Φωτιές: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα
φωτιές-λεπτό-προς-λεπτό-οι-εξελίξεις-α-562578643
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη νύχτα στην Πάρνηθα οι πυροσβεστικες δυνάμεις, καθώς η φωτια που ξεσπασε την Τρίτη στη Φυλή πέρασε σήμερα τα όρια του Δρυμού της Πάρνηθας. Στην Αλεξανδρούπολη, η φωτιά μαίνεται για πέμπτη ημέρα σε δύο μέτωπα, στην Αύρα και τη Δαδιά. Ολονύκτιες προβλέπονται και οι επιχειρήσεις σε Ροδόπη, Δίστομο Βοιωτίας, Κοντοδεσπότι Εύβοιας.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις: 

01:02

Πάτρα: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Σκιόεσσα Αχαΐας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, Σκιοέσσα Αχαΐας κοντά στην Πάτρα, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική. 

23:30

Αρτοποιός: Δεν υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα

«Το μέτωπο το οποίο μας απασχόλησε ιδιαίτερα και υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα ήταν αυτό στον Δρυμό της Πάρνηθας. Μπορούμε να πούμε, ότι κατά μεγάλο βαθμό έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος» δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Η φωτιά καίει μέσα σε μια χαράδρα. Είναι ορατό προς τις περιοχές Γκούρα, Κεραμίδι, Ρέμα, Γιαννούλα και το κομμάτι το οποίο βλέπει προς την Μονή Κλειστών. Δεν υπάρχει όμως κάποιο πρόβλημα. (…) Θέλουμε η κατάσταση της φωτιάς να διατηρηθεί ακριβώς όπως είναι τώρα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα άλλο πρόβλημα. Θέλουμε να μείνει στην ίδια αυτή η εικόνα. (…) Δεν υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση. (…) Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή είναι μια μεγάλη περιοχή, καλύπτει μεγάλη ευρύτητα σε επίπεδο απόστασης. Γι αυτό ακριβώς το λόγο παραμένουμε μεν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πληγεί ο πυρήνας του δρυμού της Πάρνηθας».

22:45

Καίγεται η «ψυχή» της Αθήνας

Ο Εθνικός Δρυμός «φιλτράρει» τον αέρα της περιβαλλοντικά επιβαρυμένης πρωτεύουσας, ενώ αποτελεί μοναδικό χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της.

22:36

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Δοκό Χαλκίδας 

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Δοκός Χαλκίδας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είχαν εκδηλωθεί δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους, σε δασική έκταση στο Δοκό, βορειανατολικά της πόλης της Χαλκίδας.

Η μία εκδηλώθηκε στις 16.55 και η δεύτερη στις 17.02. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμε 1 ελικόπτερο. 

22:30

Πάρνηθα: Αναζωπύρωση στα όρια του Εθνικού Δρυμού

Δύσκολες ώρες απόψε στην Πάρνηθα - μολονότι νωρίτερα υπήρχε η πληροφορία ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, αναζωπύρωση σημειώνεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού, με εχθρό τις ριπές του ανέμου.

22:22

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Ροδόπη 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στον Έβρο και στη Ροδόπη, όπου από το μεσημέρι έχει πέσει το περισσότερο βάρος των δυνάμεων κατάσβεσης, παράλληλα με τις εναέριες ρίψεις και τις επίγειες προσπάθειες στο μέτωπο του δάσους της Δαδιάς.

Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ ειδοποιήθηκαν να αναχωρήσουν οι κάτοικοι από τα χωριά Χαμηλή, Βέλκιο και Μεστή Ροδόπης. Η φωτιά στον Έβρο καίει τμήματα δάσους στο ύψος της Συκορραχης στα όρια με τη Ροδόπη και από την άλλη πλευρά, μετά την Αλεξανδρούπολη, στον ορεινό όγκο της Δαδιάς.

Οκτώ χιλιόμετρα πριν από τη Συκορράχη, το τελευταίο προσβάσιμο χωριό, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς κατοίκους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Κίρκη, έζησε μια κόλαση φωτιάς χθες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, αφού είχε εγκαίρως εκκενωθεί. 

21:58

Μήνυμα από το 112 για το Δίστομο

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Στείρι Βοιωτίας απομακρυνθείτε προς Δίστομο», σημειώνει το μήνυμα.

21:55

Μέσα στη Ροδόπη οι φλόγες – Ενώθηκαν τα μέτωπα

Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η φωτιά κινείται νότια και βρίσκεται μέσα σε οικισμούς της Ροδόπης.

Με μήνυματα από το 112 ειδοποιήθηκαν να μετακινηθούν οι κάτοικοι των περιοχών Κοιλιά, Μέλια, Κασσιτερών και Κιζάρι.

21:49

Περισσότερα από 617.000 στρέμματα κατέκαψε μέχρι σήμερα η πυρκαγιά στον Έβρο και πάνω από 50.000 στη Φυλή Αττικής

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής. 

21:46

Η εικόνα της Πάρνηθας από την κορυφή του Λυκαβηττού

21:38

Μήνυμα από το 112 για τη Βοιωτία

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω #Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι».

21:23

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά της Πάρνηθας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

21:22

Έβρος: Ενημέρωση για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης

21:18

Αλεξανδρούπολη: Εξω από τη Συκορράχη η φωτιά

Σε μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη οδήγησαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με τις φλόγες να βρίσκονται έξω από τον οικισμό της Συκορράχης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μέτωπο κατεβαίνει προς την περιοχή των Σαππών και προς το Αρσάκειο, ενώ οι κάτοικοι στην Συκορράχη, έχουν βγει στους δρόμους και αναμένουν την εξέλιξη συνδράμοντας στην κατάσβεση. Δραματική είναι η κατάσταση και στην τοπική κοινότητα Χαμηλού Μαρώνειας.

21:12

Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στον οικισμό Αγία Παρασκευή στο Μενίδι

Πληροφορίες για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

21:02

Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κρήτη στην Πάρνηθα

Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν για ενίσχυση πυροσβεστικές δυνάμεις από Κρήτη στην πυρκαγιά που μαίνεται στην Πάρνηθα Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταβαίνουν οκτώ υδροφόρα οχήματα και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού, με 35 πυροσβεστικούς υπάλληλους.

Επίσης μεταβαίνουν και δύο ομάδες τις 3ης ΕΜΟΔΕ με 17 υπαλλήλους και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού με 10 οχήματα και 53 πυροσβέστες συνολικά.

20:59

Σύνοψη 21:00

  • Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σε όλη την Επικράτεια 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 55 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
  • Η πυρκαγιά στη Φυλή επηρέασε περιοχές νότια της Πάρνηθας, ενώ οι φλόγες μπήκαν και στον δρυμό. Επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.
  • Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις. Πολλές αναζωπυρώσεις έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή - εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων.
  • Σε δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν το απόγευμα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεταξύ τους, στην περιοχή Δοκός, βορειοανατολικά της πόλης της Χαλκίδας, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.
  • Αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Δίστομο, Ταρσό και Πρόδρομο Βοιωτίας, καθώς και Σκιόεσσα Αχαΐας.
  • Σώθηκε μετά από σκληρή μάχη με τις φλόγες η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας.
  • Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη στο Μοσχοπόδι Θήβας
  • Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Πέμπτη (24/8), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική.
  • Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες.
20:48

Πάρνηθα: Χάρτης με τις εστίες της πυρκαγιάς

Στο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ερευνας Beyond EO Centre NOA, απεικονίζονται οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πάρνηθας, όπως είχαν καταγραφεί έως το βράδυ της Τρίτης.

Η πυρκαγιά εξελίσσεται εντός του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA2000. Επιπλέον, στο χάρτη απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις από το γεγονός του 2021 και η θέση του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων.

Πηγή: Beyond EO Centre NOA / Facebook
 
20:39

55 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:25

Ροδόπη: Μήνυμα 112 για ετοιμότητα σε Σάππες και Αρσάκειο

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Σάππες και Αρσάκειο προκειμένου να παραμείνουν σε κατάσταση ετοιμότητας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Σάππες και Αρσάκειο. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», επισημαίνεται. 

20:20

Κομοτηνή: Μήνυμα 112 στις περιοχές Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη για εκκένωση στις περιοχές Χαμηλό, Βέλκιο, Μεστή. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό, Βέλκιο, Μεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

19:56

Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Μακρακώμη στη Φθιώτιδα και Αγία Σοφία στην Αρκαδία

19:54

«Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα»

Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Δαδιά και Πάρνηθα αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, επισημαίνοντας ότι «οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα». 

19:53

Σήμερα ξέσπασαν 55 νέες δασικές πυρκαγιές

Πληροφορίες από το Συντονιστικό Κέντρο σημειώνουν ότι εκδηλώθηκαν 209 πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο και συνολικά 355 δασικές πυρκαγιές σε 5 ημέρες.

19:53

«Επεσε» η ένταση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Μειωμένη είναι η ένταση της φωτιάς σε όλη την περίμετρο του μετώπου στην Πάρνηθα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πυροσβεστική θα δώσει έμφαση στις επιχειρήσεις των πεζοπόρων τμημάτων, ελπίζοντας πως το έργο τους θα διευκολυνθεί από τις συνθήκες αυξημένης υγρασίας. 

19:47

«Ό,τι δεν κάηκε πέρυσι, κάηκε τώρα...»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος κοινότητας Δαδιάς, Ηλίας Βίντσης, έδωσε μια δυστοπική εικόνα για τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς. Τόνισε ότι δίνουν μάχη να περιορίσουν το ενεργό μέτωπο και συμπλήρωσε: «Πέρυσι κάηκε το "καρτ ποστάλ", εφέτος κάηκε η ουσία...».

19:44

Δήμαρχος Μακρακώμης: Κάηκαν περισσότερα από 500 ζώα

Σύμφωνα με το δήμαρχο Μακρακώμης, Γιώργο Χατζή, «περισσότερα από 5.000 στρέμματα έχουν θυσιαστεί στις φλόγες μέσα σε λίγες ώρες, ενώ έχουν καεί τέσσερα ποιμνιοστάσια, τα οποία είχαν μέσα περισσότερα από 500 ζώα που οι κτηνοτρόφοι δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν. Ετσι κάηκαν τα ζώα, κάηκαν εγκαταστάσεις αλλά και οι αποθήκες τους». 

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεσημέρι της Τετάρτης, μια αναζωπύρωση πολύ κοντά στη Μακρακώμη έβαλε σε κίνδυνο σπίτια στην περιοχή, ενώ η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων με επίγεια και εναέρια μέσα απέτρεψε τον κίνδυνο. Το σύνολο των δυνάμεων στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή.

19:41

Τρία ενεργά μέτωπα στον Έβρο

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις. Ενεργό το μέτωπο της Δαδιάς.

19:39

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σκιόεσσα Αχαΐας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στην Σκιόεσσα Αχαϊας. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα 63 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 18 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρεί πυροσβεστικό ελικόπτερο. Παράλληλα έχουν διατεθεί από τους ΟΤΑ υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

 

19:34

Meteo: Πού οφείλεται η έκρηξη της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, σύμφωνα με το meteo.gr.

Αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές, οδηγώντας στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου.

19:30

Βίντεο από τις ενέργειες εκκένωσης από την ΕΛ.ΑΣ

19:23

«Οι συνθήκες έχουν φέρει την παρεδάφια βλάστηση σε κατάσταση απόλυτης ξήρανσης»

Στα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου όσον αφορά τις θερμοκρασίες και την ξηρασία αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών.

19:19

Βοιωτία: Σώθηκε η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Διστόμου τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσωσαν το Μοναστήρι. Η φωτιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει φτάσει στον Ελικώνα.

19:06

Μητσοτάκης: Ευγνώμονες στους εταίρους και συμμάχους μας για την βοήθειά τους 

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση στο Twitter στα αγγλικά για τη βοήθεια που στέλνουν οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας: 

«Καθώς η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις δύσκολες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες μας, οι πιλότοι και οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας εργάζονται ακούραστα για να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και τα δάση μας. Αλλά δεν είναι μόνοι. Δίπλα τους στέκονται οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθειά σας».

18:59

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ για συμπαράσταση στους πυροπαθείς

Ο ΕΔΟΕΑΠ ενημερώνει ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού είναι σε επιφυλακή.

Επικοινωνία για τη Αθήνα στα τηλέφωνα 2107264700 και 2107250050 (εφημερία), για τη Βόρεια Ελλάδα στον ΕΔΟΕΑΠ Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα 2310278271 και 6982447854 (εφημερία).

18:52

Διάσωση έξι ατόμων με Super Puma - Εντυπωσιακό βίντεο

Βίντεο από την αποστολή διάσωσης 3 ατόμων και 3 παιδιών στη Μονή Κλειστών Δήμου Φυλής.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε την Τρίτη από Ε/Π Super Puma της 384 Μοίρας ΄Ερευνας Διάσωσης της 112 ΠΜ.

18:46

Σε εξέλιξη φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη να αποτρέψουν τις φλόγες από το να πλησιάσουν τα σπίτια.

18:37

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Κρυονέρι και Γαλατά

18:34

Αναζωπυρώσεις στη Ροδόπη

Ο οικισμός των Κασιτερών περικυκλώνεται από τις φλόγες.

18:33

Ισχυρές αναζωπυρώσεις στην Πλάκα Αλεξανδρούπολης

Νέες εκκενώσεις οικισμών. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να σωθούν σπίτια και περιουσίες.

18:30

Τι αέρα θα αναπνέουμε;

Η «Κ» διερευνά το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη βοήθεια του Μαρκ Πάρινγκτον, ανώτερου επιστήμονα στην Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Copernicus, καθώς και του υπεύθυνου της Greenpeace για το κλίμα και την ενέργεια, Κωστή Γριμάνη. 

18:18

Η κατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή της Φυλής – Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων

1) Από τη λ. Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την  Παναγιά Κανάλα.

2) Από τη συμβολή των οδών λ. Πάρνηθος και Μποσκίζα.

3) Από τη συμβολή των οδών λ. Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής.

4) Από τη συμβολή των οδών Φιλίας και Γαλήνης.

5) Από τη συμβολή των οδών Φιλίας και Θράκης.

6) Στη λ. Πάρνηθος από το ύψος του Ermitaz Hall.

7) Από τη συμβολή των οδών Φυλής και περιφερειακής Αιγάλεω, ρεύμα προς Άνω Λίοσια.

8) Από τη συμβολή των οδών λ. Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών.

9) Στη λ. Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας Αίγλη.

10) Στη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Νταρδίζας.

18:11

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα

Αλεξανδρούπολη

  • 2 CL-415
  • 2 Chinook

Χρυσούπολη Καβάλας

  • 1 CL-415

Φάρσαλα

  • 1 CL-215

Μακρακώμη

  • 1 PZL

Ψαχνά Ευβοίας

  • 2 CL-215

Υλίκη Θήβας

  • 1 CL-415
  • 2 PZL

Πρόδρομος Θήβας

  • 2 CL-215

Χασιά

  • 2 CL-415
  • 2 CL-215
  • 2 Chinook

Άργος

  • 4 PZL

Πάρνηθα

  • 9 Erickson
18:10

Βοιωτία: Στις φλόγες το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού.

Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια. Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Επίγεια και εναέρια τμήματα δίνουν μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Πηγή: STAR Κεντρικής Ελλάδας
18:07

Μήνυμα από το 112 για την Κομοτηνή

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γρατινή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή», σημειώνει το σχετικό μήνυμα.

18:05

Οδηγίες για την αναγνώριση θυμάτων της πυρκαγιάς στον Αβαντα Εβρου

Σχετικά με τη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων από την πυρκαγιά στον Αβαντα Εβρου, το έργο έχει αναλάβει η ελληνική ομάδα DVI σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελληνική Ομάδα DVI θα υποδέχεται τους συγγενείς των θυμάτων, για την εξέταση τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198).

Τo τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., είναι τo +302131386000, ενώ η αποστολή εγγράφων για τους αγνοούμενους μπορεί να γίνεται στην γραμμή whatsApp 00306944471742 και στο email [email protected].

Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από την Πέμπτη κατά τις ώρες 09.00 έως 17.00 σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό, Τούρκικα και Ουρντού.

18:01

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πάρνηθα

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους: 

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη». 

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου

- Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου

- Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

17:58

Έφτασε στον Εθνικό Δρυμό η φωτιά στην Πάρνηθα

  • Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις η φωτιά μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. 
  • Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας. 
  • Σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε και δημιούργησε μια επιτάχυνση προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή. 
  • Στην περιοχή πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα. 
  • Από το απόγευμα αναμένεται να μειωθεί η δύναμη των ανέμων.
17:51

Αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας - Απεγκλωβίστηκαν 2 κτηνοτρόφοι

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε από χθες στην Υλίκη της Βοιωτίας και το μεσημέρι είχαμε αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας όπου χρειάστηκε επέμβαση δυνάμεων για να απεγκλωβιστούν 2 κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος.

Η πυρκαγιά, αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους.

Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και οι δύο κτηνοτρόφοι σώθηκαν στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

Στην περιοχή έσπευσαν εναέρια μέσα ώστε η φωτιά να μην φτάσει στο ναό του Αγίου Δημητρίου.

17:30

Σύνοψη 17:30

  • Πάρνηθα

Στα όρια Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας βρίσκεται η πυρκαγιά που καίει από χθες. Η κατεύθυνση των ανέμων σπρώχνει τις φλόγες προς τον Εθνικό Δρυμό και γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί το μέτωπο χαμηλά. Το στρατόπεδο Καποτά δεν διατρέχει κίνδυνο. Η πύρινα λαίλαπα ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές. Επιχειρούν 226 πυροσβέστες, 69 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

  • Αλεξανδρούπολη

Η πυρκαγιά εξελίσσεται εντός του δάσους της Δαδιάς, ενώ έχει προσεγγίσει τις καμένες εκτάσεις του 2022, ολοκληρώνοντας την περσινή καταστροφή. Υπενθυμίζεται ότι χθες βρέθηκαν απανθρακωμένοι 18 άνθρωποι, εντός του δάσους. Ταυτόχρονα, σε κανονική και πλήρη λειτουργία επανέρχεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που είχε εκκενωθεί το βράδυ της Δευτέρας. Επιχειρούν 220 πυροσβέστες, 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

  • Ροδόπη 

Συνεχίζει να καίει το πύρινο μέτωπο στη Ροδόπη – υπάρχει φόβος για την πιθανότητα να ενωθεί με τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στην περιοχή Κιζάρι προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Σάπες.

  • Δίστομο Βοιωτίας

Σε εξέλιξη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Στείρι Διστόμου στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά καίει αγροτική έκταση, ενώ για την κατάσβεση της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα και ένα τμήμα πεζοπόρου, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 3 αεροσκάφη. Η φωτιά έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι. Το μοναστήρι έχει εκκενωθεί. 

  • Εύβοια - Κοντοδεσπότι

Νέα φωτιά ξέσπασε στην Εύβοια, στην περιοχή Κοντοδεσπότι. Καίει δασική έκταση - στο σημείο έχουν σπεύσει 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο αεροσκάφη. Μήνυμα από το 112 εστάλη στις 16:20 στους κατοίκους της περιοχής Κοντοδεσπότι με την οδηγία να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το Σταυρό. 

  • Δηλώσεις Κικίλια

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από όταν συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα, στην Ιστορία», επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας, υποστηρίζοντας ότι «παρά τη σημαντική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας από το 2019, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε». 

  • Αρειος Πάγος

Ερευνα για εντοπισμό στοιχείων για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στον Εβρο ζητά από τις εισαγγελικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ενώ παράλληλα ζητά έρευνα και για τις βιαιοπραγίες κατά μεταναστών.

17:22

Εύβοια: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Δοκό Χαλκίδας

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Δοκό Χαλκίδας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

17:08

Η πύρινη λαίλαπα της Πάρνηθας σε 20 φωτογραφίες

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε περιουσίες, δασική έκταση και μέρος της πανίδας της περιοχής.

17:06

Εύβοια: Μήνυμα 112 για εκκένωση στο Κοντοδεσπότι

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κοντοδεσπότι στην Εύβοια, με την οδηγία να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το Σταυρό λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

16:50

Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα μέσα από την κάμερα του Ε.Α.Α.

Στο βίντεο διακρίνεται η έναρξη και η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα από την κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις εγκαταστάσεις της Πεντέλης.

Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης 22/08 και εκτείνεται έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/08.

16:46

Αλεξανδρούπολη: Οι νεότερες ενεργές εστίες της πυρκαγιάς

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απειλούνται προστατευόμενες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου. Η πυρκαγιά εξελίσσεται εντός του δάσους της Δαδιάς που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA2000, ενώ έχει προσεγγίσει τις καμένες εκτάσεις του 2022, ολοκληρώνοντας την περσινή καταστροφή και οδηγώντας ενδεχομένως σε υποβάθμιση του οικοσυστήματος της περιοχής.

Πηγή: Beyond EO Centre NOA / Facebook
16:43

Βίντεο από ελικόπτερο: Καρέ – καρέ η καταστροφή στην Πάρνηθα

Το μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, «καταπίνοντας» παρθένο πευκοδάσος.

16:42

Μάλτα και Σικελία καλυμμένες από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών της Ελλάδας

Πηγή: meteo.gr

16:39

Ηράκλειο: Σε εξέλιξη αλλά οριοθετημένη η φωτιά στο Ασήμι

Σε πλήρη εξέλιξη αλλά σαφώς οριοθετημένη είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Ασήμι Δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου και προήλθε από φλόγες σε δασική έκταση, αργά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προσπάθειες 30 πυροσβεστών με 14 οχήματα είχαν σαν αποτέλεσμα η φωτιά η φωτιά να μην εξαπλωθεί, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης των επίγειων δυνάμεων συνδράμουν τα μέλη της αερομεταφερόμενης ομάδας τα οποία έφτασαν με πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο πραγματοποιεί ρίψεις.

Η φωτιά βρίσκεται αυτή την ώρα σε ρέμα της περιοχής με έντονη καύσιμη ύλη και καίει αγροτολιβαδική και εν μέρει δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλούνται εγκαταστάσεις και οικίες.

16:37

Η φωτιά μπήκε μέσα στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

Οι φλόγες έχουν τυλίξει το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Δραματικές εικόνες από το δελτίο ειδήσεων του OPEN.

 

16:35

Αργος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Κόκλα

16:33

Μενίδι: Στις φλόγες σπίτια σε Αγία Παρασκευή και Άγιο Ιωάννη Ρώσο

 
16:20

Φωτιά σε δασική έκταση στο Στείριο Διστόμου Βοιωτίας

Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

16:19

Εύβοια: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Κοντοδεσπότι

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κοντοδεσπότι Εύβοιας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

16:02

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από τον Δήμο Ηλιούπολης για τους πληγέντες σε Φυλή και Μενίδι 

Οι αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές γύρω από την Πάρνηθα κινητοποίησαν τον Δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος οργανώνει συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και θα τα παραδίδει με δικά του οχήματα, καθημερινά, στους πληγέντες από τη φωτιά. 

Η παραλαβή των προσφορών θα γίνεται στο ισόγειο του δημαρχείου (Σοφ. Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαπα), σήμερα (23/8) έως τις 10 μμ, αύριο Πέμπτη (24/8) και μεθαύριο Παρασκευή (25/8) από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

15:59

Ένα καμένο σπίτι στο χωριό Κίρκης, κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης

AP Photo/Achilleas Chiras

15:51

Μήνυμα από το 112 για τη Ροδόπη

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κιζάρι απομακρυνθείτε προς Σάπες», σημειώνει το μήνυμα.

15:49

ΓΕΕΘΑ: Το στρατόπεδο «Λοχαγού Καποτά» ουδέποτε κινδύνευσε

«Το στρατόπεδο "ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ" ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ.

15:47

Πάρκα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Καναλάκι

Αμεσα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καναλάκι Πάργας. Στο σημείο επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και οκτώ οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε ένα ελικόπτερο.

15:44

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου της ΠΕ Δυτικής Αττικής και του Δήμου Αχαρνών της ΠΕ Ανατολικής Αττικής, (κωδικός ενεργοποίησης EMSR690) οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου και περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης (κωδικός ενεργοποίησης EMSR689) η οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 21 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

15:42

Δύσκολες ώρες στο Μενίδι

φωτ: ΙΝΤΙΜΙΕ

 

15:32

Στις φλόγες σπίτια στην Πάρνηθα

Περισσότερα από δέκα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά πλησιάζει το στρατόπεδο.

15:27

Πάρνηθα: Στην περίμετρο του στρατοπέδου Καποτά η πυρκαγιά

Μέχρι το βόρειο τμήμα, στην περίμετρο του στρατοπέδου Καποτά έφτασε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πυρκαγιά που καίει στην Πάρνηθα.

Οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έκαναν ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και έχουν καταφέρει να την ανακόψουν, τουλάχιστον προσωρινά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει κινδυνέψει κάποια στρατιωτική εγκατάσταση, ούτε κάποια αποθήκη. Σε ότι αφορά τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και στην περίπτωση του στρατοπέδου Καποτά, υπάρχει ετοιμότητα για εκκένωση, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

15:15

Ομάδα υποδοχής στον δήμο Αχαρνών για όσους έχουν φύγει από τα σπίτια τους 

Ομάδες υποδοχής οργανώνει ο δήμος Αχαρνών, για τους δημότες εκείνους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πύρινου μετώπου και της εντολής εκκένωσης. Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να οργανώσει τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και για να παρέχει όποιες υπηρεσίες χρειαστούν οι πολίτες, που θα προσέρχονται για φιλοξενία στην ανοιχτή και κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα).

Η ομάδα υποδοχής που συγκροτήθηκε αποτελείται από κοινωνικές λειτουργούς, ψυχολόγο, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό. Πέρα από αυτή την ομάδα του δήμου, στον χώρο του Δημαρχείου υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί (τηλ. 2132123127).

Τέλος, όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων του δήμου Αχαρνών, περιπολεί για να περισυλλέξει και να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, όσα ζώα που εντοπίζονται και βρίσκονται σε κίνδυνο (τηλ. 6974414547).

15:07

Αλεξανδρούπολη: Τα ενεργά μέτωπα και οι ενέργειες κατάσβεσης 

Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργά μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

15:01

Νέο «112» στη Ροδόπη

14:55

Δήμαρχος Αχαρνών στην «Κ»: Εκκενώθηκε το καζίνο - Μέσα στον Δρυμό η φωτιά

Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός στην «Κ»: Το καζίνο έχει εκκενωθεί. Τελικά συνέβη το απεφευκτέο-  η πυρκαγιά είναι μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, καίει ήδη και προχωράει εντός του. Η λεωφόρος Πάρνηθος έχει κλείσει. 

Φαινόταν από χθες το βράδυ ότι η φωτιά θα φτάσει εδώ, φωνάζαμε πως θέλουμε ενίσχυση δυνάμεων για να μην απειληθεί ο δρυμός, καταλαβαίνω όμως ότι οι συνθήκες σε όλη τη χώρα είναι πολύ αντίξοες. Η φωτιά που ξεκίνησε από τη Μονή στη Χασιά διέγραψε μια γραμμική πορεία 5 χιλιομέτρων στο βουνό και μπήκε στο δικό μας δήμο.

Έχουν καεί σπίτια στον Αγίο Ιωάννη τον Ρώσο και στην Αγία Παρασκευή, όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη».

14:43

Φωτιά στην περιοχή Κόκλα Αργους - Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

14:40

Νέες εικόνες του AP από τη φωτιά στην Αγία Παρασκευή

14:36

Νέα διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία

Διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, αλλά και της Εθνικής οδού Σαπών - Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα, λόγω των πυρκαγιών, γνωστοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία στο ρεύμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση από το ύψος του ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης και στο ρεύμα Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής από το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης.

14:29

Φωτιά στην Ακοβα του δήμου Αργους - Μυκηνών

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο, στην περιοχή Άκοβα (κοινότητα), του δήμου Αργους – Μυκηνών Αργολίδας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά εκδηλώθηκε σε γεωργική έκταση.

Ηδη, επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δέκα τρία άτομα, πεζοπόρο τμήμα.

14:26

Σημεία της δήλωσης του Βασίλη Κικίλια: 

  • Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή.
  • Τα εναέρια μέσα έφτασαν σε άμεσα μετά την πρώτη εστία στην Πάρνηθα.
  • Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο, από όταν συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα, στην ιστορία.
  • Αναβαθμίσαμε σημαντικά σε κάθε επίπεδο την Πολιτική Προστασία. Πρώτη προτεραιότητα ήταν και θα παραμείνει η ανθρώπινη ζωή.
  • Παρά τη συστηματική ενίσχυση, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε.
  • Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη για να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τις καταστάσεις που θα προκύπτουν από την κλιματική κρίση.
  • Δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Θα έρθει σύντομα η ώρα για τη δημόσια συζήτηση και σκληρή κριτική και αυτοκριτική.
  • Δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι, ούτε ανεύθυνοι.
  • Στον Έβρο υπήρχαν 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς. Από αυτές τις εστίες δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.
  • Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο των 18 συνανθρώπων μας. Δυστυχώς οι άτυχοι αλλοδαποί που έχασαν τη ζωή τους στη Δαδιά, παρότι υπήρχαν εντολές εκκένωσης δεν έφυγαν. 
14:13

Προς τον Εθνικό Δρυμό οι φλόγες

Στα όρια Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας βρίσκεται η πυρκαγιά που καίει από χθες το πρωί στην περιοχή της Φύλης. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική η κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν αυτή την ώρα «σπρώχνουν» τις φλόγες προς τον Εθνικό Δρυμό και γίνεται τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί το μέτωπο χαμηλά.

Αναφορικά με το στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ, που βρίσκεται στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο καθώς η πυρκαγιά κινήθηκε βορειότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

14:00

Μήνυμα από 112 για Κοίλα και Μελία Αλεξανδρούπολης

13:56

Πέρασε προς τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας η φωτιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ

13:55

Αλβανική βοήθεια για τις πυρκαγιές

Δυο πυροσβεστικά οχήματα και εννιά πυροσβέστες στέλνει η Αλβανία σε μια προσπάθεια να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός κ. Εντι Ράμα έγραψε: «Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπεις την γειτονική μας όμορφη χώρα να υποφέρει συνεχώς από τις πυρκαγιές, ενώ ο τολμηρός ελληνικός λαός και όλοι οι ένστολοι που μάχονται κατά τέτοιων καταστροφών αξίζουν την πλήρη αλληλεγγύη μας και τον βαθύ θαυμασμό μας».

13:42

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο Πέμπτη 24/8

13:30

Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις για το Στρατόπεδο Καποτά

 
13:17

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό

Νέος συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική, έπειτα από φωτιά που ξέσπασε στο Ολυμπιακό Χωριό.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά καίει εν υπαίθρω. Για την κατάσβεσή της στο σημείο έχουν σπεύσει ήδη 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

13:14

Δραματική η κατάσταση στον Εβρο - Αντιπυρικές ζώνες κόντρα στον ισχυρό άνεμο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για πέμπτη ημέρα η πυρκαγιά στον Εβρο.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Πέντε εστίες φωτιάς έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο 15-20 χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς τη Ροδόπη και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, τους εθελοντές και τις τοπικές Αρχές να δημιουργούν πυρετωδώς αντιπυρικές ζώνες ώστε να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου.

13:12

Η εικόνα του Αττικού ουρανού τώρα:

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

13:10

Εικόνες του AP από τη μάχη με τις φλόγες στις Αχαρνές

12:51

UPDATE - Εκκένωση 700 ατόμων από την Αμυγδαλέζα

Στην προληπτική εκκένωση του Προαναχωρητικού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) Αμυγδαλέζας προχωράει η Αστυνομία λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Φυλής.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται περίπου 700 άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία στη Μαλακάσα και στη δομή στην Πέτρου Ράλλη.

Για την ώρα δεν πρόκειται να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις που έχει η ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα (Σχολή των Αξιωματικών, τεχνικές υπηρεσίες), αλλά έχει δοθεί εντολή να είναι όλοι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει επικίνδυνα.

12:49

Διάσωση σκύλων στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι

Φωτογραφία: kathimerini.gr

 

12:44

Σε Φυλή και Ανω Λιόσια το πρωί η Αχτσιόγλου

Την περιοχή της Φυλής και των Ανω Λιοσίων επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Εφη Αχτσιόγλου.

Συνοδευόμενη από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Αχτσιόγλου διαπίστωσε από κοντά τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι τις τελευταίες ώρες. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι με τους οποίους μίλησε επισήμαναν ότι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για τις κατοικημένες περιοχές, ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή, αλλά και σε όλη την Αττική, γίνεται όλοένα και πιο αποπνικτική.

Η Εφη Αχτσιόγλου θα βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής.

12:38

Σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια στο Κρυονέρι

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, στο Κρυονέρι του Δήμου Διονύσου Αττικής ενός άντρα ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε ξερά χόρτα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θερμών εργασιών.

Αλλος ένας 43χρονος συνελήφθη ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση για δύο πυρκαγιές σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, στο Ζεφύρι Αττικής.

 

 

12:35

Εκκενώνεται προληπτικά η δομή της Αμυγδαλέζας

12:34

Γάλλοι πυροσβέστες συνδράμουν στην κατάσβεση σε Εύβοια και Αττική

12:32

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Φυλής

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στη περιοχή της Φυλής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

- Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα

- Στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής

12:30

Πάρνηθα: Η μάχη με τις φλόγες μέσα από τον φακό του Associated Press

 

12:29

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στη περιοχή της Φυλής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα
  • Στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής 
12:06

Μαίνεται η φωτιά στην Αγία Παρασκευή - Τρόμο προκαλούν πλάνα από το σημείο

12:04

Αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας

Η φωτιά από το μέτωπο της Υλίκης πέρασε στα Βάγια και κατακαίει χωράφια και χαμηλή βλάστηση έκτασης τριών χιλιομέτρων πίσω από το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Τεράστιο χαρακτηρίζεται το μέτωπο της Βοιωτίας από το Ταρσό ως το Κυριάκι, όπου μέχρι τις 23.30 χθες το βράδι είχαν εκκενωθεί 9 οικισμοί. 

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι αναζωπυρώσεις ήταν ολονύκτιες, αλλά νωρίτερα επικρατούσε αισιοδοξία καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλές ώρες που δεν φαινόταν φλόγα στο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων.

11:51

Επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών

11:45

Αλεξανδρούπολη - Ροδόπη: Βίντεο από τη Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση

11:36

Εκκένωση και στον Ασπρόπυργο

Μήνυμα του 112 στον Σοφό Ασπροπύργου - «Εκκενώστε προς Αττική Οδό»

11:31

Νέο «112» - Εκκένωση της περιοχής Λεφάντω προς Ανω Λιόσια

11:29

Κοντά στη Δροσούπολη Ανω Λιοσίων οι φλόγες

Οι αστυνομικές αρχές στη Δροσούπολη Ανω Λιοσίων προσπαθούν να συντονίσουν την εκκένωση της περιοχής. Κάτοικοι με λάστιχα στα χέρια αρνούνται να φύγουν. 

Φωτ: kathimerini.gr

 

11:25

Σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στο Ζεφύρι

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ένας 43χρονος, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση για δύο πυρκαγιές σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, στο Ζεφύρι Αττικής.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

11:18

Τimelapse βίντεο: Η εξάπλωση του πύρινου μετώπου στην Πάρνηθα

11:16

Βίντεο από τη φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας

11:11

Εκκενώνονται οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά- Μήνυμα από το «112»

Εκκενώνονται οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς κέντρο Μενιδίου.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

11:08

Εικόνες καταστροφής στη Φυλή μετά το πέρασμα της φωτιάς

Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ

10:55

Μάχη σε δύο πύρινα μέτωπα στην Καβάλα

Σε δύο πύρινα μέτωπα, αυτά της Αβραμυλιάς και του Διαλεκτού, εστιάζουν την προσοχή τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας.

Η γενικότερη εικόνα της πυρκαγιάς στην περιοχή παρουσιάζεται βελτιωμένη, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη, το ένα από την Κροατία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου, ενώ σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν, έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

10:54

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για Εβρο: Ερευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και βία κατά μεταναστών

Ερευνα για εντοπισμό στοιχείων για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στον Εβρο ζητά από τις εισαγγελικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ενώ παράλληλα ζητά έρευνα και για τις βιαιοπραγίες κατά μεταναστών. 

10:47

Ροδόπη: Σε εγρήγορση οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Μίσχο και Ανω Δροσίνη

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Μίσχο και Ανω Δροσίνη στη Ροδόπη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς, λόγω των ανέμων που πνέουν. «Ευτυχώς η κατάσταση παραμένει βελτιωμένη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει παρέλθει ο κίνδυνος», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, προσθέτοντας ότι «παραμένουμε σε επιφυλακή και επί ποδός».

Οι πυρκαγιές στις προαναφερόμενες περιοχές εκδηλώθηκαν στις 21/8 το μεσημέρι και υπάρχουν αναφορές για περισσότερα από 10 καμμένα σπίτια σε Σώστη, Πολύανθο και Ληνό, ενώ καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και υπήρξαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ροδόπης αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις, ενώ στα σημεία επιχειρούν 12 πυροσβέστες με πέντε υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Επί ποδός εξακολουθούν να βρίσκονται εθελοντές, στελέχη της αυτοδιοίκησης και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

10:39

Εβρος: Η κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην περιοχή της Λευκίμης

10:37

Μεγάλη η αναζωπύρωση στην Αγία Παρασκευή - Η φωτιά απειλεί σπίτια

 
10:23

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Ενα μεγάλο πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει τον αττικό ουρανό, προερχόμενο από τη μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη.

10:17

Κατασβέστηκε η φωτιά στη Σαμοθράκη

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα μέσω 112 είχε σταλεί τις πρώτες πρωινές ώρες σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή Κορφούδι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η επιχείρηση κατάσβεσης έχει ολοκληρωθεί.

10:08

H ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής:

 
10:08

Εικόνες από τη μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα

Πηγή: INTIME 

09:49

Ανδρουλάκης: Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση με θέμα τις πυρκαγιές

 

09:39

Κ. Τσίγκας: «Πίσω από τις πυρκαγιές υπάρχει ανθρώπινο χέρι»

 
09:32

Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Εγνατία Oδό, από Μέστη έως Μάκρη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης .

Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

09:29

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις φωτιές στην Ελλάδα

 
09:24

Αρτοποιός για Ασπρόπυργο: «Καλύτερη η κατάσταση - 472 πυρκαγιές από τον Μάιο στην περιοχή»

 
09:22

Χωρίς ρεύμα η Σαμοθράκη - Πρόβλημα και με την υδροδότηση

Χωρίς ρεύμα παραμένει για δεύτερη ημέρα σήμερα  το νησί της Σαμοθράκης καθώς η  φωτιά στην Αλεξανδρούπολη κατέστρεψε τις δύο βασικές γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν τις υποβρύχιες γραμμές που δίνουν ρεύμα στη Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει συνεργασία με το Λιμενικό και την Πολιτική Προστασία έτσι ώστε γεννήτριες να μεταφερθούν στο νησί και να δοθεί ρεύμα το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε πολλά χωριά  του νησιού έχει κοπεί και η υδροδότηση επειδή χρησιμοποιούν αντλιοστάσια.

09:20

Βαρτζόπουλος για μετακίνηση ασθενών από ΠΝ Αλεξανδρούπολης: «Δραματικές οι συνθήκες - Βρισκόμασταν σε πόλεμο»

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση εκκένωσης, η οποία όμως έγινε με ταχύτητα, με ακρίβεια και ευτυχώς με απόλυτη επιτυχία, ενώ δεν υπήρχε και προηγούμενο» σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος σχετικά με την απομάκρυνση ασθενών από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς.

«Το κακό ήταν πως ενώ ξεκινήσαμε να κάνουμε μία μετακίνηση των ασθενών οδικώς σε παρακείμενα νοσοκομεία, δηλαδή σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα δημιουργήθηκαν δύο προβλήματα», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Αρχικά έκλεισε η Εγνατία, και υπήρχε ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν τα ασθενοφόρα, και το δεύτερο ήταν πως λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος έπρεπε να μετακινήσουμε μεγάλο αριθμό ασθενών σε μικρό χρονικό διάστημα. Η μόνη λύση ήταν να τους πάμε στο πλοίο, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου έμειναν εκεί για μερικές ώρες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις συνθήκες αλλά και την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ασθενείς απάντησε: «Οι συνθήκες ήταν δραματικές. Βρισκόμασταν σε πόλεμο. Ήταν κάτι το οποίο έγινε σε συνθήκες άκρατης επειγούσης και δύσκολης κατάστασης και έγινε με έναν τρόπο ο οποίος εκ του αποτελέσματος κρίνεται» ενώ πρόσθεσε πως θα ήταν δύσκολο ακόμη και υπό συνθήκες κανονικής μεταφοράς σε άλλα νοσοκομεία.

 
09:10

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

Οριοθετήθηκε η φωτιά, που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση χθες, λίγο με τα τις 2 το μεσημέρι, στο Κρυονέρι Ναυπακτίας.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, η φωτιά έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση και δεν απειλήθαν οικισμοι.

Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.

09:06

Πάρνηθα: Στα σπίτια οι φλόγες - «Η φωτιά κατεβαίνει με γρήγορο ρυθμό»

 
09:04

Πολλές διάσπαρτες εστίες στην Ντάρδιζα

 
09:03

Συγκλονιστικό βίντεο: Λεωφορείο με πυροσβέστες περνά μέσα από τις φλόγες

08:55

Το τεράστιο σύννεφο καπνού πάνω από τον Εβρο - Εικόνες από δορυφόρο

Το τεράστιο σύννεφο καπνού που έχει καλύψει την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου αποκαλύπτουν οι εικόνες από αμερικανικό δορυφόρο. Τις εικόνες μετέδωσε το πρακτορείο Reuters από τον δορυφόρο του Ινστιτούτου Maxar των ΗΠΑ:

Maxar Technologies /Handout via REUTERS

08:50

Συνεχείς διακοπές της κυκλοφορίας στην περιοχή της Φυλής

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο για την κατάσταση οδικού δικτύου στη σημείο, διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει στα εξής σημεία:

1. Φυλής κυκλικό, ύψος πριν την Παναγία Κανάλα,

2. Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

3. Πλατεία Φυλής,

4. «Τούοτα» λόφος Κυριλλου,

5. Φυλής, ύψος εστιατορίου «Χρυσό Βαρελι».

6. Φυλής και 25ης Μαρτίου

7. Πάρνηθας και Μποσκιζα

8. Πάρνηθας και Αγίας Παρασκευης

9. Φιλίας των λαών και Γαλήνης

10. Φιλίας των λαών και Θράκης

Σε αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων προχώρησε η ΕΛΑΣ στους εξής δρόμους:

- Αγίου Διονυσίου, ύψος στρατοπέδου «ΚΑΠΟΤΑ», ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Νταρδιζας και

- Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου

08:42

Αλεξανδρούπολη: Αναλυτικά τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στον Εβρο 

Ασθενέστεροι αλλά πάντα ρυθμιστές της έντασης, της πορείας και της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς οι άνεμοι σήμερα στον Έβρο αναμένεται να καθορίσουν για άλλη μία μέρα, σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, τον βαθμό δυσκολίας και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα τέσσερα εναπομείναντα μέτωπα του Νομού.

Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος. Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ' τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον 'Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: INTIME

 

08:39

Δέκα φορές πάνω από τα όρια συναγερμού τα μικροσωματίδια

Σταθμοί της ΠΑΝΑΚΕΙΑ κατέγραψαν την Τρίτη υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πύρινα μέτωπα.

08:36

«Τώρα βλέπουμε μόνο μαύρο»

Κάτοικοι της Νίψας και του Δωρικού μιλούν στην «Κ» για τον εθελοντισμό που έσωσε τα χωριά τους, που όμως δεν θα είναι ποτέ πια όπως πριν

08:30

Πάρνηθα: Στη μάχη με τις φλόγες και οι κάτοικοι - «Αν καεί το σπίτι, θα καούμε κι εμείς»

 
08:27

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Αγία Σοφία Κυνουρίας

Σε εξέλιξη είναι η δασική πυρκαγιά, στην περιοχή του οικισμού της Αγίας Σοφίας (ή ΑγιαΣοφιά) του δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Οι τελευταίες ρίψεις από αέρα, έγιναν μέχρι λίγο μετά τις 8 το απόγευμα.

Από κει και μετά, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το λόγο είχαν οι επίγειες δυνάμεις.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, η κοινότητα απέφυγε τις σοβαρές ζημιές και κάποιες εστίες της φωτιάς, μεταφέρθηκαν στον ήπιο ορεινό όγκο, ακριβώς πάνω απ’ το χωριό.

Στο πεδίο, θα δουλέψουν όλο το βράδυ, 46 πυροσβέστες, 16 πυροσβεστικά οχήματα και 54 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Συνδράμουν στην υδροπαροχή, υδροφόρες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του δήμου της Τρίπολης.

Φυσικά, ενισχύουν στην παροχή νερού και ιδιώτες.

Στην Αγία Σοφία βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Πριν τα μεσάνυχτα δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Με το πρώτο φως της ημέρας, θα επιχειρούν εκ νέου τα πτητικά μέσα (ελικόπτερα, αεροπλάνα), ώστε να οριοθετηθεί πλήρως η πυρκαγιά, ανάμεσα στην Αγία Σοφία και στο Δραγούνι Κυνουρίας.

08:22

Με καπνό και στάχτη ξημέρωσε στην Αττική

 
08:15

Φωτιά στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας

Πυρκαγιά μαίνεται και σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε νοτιοδυτικά του Γαλατά και καίει καλαμιές και γεωργικές εκτάσεις. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν σήμερα το πρωί 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 20 οχήματα.

08:08

Μαίνεται η φωτιά στη Βοιωτία

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Πρόδρομο και Ταρσό Βοιωτίας, καθώς τα μέτωπα βρίσκονται και σήμερα το πρωί σε πλήρη εξέλιξη. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα επιχειρούν στο πεδίο 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

 
08:04

Συνελήφθησαν 4 άτομα για πρόκληση πυρκαγιών

Η Πυροσβεστική προχώρησε την Τρίτη στη σύλληψη 4 ατόμων με την κατηγορία του εμπρησμού, οι δύο από πρόθεση και οι άλλοι δύο από αμέλεια.

Τα δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση συνελήφθησαν σε Κεφαλονιά και Ζαγόρι Ιωαννίνων, ενώ οι άλλες δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια έγιναν στο Κρυονέρι Αττικής και στο Πολύγυρο Θεσσαλονίκης.

07:59

Καλύτερη εικόνα σε Ασπρόπυργο και Θήβα

Στο μέτωπο του Ασπροπύργου η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι της Θήβας με την εικόνα της να είναι ελαφρώς βελτιωμένη συμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή από νωρίς το πρωί 5 αεροσκάφη.

07:53

Μενίδι: Εκκενώθηκαν προληπτικά τρία γηροκομεία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, γνωστοποίησε ότι εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία προσώρας έχουν μεταφερθεί στο δημαρχείο. Οπως είπε, η εκκένωση ήταν προληπτική.

07:50

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της Φυλής

07:37

Mαίνεται το μέτωπο δυτικά της Αλεξανδρούπολης 

 
07:30

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα

07:27

Σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού

Η γραμμή του Προαστιακού Πειραιάς-Κιάτο και Μιντιλόγλι- Κάτω Αχαγιά έχει αποκατασταθεί. Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού.

07:24

Δραματικές εικόνες από την Αττική: 

AP Photo
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

 

07:17

Τα νεότερα για το μέτωπο της Πάρνηθας

«Το μέτωπο της Φυλής κινείται ανατολικά. Δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα. Έχει ακολουθήσει μια παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή, μια γραμμή που ενώνει τη Φυλή με την Ιερά Μονή Ντάρδιζας και την προέκτασή της που κοιτάζει προς την ανατολική πλευρά του μετώπου. 

Η ευρύτερη περιοχή έχει κατοικίες. Εφόσον χρειαστεί θα υπάρχει ανάλογη κινητοποίηση του μηχανισμού. Δόθηκε μεγάλη μάχη να μείνει χαμηλά η φωτιά. Η Πάρνηθα είναι ένα δύσκολο βουνό, ο αντικειμενικός στόχος είναι να μείνει η φωτιά χαμηλά. Θα επιχειρήσουν σε πρώτο χρόνο με 10 εναέρια μέσα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο MEGA για τη φωτιά στη Φυλή. 

 
07:12

Meteo: Πώς αναμένεται να κινηθεί η φωτιά στην Πάρνηθα - Χαρακτηρίζεται «οπισθοδρομούσα πυρκαγιά»

Για τη φωτιά στην Πάρνηθα, το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε ανάρτησή του αργά χθες το βράδυ ανέφερε:  

Η πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους.

Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά.

Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής. 

06:58

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πάρνηθα

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

-Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

06:52

«Μία από τις πλέον καταστροφικές χρονιές των τελευταίων 15 ετών»

300 εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν στη χώρα μας από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και την Τρίτη νωρίς το απόγευμα καίγοντας περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης

06:52

Πέμπτη ημέρα μάχης στον Εβρο 

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Εβρο, όπου εκτός από τους οικισμούς πέριξ της Αλεξανδρούπολης, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί και στο δάσος της Δαδιάς, όπου χθες βρήκαν τραγικό θάνατο 18 άτομα. 

Οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα. 

06:49

Yπό έλεγχο η φωτιά στη Σαμοθράκη - Μήνυμα από το 112 τη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μήνυμα μέσω 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Κορφούδι Σαμοθράκης προκειμένου να απομακρυνθούν προς το λιμάνι στα Θέρμα.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κορφούδι απομακρυνθείτε προς Λιμένα Θέρμα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Τα ξημερώματα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο

06:48

Βελτιωμένη η εικόνα στον Ασπρόπυργο

Καλύτερη είναι η εικόνα στον Ασπρόπυργο, όπου υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή 

06:46

Κοντά σε σπίτια οι φλόγες στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο

Στο μέτωπο της Πάρνηθας, οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά σε σπίτια οι φλόγες στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, στο Μενίδι.

Για τον οικισμό έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

06:45

Ξεκινούν εκ νέου ρίψεις τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας, ρίχνονται ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα σε όλα τα μέτωπα της χώρας.