Λέσβος: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις «Γαϊδουροδρομίες»

Λέσβος: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις «Γαϊδουροδρομίες»

Το βίντεο που απεικονίζει μικρά παιδιά να χτυπούν γαϊδουράκια για να τρέχουν πιο γρήγορα στη Λέσβο ανέδειξε ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Κιβωτός Μυτιλήνης»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βίντεο που δείχνει μικρά παιδιά να χτυπούν γαϊδουράκια για να τρέχουν πιο γρήγορα, το οποίο μεταδόθηκε απευθείας από τις «Γαϊδουροδρομίες» που διοργάνωνε τοπικός Σύλλογος της Κώμης στη Λέσβο, προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα. Η ίδια ζητεί διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαλευκανθεί η τέλεση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως κακοποίηση ζώων και βασανισμό αυτών και παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Το βίντεο, συνοδευόμενο από σχετική καταγγελία στην αστυνομία και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανέδειξε ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Κιβωτός Μυτιλήνης», ζητώντας να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή επιβολή διοικητικών προστίμων και ποινικές διώξεις σε περίπτωση που έχει προκύψει κακοποίηση.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική διάσταση του θέματος, αυτή είναι ότι η τοπική κοινότητα, αλλά και τα γύρω χωριά στηρίζουν εδώ και χρόνια αυτή τη δράση. Από την πλευρά του ο Κώστας Φραγκόπουλος, πρώην πρόεδρος της Κώμης και νυν δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης, κάνει λόγο «περί όνου σκιάς», λέγοντας: «Η μικρή κοινωνία της Κώμης βιώνει τις τελευταίες ημέρες τεράστια αρνητική προβολή και τη χλεύη οργανωμένων ή μεμονωμένων φιλόζωων, εξαιτίας της δήθεν κακής ή έστω ανάρμοστης συμπεριφοράς νέων και παλαιότερων απέναντι στα γαϊδουράκια της περιοχής που “συμμετείχαν σε αγώνες”. Μας είπαν “απαίδευτους, κακοποιητές ζώων, ανάλγητους” και χίλια δυο άλλα. Είναι έτσι; Κατηγορηματικά όχι».

Ο κ. Φραγκόπουλος προσθέτει ότι ζει στην περιοχή 57 χρόνια και ότι στο ενδιάμεσο της διοργάνωσης ποδηλατοδρομιών και παρουσίασης αλόγων «γίνεται παραδοσιακά εδώ και 27 χρόνια το “γκαρ πρι” (γαϊδουροδρομίες) το λέμε, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά “διακωμώδηση”, “θεατρικό δρώμενο δρόμου” των παραδοσιακών ιπποδρομιών που διεξάγονταν δεκαετίες ολόκληρες στη Λέσβο… Τα ζώα είναι “δικά” μας, και είναι “ανενεργά” τουλάχιστον 7, 8 χρόνια τώρα και τα φροντίζουν καθημερινά τα παιδιά μας κι εμείς… Οι “αναβάτες” είναι τα δικά μας παιδιά που καθημερινά “τρίβονται” μαζί τους και τα αγαπούν όσο τίποτα… Οι ιδιοκτήτες ήταν παρόντες και φυσικά δεν θα επέτρεπαν χρήση βίας επ’ ουδενί…». Προσθέτει ότι «τα παιδιά κρατάνε στο χέρι πεπιεσμένο χαρτόνι (περιτύλιγμα λαμπάδας) και ότι με αυτό “μαστιγώνουν” τα ζώα».

Ο σημερινός πρόεδρος της Κώμης, Χρήστος Τσιβγούλης, ανέφερε στην «Κ» ότι δεν ήταν παρών στη διοργάνωση, αλλά «μου φάνηκε πολύ άσχημη η εικόνα από το βίντεο. Ωστόσο επειδή είμαι παρών σε άλλες διοργανώσεις, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, όσο φαίνονται γιατί τα παιδιά αγαπούν τα ζώα. Κι επειδή είμαι κτηνοτρόφος, σας εξηγώ ότι αν ένα ζώο πονάει, αντιδρά. Σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε κάτι τέτοιο, τα γαϊδουράκια πήγαιναν με τον ρυθμό». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Κιβωτού», Ιωσήφ Μποτετζάγιας, ανέφερε ότι το τελευταίο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, τόσο στη Λέσβο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία δείχνουν ότι «κάποιοι ιδιοκτήτες ιπποειδών συνεχίζουν να δρουν ασύδοτα, παρά τη νομοθεσία: παράνομες ιπποδρομίες με θανάσιμους τραυματισμούς αλόγων, άλογα και γαϊδουράκια χωρίς ηλεκτρονική σήμανση («τσιπάκι») παρατημένα στους δρόμους, ζώα αφημένα στο λιοπύρι ή/και με τα πόδια τους δεμένα, αυτοσχέδια δρώμενα όπου η κακοποίηση και η βάναυση συμπεριφορά βαφτίζεται “έθιμο”, άλογα άμαξας που καταρρέουν από την εξάντληση, γαϊδουράκια και μουλάρια που γονατίζουν μεταφέροντας υπέρβαρα φορτία». Και καταλήγει: «Είναι ανάγκη οι αρμόδιες αρχές –οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών της χώρας και η Ελληνική Αστυνομία– να εντατικοποιήσουν τους προληπτικούς ελέγχους. Η αγανάκτηση και η κινητοποίηση όλων μας κατόπιν εορτής είναι προφανώς θετική, αλλά έρχεται πολύ αργά για τα άλογα και τα γαϊδουράκια που έχουν ήδη υποστεί κακοποίηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή