορεί να συνόδευαν το υλικό με φωτογραφία από το προφίλ που διατηρούσε στο Instagram κάποιο θύμα. Αφενός αυτό λειτουργούσε σαν μια ένδειξη αυθεντικότητας του περιεχομένου, αφετέρου έδινε τη δυνατότητα σε μέλη του καναλιού να εκβιάσουν το θύμα με προσωπικά μηνύματα ζητώντας να τους στείλει επιπλέον φωτογραφίες και βίντεο για να μη τη διασύρουν. Η απειλή της περαιτέρω διαπόμπευσης θυματοποιούσε εκ νέου τις εικονιζόμενες. Υπήρξαν και συνομιλίες στις οποίες κάποιος χρήστης αναρτούσε ένα προφίλ που είχε ξεχωρίσει από το Instagram ρωτώντας εάν κάποιος έχει πορνογραφικό υλικό που να αντιστοιχεί σε αυτό.

Οι αστυνομικοί έπρεπε να εξακριβώσουν τα πραγματικά στοιχεία των θυμάτων. Δεν βασίστηκαν στα προφίλ του Instagram που είχαν αναρτηθεί, καθώς αρκετά εξ αυτών ήταν πλέον ανενεργά (πιθανόν επειδή είχαν ήδη εκβιαστεί τα θύματα) ή είχαν ψευδώνυμο και δεν αντιστοιχούσαν σε κανονικό όνομα. Εψαξαν, όμως, βάσει της ονομαστικής κατηγοριοποίησης που υπήρχε σε φακέλους και εντόπισαν συνολικά 40 θύματα σε όλη την Ελλάδα, από τη Αθήνα και τη Ναύπακτο, μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ορισμένα από τα θύματα δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να είχε διακινήσει το υλικό, ή αγνοούσαν τη διαδικτυακή ύπαρξή του. Αλλες ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι το είχαν μοιραστεί με κάποιον πρώην σύντροφό τους. Υπήρχε και περίπτωση στην οποία το επίμαχο υλικό είχε ληφθεί πριν από χρόνια.

Ο «τιμοκατάλογος»

Τον περασμένο Απρίλιο η «Κ» είχε παρουσιάσει πώς λειτουργούν παρόμοιες κλειστές ομάδες στην εφαρμογή Telegram που έχουν ως σκοπό και να κερδοσκοπήσουν. Ενδεικτικά, ένας από τους διαχειριστές μιας ομάδας είχε αναρτήσει τον τιμοκατάλογό του: με 10 ευρώ ανέφερε ότι έδινε πρόσβαση σε 3.000 αρχεία, με 25 ευρώ έστελνε υλικό μεγέθους 126 GB. Υποστήριζε ότι παρείχε πρόσβαση σε 12 κλειστές ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Αλλος διαχειριστής παρόμοιου καναλιού στο Telegram ζητούσε να τον προμηθεύσουν με πορνογραφικό υλικό Ελληνίδων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επισυνάπτεται και μια φωτογραφία από τους λογαριασμούς του θύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να είναι εφικτή η αντιπαραβολή με ελιές ή άλλα χαρακτηριστικά για να γίνει ταυτοπροσωπία. «Χώστε υλικό με προφίλ, μάγκες», έγραφε ένας από τους διαχειριστές στις ομάδες που είχε εντοπίσει η «Κ». «Στα 500 άτομα κλείνει η ομάδα, γίνεται πριβέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή