Φωτιά στον Κουβαρά: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στη Νότια Αττική

Φωτιά στον Κουβαρά: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στη Νότια Αττική

Το πύρινο μέτωπο που πλέον έχει εξαπλωθεί σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων καίει ανεξέλεγκτο και η συνέχεια αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή του Νέου Κουβαρά (Πέττα). Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία και πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή από Β-ΒΑ διευθύνσεις και ξεπερνούν τα 7 μποφόρ με ριπές που φτάνουν και τα 8 μποφόρ. Μέσα σε λίγη ώρα η πυρκαγιά διέσχισε τη Λεωφόρο Λαυρίου, στη συνέχεια τη Λ. Σουνίου, η κυκλοφορία της οποίας έχει διακοπεί, και εξαπλώθηκε προς τα Καλύβια, την Κερατέα και τις ανατολικές πλαγιές του Πάνειου Όρους, περνώντας στις δυτικές πλαγιές του και φτάνοντας στο Λαγονήσι, την Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα όπου συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα.

Δεκάδες πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα και τουλάχιστον 40 οχήματα από όλη την Αττική αλλά και πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες από τη Ρουμανία δίνουν μέχρι και αυτή την ώρα μάχη με τις φλόγες, προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς σε δύσβατο έδαφος και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να καταστραφούν σπίτια και οικισμοί. Μαζί τους επιχειρούν και τουλάχιστον 45 άνδρες της 1ης ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος).

Τις προσπάθειές τους συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου από τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Από αέρος επιχειρούσαν αρχικά 2 αεροσκάφη PZL και 4 ελικόπτερα (με το ένα να έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο), ωστόσο λίγο μετά τις 2 επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στις περιοχές της Αναβύσσου και του Λαγονησίου, με αποτέλεσμα τα μέτωπα σε Κουβαρά και Κερατέα να εξαπλωθούν. Οι φλόγες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σπίτια, μαντριά, αγροτικές αποθήκες, ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κερατέα, καθώς και καλλιέργειες με αμπέλια, ελιές και φιστικιές, ενώ ζημιές φαίνεται πως έχει υποστεί και η Μονή Αγίας Σκέπης η οποία εκκενώθηκε εγκαίρως. 
Περίπου στις 13:00 οι κάτοικοι όλων των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα στα κινητά τους, από το 112, να εκκενώσουν προς τις νοτιοανατολικές περιοχές της Κερατέας. Οι περισσότεροι ωστόσο έμειναν πίσω, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σώσουν ό,τι μπορούσαν: κοπάδια με αιγοπρόβατα, ιπποειδή, κατοικίδια. Άλλοι με πυροσβεστήρες στα χέρια προσπαθούσαν να σβήσουν μικρές εστίες που γεννιούνταν διάσπαρτες σε ελαιώνες και φιστικώνες, φτάνοντας μέχρι τις αυλές σπιτιών.

Το μέτωπο της φωτιάς που πλέον έχει εξαπλωθεί σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων καίει μέχρι και αυτή την ώρα (18:30) ανεξέλεγκτο και η συνέχεια αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη. 
Μαρτυρίες κατοίκων και αντιδημάρχων από την Λαυρεωτική και τη Σαρωνίδα κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων κατάσβεσης και πλέον ελπίζουν η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο πριν νυχτώσει καθώς τότε θα σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT