ΟΑΣΑ: Νέες ψηφιακές κάμερες για παραβάσεις σε λεωφορειολωρίδες – Πού τοποθετούνται

ΟΑΣΑ: Νέες ψηφιακές κάμερες για παραβάσεις σε λεωφορειολωρίδες – Πού τοποθετούνται

Τα «ραβασάκια» θα αποστέλλονται στο σπίτι προς πληρωμή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα σύγχρονες ψηφιακές κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας για να βάλουν τάξη στις λεωφορειολωρίδες καταγράφοντας τις παραβάσεις οδηγών.

Οι εν λόγω κάμερες, εκτός της καταγραφής της παράβασης, θα μπορούν να εντοπίζουν και την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, με την κλήση να αποστέλλεται στα σπίτια των παραβατών.

Στο μέτρο αυτό οδήγησε το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που επικρατεί στην πρωτεύουσα, στοχεύοντας στην αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και, κατά συνέπεια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο ΟΑΣΑ βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας 12 νέων ψηφιακών καμερών παραβάσεων σε Αποκλειστικές Λωρίδες Λεωφορείων, που θα συνοδεύονται και από ισάριθμους θαλάμους υποδοχής, σε συνέχεια της υπογραφής σχετικής σύμβασης με εξειδικευμένη εταιρεία του χώρου. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 366.200 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Για τη λειτουργία του συστήματος θα εγκατασταθούν δύο σταθμοί εργασίας σε αντίστοιχες Διευθύνσεις της Τροχαίας, όπου θα γίνεται η επεξεργασία, η έκδοση και η αποστολή των βεβαιώσεων παραβάσεων σε Αποκλειστικές Λωρίδες Λεωφορείων.

Η βεβαίωση και η καταγραφή των παραβάσεων θα γίνεται με ραντάρ και ταυτόχρονη φωτογράφιση των οχημάτων.

Οι 12 θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν οι νέες ψηφιακές κάμερες επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Τροχαία, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, δεδομένου ότι βρίσκονται σε κεντρικές λεωφόρους. Σε όλες τις θέσεις υπάρχουν εγκατεστημένες προειδοποιητικές πινακίδες.

Συγκεκριμένα, οι νέες κάμερες πρόκειται να εγκατασταθούν ως εξής:

   Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: 5 κάμερες

   Λεωφόρος Κηφισίας: 1 κάμερα

   Λεωφόρος Μεσογείων: 3 κάμερες

   Λεωφόρος Αλεξάνδρας: 3 κάμερες

Πώς θα δουλεύει το σύστημα

Ο ΟΑΣΑ θα παραδίδει στις Διευθύνσεις της Τροχαίας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κρυπτογραφημένο υλικό που θα λαμβάνεται από τις νέες ψηφιακές κάμερες έτσι ώστε τα αρμόδια όργανα να βεβαιώνουν και να αποστέλλουν τις παραβάσεις.

ΟΑΣΑ: Νέες ψηφιακές κάμερες για παραβάσεις σε λεωφορειολωρίδες – Πού τοποθετούνται-1

Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας (ραντάρ – φωτογραφικής κάμερας) θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) και θα ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχόμενων οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την ΑΛΛ θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται στη φωτογραφία.

Επίσης, στη φωτογραφία θα εμφανίζεται:

   – ταχύτητα κίνησης,

   – το σημείο/λωρίδα της παράβασης,

   – η κατεύθυνση,

   – η ημερομηνία,

   – η ώρα, καθώς και κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης.

Η παράβαση θα καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών (Ι.Χ.) και φορτηγών.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ΟΑΣΑ, η χωροθέτηση Αποκλειστικών Λωρίδων Λεωφορείων (ΑΛΛ) είναι ένα μέτρο που συμβάλλει στην καλύτερη και γρηγορότερη μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΣΑ, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία και τις μέχρι σήμερα θετικές συνέπειες από τη λειτουργία των ΑΛΛ, ανέπτυξε ένα συνεκτικό δίκτυο Αποκλειστικών Λωρίδων Κυκλοφορίας ΜΜΜ, μήκους 50 περίπου χλμ. Ωστόσο, όμως, η ελλιπής αστυνόμευσή του στις περιόδους κανονικής κυκλοφορίας οδήγησε στην καθημερινή παραβίασή τους, κυρίως από Ι.Χ. 

Τα οφέλη από τη λειτουργία των ΑΛΛ είναι:

   * Αύξηση της ταχύτητας των ΜΜΜ σε 23 χλμ./ώρα.

   * Βελτίωση της ποιότητας μεταφοράς των ΜΜΜ, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ελκυστικά για το επιβατικό κοινό.

   * Αύξηση της επιβατικής κίνησης των ΜΜΜ και μείωση της χρήσης των Ι.Χ. οχημάτων.

   * Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων για τα ΜΜΜ.

   * Βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT