Χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική μένει η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο

Χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική μένει η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο

Πλέον το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου θα καλύπτεται από παιδοψυχίατρο μόνο στις ημέρες γενικής εφημερίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κέντρο ημερήσιας νοσηλείας έχει ατύπως μεταβληθεί από προχθές η Παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), λόγω της σοβαρής υποστελέχωσής της.

Οπως ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, πλέον το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου θα καλύπτεται από παιδοψυχίατρο μόνο στις ημέρες γενικής εφημερίας με αποτέλεσμα η 24ωρη εφημεριακή κάλυψη της κλινικής να μην είναι εφικτή. «Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κλινική θα λειτουργεί κανονικά το πρωί, τις υπόλοιπες ώρες παιδοψυχίατρος θα βρίσκεται μόνο όταν εφημερεύει το νοσοκομείο και εάν ένα παιδί χρειαστεί εισαγωγή για νοσηλεία σε παιδοψυχιατρική κλινική αυτή θα πρέπει να γίνει στην Αθήνα», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέλιξη αυτή δεν είναι αιφνιδιαστική. Το νοσοκομείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει μείνει με δύο γιατρούς επιμελητές Β’ – ο τρίτος γιατρός που υπηρετούσε έως τότε παραιτήθηκε λόγω των συνθηκών εργασίας- οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι δεν αποζημιώνονται.

Στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ προβλέπονταν δύο επιμελητές παιδοψυχίατροι για το νοσοκομείο, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους «Καμία προοπτική δεν φαίνεται να υπάρχει για τη συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής αφού το προσωπικό έχει υπερβεί τα όριά του. Το νοσοκομείο από εδώ και πέρα θα καλύπτεται από παιδοψυχίατρο μόνο στις ημέρες γενικής εφημερίας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, δέχεται περιστατικά από όλη την Κρήτη, καθώς και από νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς είναι η μοναδική δημόσια σχετική δομή στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, η λειτουργία της ξεκίνησε το 2015 με ευρωπαϊκούς πόρους και έχει φτάσει να νοσηλεύει ταυτόχρονα και 8-9 παιδιά, με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Οπως τονίζει το Σωματείο με την τελευταία εξέλιξη, «μένει η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο, χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του σωματείου μας παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζόμενων στην κλινικής που ένα χρόνο τώρα υπερβάλλουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική χωρίς άδειες, ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν».

Και έπεται συνέχεια. Σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, σε ένα εξάμηνο και η Παιδοχειρουργική του νοσοκομείου θα μείνει με δύο γιατρούς, αφού ο διευθυντής της πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή