Στον Εβρο η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης

Στον Εβρο η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης

Στάχτη έχουν γίνει 1,2 εκατ. στρέμματα δάσους από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα δάσους έχουν μετατραπεί σε στάχτη στη χώρα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου –1η Μαΐου– έως τις 23 Αυγούστου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων πολλών ετών, καθώς στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η καμένη έκταση «αντιστοιχεί σε περίπου τρεις φορές στην έκταση που κατά μέσον όρο καίγεται ετησίως στη χώρα». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η έως τώρα καμένη έκταση υπολείπεται κατά 40.000 στρέμματα από την αρνητική επίδοση του 2021, με συνολικά 1,3 εκατ. καμένα στέμματα. Το Παρατηρητήριο, μάλιστα, επισημαίνει ότι είναι πλέον πιθανό το 2023 να αποτελέσει τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 17 ετών, με το 2007 (καταστροφικές πυρκαγιές σε Ηλεία και Αττική) να παραμένει πρώτο με 2,7 εκατ. στρέμματα καμένα.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αποδίδει τις εξελίξεις στην κλιματική κρίση. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε ότι «το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς». Πρόσθεσε ότι «επτά φορές πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Δηλαδή διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012».

Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και παρέμενε ενεργή έως χθες υπολογίζεται ότι μετέτρεψε σε στάχτη πάνω από 50.000 στρέμματα σε 24 ώρες, καταστρέφοντας ένα σημαντικό μέρος του πευκοδάσους που είχε μείνει ανέγγιχτο από τις πυρκαγιές του 2007 και του 2021. Η φωτιά ήταν χθες σε ύφεση, με μικρές αναζωπυρώσεις να σημειώνονται στη διάρκεια της ημέρας στις περιοχές «Ρέμα Γιαννούλας» και «Φρούριο Φυλής», κοντά δηλαδή στις περιοχές από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μάλιστα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση, με την πυρκαγιά να ξεφεύγει από το ρέμα του Αγίου Γεωργίου πάνω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι και να κινείται ανατολικότερα προς την περιοχή των Θρακομακεδόνων. Τελικά η πορεία της πυρκαγιάς ανεκόπη λίγο πριν από το τελεφερίκ.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα και στον Εβρο – 69 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες.

Στον Εβρο, όπου η κατάσταση παραμένει δραματική, ενεργά μέτωπα υπήρχαν χθες σε τέσσερα σημεία, στη Δαδιά, στο Σουφλί, στην Αισύμη και την Πυλαία. Η ομάδα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές Copernicus υπολόγισε ότι η φωτιά στον Εβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Η έκταση που έχει ήδη καεί υπολογίζεται σε 720.344 στρέμματα, δίχως ακόμη η φωτιά να έχει κατασβεστεί.

Καταστροφική είναι η πυρκαγιά και στη Ροδόπη, με τη φωτιά να καίει για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στις περιοχές Σάπες και Μίσχος. Μάλιστα, πηγές από την Πυροσβεστική ανέφεραν χθες ότι η έκταση της πυρκαγιάς είναι τέτοια που τα μέτωπα της Ροδόπης και της Αλεξανδρούπολης έχουν πλέον ενωθεί δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο φωτιάς. Ενεργές εστίες υπήρχαν για τέταρτη ημέρα χθες και στη Βοιωτία, και συγκεκριμένα στις περιοχές Υλίκη, Πρόδρομος και Κυριάκι, ενώ μια φωτιά που ξέσπασε απογευματινές ώρες χθες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης τέθηκε τις βραδινές ώρες υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εκδηλώθηκαν συνολικά 69 νέες δασικές πυρκαγιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή