Αρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα – Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Αρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα – Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αξιοκρατικές επιλογές για την ηγεσία της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης προχώρησε χθες η κυβέρνηση, καθώς με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ορίστηκε η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα και εισαγγελέας, η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ελήφθη μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη. Και οι δύο ανώτατες δικαστικοί που θα ηγηθούν του Αρείου Πάγου και του συνόλου της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης θα παραμείνουν στις θέσεις τους για δύο ακόμα χρόνια, καθώς και οι δύο συνταξιοδοτούνται το 2025.

Η επιλογή τους, έγινε μεταξύ αρίστων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με το βασικό κριτήριο την ικανότητα τους, την νομική τους κατάρτιση, την επιτυχημένη δικαστική διαδρομή και την δυνατότητα τους να υποστηρίξουν τις θεσμικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τη δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια βαθύτατου εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής της αναβάθμισης του δικαστικού μας συστήματος.

Η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα με μακρά και επιτυχημένη δικαστική πορεία, έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις σε όλα τα στάδια της δικαστικής της διαδρομής , ενώ διακρίθηκε ως ανακρίτρια (μαζί με την Μαρία Δημητροπούλου) στην πολύκροτη υπόθεση της ΧΑ, με εισαγγελέα τότε τον επίτιμο σήμερα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

Η Ιωάννα Κλάπα επίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, μαζί και με άλλους ικανούς ανώτατους δικαστικούς, ως μέλος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του έγκλειστου πρώην βουλευτή της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη, ενώ υπήρξε πρόεδρος στο Ειδικό Δικαστήριο που δίκασε και καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η νέα πρόεδρος διακρίνεται για την αποφασιστικότητα της, την εργατικότητα της και εν γένει την υπηρεσιακή της επάρκεια.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία «σάρωσε» κατά την πρόσφατη ακρόαση ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (συγκέντρωσε ρεκόρ ψήφων, 21 συνολικά καθώς ψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης) πρόκειται για εισαγγελική λειτουργό με υψηλό κύρος, νομομάθεια, σύνεση και ήθος.

Διετέλεσε σε κρίσιμα πόστα, κατά καιρούς, με σημαντικότερο εκείνο της εισαγγελέως της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη συνέχεια για ένα διάστημα και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Επίσης και ως αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου είχε προτείνει για την ενοχή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, ενώ ήταν η εισαγγελέας στη δίκη για τα εξοπλιστικά με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Διακρίνεται για την αποτελεσματικότητα της παρά το χαμηλό προφίλ που διαθέτει.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην επιλογή των Αδειλίνη – Κλάπα καθώς αποφάσισε να μην επιλέξει ηγεσία στο ανώτατο δικαστήριο για ένα μόνον χρόνο, αποκλείοντας έτσι από την επιλογή, άξιους, ικανούς και σημαντικούς δικαστικούς, όπως ο Νικόλαος Πιπιλίγκας και ο Γεώργιος Χριστοδούλου που είναι αντιπρόεδροι σήμερα στον Αρειο Πάγο αλλά συνταξιοδοτούνται τον Ιούνιο του 2024.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή νέων αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο η κυβέρνηση αναμένεται -και εδώ- να προχωρήσει σε αξιοκρατικές επιλογές ικανότατων δικαστικών λειτουργών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η Μαρία Λεπενιώτη, δικαστικός με κύρος, επάρκεια, εξαιρετικά στιβαρή και ικανή. Η Μαρία Λεπενιώτη πέραν της επιτυχημένης δικαστικής διαδρομής, υπήρξε η εμβληματική πρόεδρος στη δίκη της ΧΑ κρατώντας με μαεστρία το τιμόνι της διαδικασίας για πέντε και πλέον χρόνια (τόσο κράτησε η δίκη) ενώ με την εμπειρία της σφράγισε την ιστορική απόφαση καταδίκης της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αμέσως μετά την επιλογή της, σε δήλωση της έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα της βραδύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι πλήττει το κράτος δικαίου, εμπεδώνει αίσθημα ατιμωρησίας και υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή