Φωτιές: Πύρινη κόλαση από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο – Τα ενεργά μέτωπα

Φωτιές: Πύρινη κόλαση από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο – Τα ενεργά μέτωπα

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν για ακόμα ένα βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε ολόκληρη τη χώρα. Πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Αιγιάλεια

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν για ακόμα ένα βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς, εκτός από τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο, μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή σε Κάρυστο, Κέρκυρα και Αιγιάλεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, την Κυριακή εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι συνθήκες παραμένουν ακραίες. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού», τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις όπως τις κατέγραψε η «Κ»

Φωτιές: Πύρινη κόλαση από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο – Τα ενεργά μέτωπα-1
ΙΝΤΙΜΕ

Ρόδος: Μεγάλες αναζωπυρώσεις

Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο και θα παραμείνουν εκεί όλη τη νύχτα. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Το μέτωπο που παραμένει ενεργό είναι εκείνο του Ασκληπιείου, καθώς και αυτό στην περιοχή του φράγματος του Γαδουρά. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στις περιοχές Απολλώνων και Λαέρμων.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο προγραμματισμού από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ συλλέγονται μαρτυρίες και υλικό.

Την Κυριακή, η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί, εκκενώθηκε προληπτικά. Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις ρίψεις νερού.

«Η δασική έκταση της Ρόδου που κάηκε είναι μια σημαντική απώλεια. Είναι σε κομβικό σημείο, στον πυρήνα του δάσους. Θα υπάρξουν περιβαλλοντικά προβλήματα, καταρχάς στη χλωρίδα και στην πανίδα, κι έπειτα στην ποιότητα του αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος. Είναι μια σημαντική οικολογική καταστροφή», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Φωτιές: Πύρινη κόλαση από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο – Τα ενεργά μέτωπα-2
karystiapost.gr

Κάρυστος: Μάχη σε τρία μέτωπα

Στα ύψη βρίσκεται η αγωνία για την πορεία της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κάρυστο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να οριοθετήσουν μερικώς το ένα από τα τρία μέτωπα, ωστόσο, τα άλλα δύο κινούνται απειλητικά, τροφοδοτούμενα από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Το απόγευμα της Κυριακής, μήνυμα εστάλη από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

Το βράδυ της Κυριακής, ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε επικίνδυνα το χωριό Πλατανιστός, ωστόσο οι αστυνομικοί κατάφεραν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους.

Ιδιαίτερα δύσκολες χαρακτήρισε στην «Κ» τις συνθήκες στην Κάρυστο ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Φωτιές: Πύρινη κόλαση από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο – Τα ενεργά μέτωπα-3
ΙΝΤΙΜΕ

Αιγιάλεια: Σε επιφυλακή το Λιμενικό

Μεγάλης έντασης πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιάλειας. Η φωτιά απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτικα και κινήθηκε κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοπτό και Ακράτα.

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο και Καθολικό.

Από το απόγευμα, σε επιφυλακή στην περιοχή Δερβένι βρίσκονται δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Λόγω της κατάστασης, διακόπηκε η κυκλοφορία στα δύο ρεύματα της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του 162,5 χιλιομέτρου στη γέφυρα «Τσαγρή», ενώ με εντολή της Πυροσβεστικής διακόπηκαν προσωρινά τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, μήνυμα για την εκκένωση της Τράπεζας Αχαΐας εστάλη μέσω του 112, αναφέροντας: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τράπεζα, εκκενώστε τώρα προς Ακράτα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Φωτιές: Πύρινη κόλαση από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο – Τα ενεργά μέτωπα-4

Κέρκυρα: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής από διαφορετικές εστίες στην περιοχή Περίθεια στη βόρεια Κέρκυρα.

Η φωτιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς και οι άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αφού το πύρινο μέτωπο πλησίαζε το βράδυ τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα, οι οποίοι εκκενώθηκαν λίγες ώρες νωρίτερα. Κάτοικοι και τουρίστες οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος 112, έφθασαν στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης ανέφερε το βράδυ ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια».

Μήνυμα από το 112 εστάλη επίσης για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται τουριστικές επιχειρήσεις και κατοικίες.

Επίσης, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι στις περιοχές Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα, Καβαλλέραινα, Βιγγλατούρι και Νησάκι.

Λόγω της πορείας της πυρκαγιάς, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη διασταύρωση Σινιών και στη διασταύρωση Σπαρτύλα και είναι δυνατή μόνο η κάθοδος των οχημάτων από τους οικισμούς οι οποίοι εκκενώθηκαν προς την περιοχή του Ύψου.

Σε επικοινωνία με την «Κ» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ανέφερε πως η «φωτιά στην Κέρκυρα έχει εξαπλωθεί αρκετά».

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φθάσουν στην Κέρκυρα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα από την Ήπειρο.

Φωτιές: Πύρινη κόλαση από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο – Τα ενεργά μέτωπα-5
ΙΝΤΙΜΕ

Βόλος: Υπό έλεγχο η φωτιά στις Γλαφυρές και στο Πεδίο Βολής

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας, καίγοντας εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βόρεια του Βόλου.

Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων, μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής. Αμέσως έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το χωριό Γλαφυρές.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στη χώρα, η οποία πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές. 

Η φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο twitter, έγραψε πως «η Ελλάδα μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται τη Δευτέρα, για πέντε περιφέρειες της χώρας καθώς και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για οκτώ περιφέρειες, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
• Περιφέρεια Κρήτης
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή