«Καιγόμαστε» μαζί με τα δάση

«Καιγόμαστε» μαζί με τα δάση

Μεγάλες και ανεξέλεγκτες οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και τους ανθρώπους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος το καλοκαίρι κάηκαν –μέχρι στιγμής– περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα γης, τα 812.600 από αυτά στον Εβρο, όπου η φωτιά χθες συμπλήρωσε 12 ημέρες, ενώ σημαντικές εκτάσεις καταστράφηκαν σε Αττική, Βοιωτία, Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια και Μαγνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF Ελλάς. Οι φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον μεγάλες, μακροχρόνιες και εν πολλοίς ανεξέλεγκτες. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την προφύλαξη και την αποκατάσταση των περιοχών, ωστόσο καθώς η καταστροφή είναι τεράστια δεν μπορούν να αποσοβηθούν οι συνέπειες. Οπως σημειώνουν οι επιστήμονες, παρά τις καλές προθέσεις, όσον αφορά τα «μέτρα οχύρωσης» για την επόμενη ημέρα, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα θα πρέπει να γίνουν επιλεκτικά, αφού κατηγοριοποιηθεί ο κίνδυνος σε σχέση και με την ανθρώπινη παρουσία. «Σαφώς δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις παντού, θα πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση των περιοχών», τονίζει στην «Κ» η Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

«Αν στον Εβρο το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε μια ξαφνική μεγάλη νεροποντή, το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Αν έχουμε αντίστοιχο φαινόμενο στην Αττική είναι πιθανό να κινδυνέψουν άνθρωποι», προσθέτει. Ο περιορισμός των δασών στην Αττική θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας. «Δεν είμαστε συνηθισμένοι στις θερμοκρασίες που θα έρθουν. Ηδη ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αυξάνεται διεθνώς», επισημαίνει η επιστήμονας. Η Αττική και ιδιαίτερα οι δυτικές περιοχές, εφόσον υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις και σημειωθεί αιφνίδια πλημμύρα, κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της πληθυσμιακής πυκνότητας, αλλά και των ανθρώπινων επεμβάσεων που έχουν κλείσει τις διόδους διοχέτευσης του νερού.

Ομως οι πυρκαγιές, όπως εξηγεί η κ. Ευελπίδου, έχουν πολλές άλλες μακροχρόνιες και εξίσου καταστροφικές συνέπειες, στις οποίες πολύ συχνά δεν αναφερόμαστε γιατί δεν αποτελούν άμεσα κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. «Είναι πολύ πιθανές οι κατολισθήσεις. Χαρακτηριστικά, κατολίσθηση ύστερα από πυρκαγιά συνέβη στην Κρήτη στην Αγία Φωτιά. Βράχος καταπλάκωσε ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια γυναίκα», τονίζει η κ. Ευελπίδου. Στις περιοχές που έχουν καεί, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει διάβρωση του εδάφους από την επιφανειακή απορροή του νερού. Το νερό της βροχής, εφόσον δεν υπάρχει βλάστηση να το συγκρατήσει, θα παρασύρει το έδαφος, «το οποίο νομίζουμε ότι άμεσα ξαναγίνεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένα χιλιοστό εδάφους φτιάχνεται μέσα σε χίλια χρόνια. Και χωρίς έδαφος δεν υπάρχουν δέντρα και φυτά και δεν μπορεί να γίνει αναγέννηση στις καμένες περιοχές», συμπληρώνει.

Δαδιά

Στον Εβρο η πυρκαγιά έκαιγε χθες για δωδέκατη ημέρα, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι προσπάθειες κατάσβεσης πλέον επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες. Παράλληλα, στην πυρκαγιά της Ροδόπης υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά.

Τέλος, φωτιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε χθες νωρίς το απόγευμα στα σύνορα του Δήμου Αλμυρού με τον Δήμο Φαρσάλων, στην περιοχή του Ενιπέα. Το μέτωπο παρέμενε ισχυρό έως αργά χθες το βράδυ, με τη φωτιά να έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα και να βρίσκεται κοντά στην περιοχή Ανάβρα στον Βόλο. Ωστόσο δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές.

Οι αριθμοί

1,5 εκατ. στρέμματα κάηκαν φέτος. 

12 μέρες καίει η πυρκαγιά στον Εβρο.

14 περιοχές Natura έχουν πληγεί.

20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

600.000 άνθρωποι κατοικούν στους δήμους που έχουν πληγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή