Κερδίζει έδαφος η υποπαραλλαγή «Eris» της COVID-19

Κερδίζει έδαφος η υποπαραλλαγή «Eris» της COVID-19

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό την εβδομάδα από 7 έως 13 Αυγούστου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με COVID-19 και την κυκλοφορία του SARS-CoV-2 καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, όπου πλέον η υποπαραλλαγή EG.5 –γνωστή ως «Eris»– έχει δυναμική παρουσία.

Ειδικότερα, με βάση την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την εβδομάδα από 7 έως 13 Αυγούστου χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο για COVID-19 563 ασθενείς, δηλαδή σχεδόν 100 περισσότεροι σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων εισαγωγών έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα. Αντίστοιχα, περαιτέρω αύξηση παρατηρείται στη θετικότητα στα ελεγχθέντα δείγματα και η οποία με βάση τα στοιχεία από το μητρώο COVID-19 είναι στο 10%, έναντι 7,8% που ήταν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Το ποσοστό των θετικών στον ιό ελέγχων αυξάνεται σταθερά από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα και πλέον βρίσκεται στα ίδια επίπεδα που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην αύξηση της κυκλοφορίας του ιού συνηγορούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Σύμφωνα με αυτά, την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα εννέα εκ των δέκα περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, Χανιά, Λάρισα, Βόλο, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αττική.

Η υποπαραλλαγή EG.5, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με άλλες υποπαραλλαγές του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, ταυτοποιήθηκε στο 16% των δειγμάτων στα οποία έγινε γονιδιωματική ανάλυση. Στις αναλύσεις της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου είχε ταυτοποιηθεί στο 11% των δειγμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυναμική επέκταση της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής.

Στον αντίποδα, την περασμένη εβδομάδα διασωληνώθηκαν λόγω της COVID-19 μόλις τρεις ασθενείς. Αλλωστε, μια γενική παρατήρηση είναι ότι οι περισσότερες νέες μολύνσεις από την COVID-19 που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα αφορούν άτομα νεότερης ηλικίας που «κόλλησαν» στη διάρκεια των διακοπών τους.

Στις 15 Αυγούστου, 14 ασθενείς με COVID-19 παρέμεναν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 20 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Από τα μέσα Ιουλίου έως σήμερα όλοι οι ασθενείς που χρειάσθηκαν διασωλήνωση είχαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στις ομάδες πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο νόσησης (άνω των 60 ετών, με υποκείμενα νοσήματα), αμέσως μόλις αντιληφθούν ότι έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, να κάνουν ένα τεστ για την COVID-19, ώστε εάν αυτό βγει θετικό να λάβουν εγκαίρως την αντιιική θεραπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή