Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -σε ανακοίνωσή του- απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

«Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται».


ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο η πανεπιστημιακή αστυνομία

Αιχμηρή ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον επανασχεδιασμό του ρόλου και της μορφής της πανεπιστημιακής αστυνομίας εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου, «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία».

«Το Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι “Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία”. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα “βγαίνει η Δημοκρατία” από τα πανεπιστήμια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας νωρίτερα την Τετάρτη, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «το πλαίσιο της “Πανεπιστημιακής Αστυνομίας” επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

«Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Μνημείο αναξιοπιστίας 

O Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε «μνημείο αναξιοπιστίας και ομολογία της πελατειακής αντίληψης την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έμεινε πιστή στις παραδόσεις της παράταξής της και την αλήστου μνήμης αγροφυλακή του κ. Πολύδωρα. Πρόσθεσε ότι «απέδειξε τον τραγελαφικό και ευκαιριακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις μεταρρυθμίσεις η Κυβέρνηση του “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού. Έκανε σύμβολο της «μεταρρύθμισής» της την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας». 

Ο κ. Μάντζος ανέφερε πώς «παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, τελικά οι 1.060 αστυνομικοί, που σημειωτέον δεν επιχείρησαν ποτέ στα ΑΕΙ, θα μάθουν το μέλλον τους μόλις λήξει η διχογνωμία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον αρμόδιο Υπουργό».

«Τα Πανεπιστήμια πρέπει να φυλάσσονται όπως σε όλη την Ευρώπη ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους, κάτι που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε από την πρώτη στιγμή», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή