Χανιά: «Υπέγραψα έγγραφα σε γλώσσα που δεν καταλάβαινα», λέει παρένθετη μητέρα

Χανιά: «Υπέγραψα έγγραφα σε γλώσσα που δεν καταλάβαινα», λέει παρένθετη μητέρα

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε παρένθετη μητέρα μέσω της μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, περιγράφει μια γυναίκα από τη Γεωργία, που, όπως λέει, παρέμεινε στην Κρήτη για 11 μήνες, διαμένοντας σε τρία σπίτια της κλινικής

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε παρένθετη μητέρα μέσω της μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, περιγράφει μια γυναίκα από τη Γεωργία, που, όπως λέει, παρέμεινε στην Κρήτη για 11 μήνες, διαμένοντας σε τρία από τα 14 σπίτια που είχε στη διάθεσή της η κλινική.

«Ηρθα σε επαφή με μία γυναίκα από τη Γεωργία, μέσω ίντερνετ. Εκείνη, με έφερε σε επαφή με την κλινική των Χανίων. Υστερα από αρκετή σκέψη, αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα, με την κλινική να αναλαμβάνει τα έξοδα για το ταξίδι μου. Οι νεότερες κοπέλες που γνώρισα μέσω της κλινικής (παρένθετες και δότριες ωαρίων) ήταν 24 με 25 χρόνων. Η αμοιβή που θα λάμβανα θα ήταν 18.000 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα παραμονής μου, ποσό από το οποίο κάθε μήνα θα έπαιρνα 200€ για τα προσωπικά μου έξοδα και το φαγητό μου. Στο τέλος θα έπαιρνα τα υπόλοιπα 15.000€ ευρώ.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση τέσσερα άτομα από τα οκτώ που απολογήθηκαν κρίθηκαν προφυλακιστέα, μεταξύ των οποίων ο 73χρονος γιατρός, ιδιοκτήτης της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ένας 44χρονος εμβρυολόγος, που εργαζόταν στη μονάδα, η γραμματέας της μονάδας και μία ακόμη γυναίκα η οποία φέρεται να έκανε τις συνεννοήσεις για τις παράνομες υιοθεσίες.

Ερωτηθείσα για τον λόγο που αποφάσισε να γίνει παρένθετη μητέρα, η γυναίκα επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους. «Αντιμετώπιζα αρκετά οικονομικά προβλήματα και έτσι πήρα την απόφαση. Στη Γεωργία κάτι τέτοιο είναι πολύ κατακριτέο με αποτέλεσμα πολλές κοπέλες να απευθύνονται στο εξωτερικό ώστε να βγάλουν χρήματα από την παρένθετη μητρότητα. Πριν καν ξεκινήσει η κύησή μου είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά, ότι το παιδί αυτό δεν θα είναι δικό μου. Πολλές από τις κοπέλες με τις οποίες συγκατοικούσα, δεν ήταν έτοιμες ψυχολογικά γι’ αυτήν την εμπειρία, ενώ αρκετές από αυτές αντιμετώπιζαν συμπτώματα κατάθλιψης».

Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα σπίτια της κλινικής, η νεαρή γυναίκα κάνει λόγο για μια αίσθηση «έλλειψης ελευθερίας». «Δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα από το σπίτι στο οποίο μέναμε, ούτε απαγορευόταν να βγούμε εκτός του σπιτιού. Ωστόσο, η γυναίκα από τη Γεωργία που με έστειλε εδώ μας ασκούσε υπερβολικό έλεγχο. Μας προειδοποιούσε ότι έπρεπε να είμαστε σπίτι πριν τις 10, αλλιώς έλεγε ότι θα είχαμε πρόβλημα. Αν κάποια κοπέλα έμενε έξω μέχρι αργά, την έπαιρνε τηλέφωνο, της έκανε επίπληξη και την απειλούσε ότι θα τη στείλει σπίτι της (…) Σε γενικές γραμμές από την κλινική έμεινα ευχαριστημένη, ωστόσο είχα πάντα την αίσθηση ότι κάποιος με παρακολουθούσε. Η αίσθηση της έλλειψης ελευθερίας ήταν έντονη».

Αναφορικά με την ενημέρωση που είχε λάβει σχετικά με τη νομιμότητα των διαδικασιών, υπογράμμισε πως της είχαν πει ότι όλα γίνονταν νόμιμα. «Οταν έφτασα στην Ελλάδα μου δόθηκαν έγγραφα να υπογράψω, για τα οποία δεν είχα ενημερωθεί και δεν ήξερα τη γλώσσα ώστε να καταλάβω τι αναγράφουν. Οταν έρχεσαι από τη Γεωργία στην Ελλάδα, είσαι νόμιμη για τρεις μήνες. Όταν ρώτησα αν θα μου υποβληθεί πρόστιμο, πήρα σαν απάντηση ότι εφόσον μείνω έγκυος στην Ελλάδα, δεν θα μου επιβληθεί κάποιο πρόστιμο. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αλήθεια. Με την επιστροφή μου στη Γεωργία, συνειδητοποίησα ότι έχω χρεωθεί πρόστιμο ύψους 1.200€ το οποίο έχει παραμείνει απλήρωτο».

«Οσον αφορά τους γονείς των οποίων το παιδί κυοφόρησα, δεν είχαμε μεγάλη επαφή. Ήξερα μόνο τα ονόματά τους και γνώρισα ότι ήταν από το εξωτερικό, όχι Ελληνες. Οταν γέννησα, έστειλαν κάποια δώρα και με ευχαρίστησαν. Ωστόσο, πάρα πολλές κοπέλες δεν είχαν ιδέα για την τύχη που θα είχαν τα παιδιά που κυοφόρησαν, καθώς δεν γνώριζαν σε ποιους θα καταλήξουν».

Πηγή: flashnews.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή