Επανασχεδιάζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Επανασχεδιάζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Η ενσωμάτωση των 1.060 ατόμων που είχαν συγκροτήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, στους ειδικούς φρουρούς, για να ενισχυθούν οι περιπολίες στους δρόμους, φέρεται να είναι στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενσωμάτωση των 1.060 ατόμων που είχαν συγκροτήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, στους ειδικούς φρουρούς, για να ενισχυθούν οι περιπολίες στους δρόμους, φέρεται να είναι στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης ανέφερε χθες σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ότι πρόκειται να επανασχεδιαστεί ο ρόλος και η μορφή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξή τους, καθώς ρόλος της αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων.

Η τοποθέτηση του κ. Μηταράκη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι με τις δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, σημειώνοντας ότι «η Ν.Δ. επί χρόνια επέλεγε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού» γύρω από αυτό το ζήτημα. «Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατομμυρίων ευρώ για ένα φιάσκο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπάρχουν σκέψεις τα 1.060 άτομα να ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς – Για «φιάσκο» κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, έκανε λόγο για «μνημείο αναξιοπιστίας και ομολογία της πελατειακής αντίληψης που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.». «Εκανε σύμβολο της “μεταρρύθμισής” της την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, τελικά οι 1.060 αστυνομικοί, που σημειωτέον δεν επιχείρησαν ποτέ στα ΑΕΙ, θα μάθουν το μέλλον τους μόλις λήξει η διχογνωμία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό», ανέφερε ο κ. Μάντζος.

Με αφορμή αυτές τις αντιδράσεις το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη». Πρόσθεσε δε ότι σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές θα διαμορφωθεί συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα και ότι τα στελέχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας «θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται».

Ακόμη, ο κ. Μηταράκης είχε προτείνει στον νέο σχεδιασμό του υπουργείου τη σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία. Αρχικά η συγκεκριμένη ομάδα επρόκειτο να αποτελείται από έξι άλογα και δέκα αναβάτες, να βρίσκεται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και να μην περιπολεί, αλλά να έχει τελετουργικό χαρακτήρα. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν χθες ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT