Ορος Αιγάλεω, «προσοχή εύφλεκτο»

Ορος Αιγάλεω, «προσοχή εύφλεκτο»

«Καμπανάκι» από ΠΕΣΥΔΑΠ για παράνομες χωματερές που φυτρώνουν καθημερινά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράγματα και υλικά για πέταμα από ανακαινίσεις σπιτιών, σακούλες με μπάζα, λεκάνες τουαλέτας, απόβλητα από παραγωγικές διαδικασίες, καναπέδες που πάλιωσαν, χαλασμένες τηλεοράσεις, ό,τι βάλει ο νους σας «φυτρώνει» στο όρος Αιγάλεω, απειλώντας το λιγοστό πράσινο και τα δέντρα που έχουν απομείνει. Πλάι στους δρόμους και στα ξέφωτα του δάσους κάποιοι ασυνείδητοι διαμορφώνουν μικρές ή μεγαλύτερες χωματερές στο βουνό, που αποτελούν εκτός από πηγές ρύπανσης και επικίνδυνες εστίες για να εκδηλωθεί φωτιά.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση διαπιστώνουν σχεδόν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) «που αναγκάζονται να πραγματοποιούν συνεχώς “επιχειρήσεις” για τον εντοπισμό και την άμεση, κατά το δυνατόν, απομάκρυνση απορριμμάτων και ογκωδών αποβλήτων από το βουνό», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου. «Με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές παρούσες, γνωστοί – άγνωστοι συνεχίζουν να σπέρνουν με “προσανάμματα” το μοναδικό κομμάτι της φύσης που έχει απομείνει στη δυτική Αθήνα», συμπληρώνουν.

«Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Αντιθέτως, είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο βουνό. Με τις παράνομες απορρίψεις, τοποθεσίες του όρους Αιγάλεω μετατρέπονται σε χωματερές, υποβαθμίζοντας και απειλώντας με φωτιά το τελευταίο δασικό οικοσύστημα της δυτικής Αθήνας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. «Στόχος της καθημερινής παρουσίας και προσπάθειάς μας στο βουνό, είναι να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η πρόληψη πυρκαγιών στο όρος Αιγάλεω».

«Ολες οι πυρκαγιές πέρυσι είχαν ως αρχικά σημεία ανάφλεξης είτε τοποθεσίες παράνομης απόθεσης απορριμμάτων είτε σημεία παρα- βατικής ανθρώπινης δραστηριότητας».

Πέρυσι το καλοκαίρι ξέσπασαν στο όρος Αιγάλεω 11 πυρκαγιές. Φέτος εκδηλώθηκαν μέχρι στιγμής πέντε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΣΥΔΑΠ, ευτυχώς χωρίς να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. «Ολες είχαν ως αρχικά σημεία ανάφλεξης, είτε τοποθεσίες παράνομης απόθεσης απορριμμάτων είτε σημεία παραβατικής ανθρώπινης δραστηριότητας», σημειώνουν τα στελέχη του Συνδέσμου, τονίζοντας πως υπάρχει έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και παρουσίας στην περιοχή των αρμόδιων κρατικών αρχών για την αστυνόμευσή του.

Οπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ΠΕΣΥΔΑΠ, οι υπηρεσίες του Συνδέσμου, χρησιμοποιώντας βαριά μηχανήματα, απομακρύνουν κατά καιρούς μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, ενώ προχωρούν σε καθαρισμούς των πρανών αρκετών δασικών δρόμων από ξερά χόρτα για να αποτραπεί η επέκταση έρπουσας φωτιάς στο δάσος. Επίσης, φροντίζουν να διευκολύνουν την πυρόσβεση σε περίπτωση που εκδηλωθεί φωτιά, με τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πυροσβεστικών οχημάτων και με τον έλεγχο και συμπλήρωση των δεξαμενών νερού στο όρος Αιγάλεω.

Οσον αφορά το πρόβλημα με τα μπάζα που πετιούνται παράνομα στο βουνό, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος σημειώνει πως κάποιοι επιτήδειοι εμφανίζονται στις γειτονιές και προτίθενται να πάρουν μπάζα, άχρηστα ογκώδη αντικείμενα ή άλλα απόβλητα έναντι αμοιβής, με κατάληξη όμως χωματερές σε βουνά ή ρεματιές. Οι δήμοι, τονίζει ο Σύνδεσμος, διαθέτουν υπηρεσία για τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά και διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων και μπάζων, αρκεί να έχουν ειδοποιηθεί έγκαιρα από τους πολίτες που θέλουν να τα απομακρύνουν. Εξάλλου υπάρχουν συστήματα διαχείρισης των μπάζων με τη χρήση τους να είναι υποχρεωτική για όσους εκτελούν οικοδομικές εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή