Blue Horizon: «Ηταν 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα πριν από την ανάσυρση»

Blue Horizon: «Ηταν 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα πριν από την ανάσυρση»

Τι λένε στην «Κ» αυτόπτες μάρτυρες του σοκαριστικού περιστατικού στο λιμάνι του Πειραιά

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δύο λεπτά μέσα στα απόνερα, την ώρα που γκαζώνει το καράβι και βγάζει αφρό πίσω, δεν ζει άνθρωπος. Εχεις τελειώσει, όσο καλός κολυμβητής και αν είσαι. Η δίνη είναι σαν πλυντήριο».

Ξημερώματα Τετάρτης στην Πύλη Ε3 του λιμανιού, το δεμένο στις μπίντες Blue Horizon χάσκει με ανοιχτό τον καταπέλτη του, από όπου λίγες ώρες νωρίτερα ένας νέος άντρας, ο 36χρονος Α.Κ., έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε, σπρωγμένος –σύμφωνα με οπτικό υλικό– από μέλος του πληρώματος. 

Οι συζητήσεις των εργατών του λιμανιού που υπήρξαν μάρτυρες του περιστατικού δίνουν την εικόνα της απουσίας του Λιμενικού την ώρα του συμβάντος, ενώ η ανάσυρση της σορού έγινε με βαρκάκι που χρησιμοποιούν οι καβοδέτες. Σύμφωνα με άλλες πηγές, στο σημείο υπήρχε στέλεχος του λιμενικού, αλλά όχι μπροστά στον καταπέλτη.

«Ο κόσμος πάνω φώναζε “ρε παιδιά, τον άνθρωπο!”. Δεν σταμάτησε το καράβι. Δεν θέλησε με τίποτα να κάνει κράτει», λένε όσοι ήταν εκεί. Ο άντρας βρισκόταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών στην «Κ», ήδη 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα, πριν από την ανάσυρση. Μόνο ένα μικρό μέρος του σώματός του διακρινόταν να επιπλέει μπρούμυτα. 

Ενα σωσίβιο που ρίχτηκε από το επιβατηγό Ελυρος, που ξεκινούσε τον απόπλου περίπου την ίδια ώρα με το Blue Horizon, αποτελεί και τη μοναδική απόπειρα διάσωσης. 

Blue Horizon: «Ηταν 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα πριν από την ανάσυρση»-1

«Το Λιμενικό δεν έπρεπε να έχει μέσα ένα “φουσκωτάκι”; Μια βάρκα; Να τη χειρίζονται οι ίδιοι. Περιμένουν κάθε φορά από τους καβοδέτες να πάνε να πάρουν το βαρκάκι για να σώσουνε», λένε. 

Οι επιβάτες στα δύο πλοία υπέδειξαν τη θέση της σορού στον άντρα του Λιμενικού και στον εργάτη που πραγματοποίησαν την ανάσυρση. Οι μαλάξεις μέσα στη βάρκα δεν στάθηκαν αρκετές να επαναφέρουν το ξέπνοο σώμα. «Δεν είχε εκδορές, μόνο που είχε μπλαβιάσει». 

Το τέλος ήρθε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, λένε εκείνοι που γνωρίζουν την επικινδυνότητα του σημείου.

Blue Horizon: «Ηταν 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα πριν από την ανάσυρση»-2

Το μοιραίο δρομολόγιο

Χρειάστηκαν πενήντα λεπτά μέχρι την εισαγγελική που διέταξε την επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι, το οποίο παρέμεινε αγκυροβολημένο μέχρι λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τους περισσότερους επιβάτες του μέσα. Δύο μέλη του πληρώματος, ο ένας εξ αυτών ο καπετάνιος, προσήχθησαν ταχύτατα και με διακριτικότητα για να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις. 

Όπως έγινε γνωστό, ο 36χρονος Α.Κ. ζούσε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης και έκανε συχνά το δρομολόγιο προς Πειραιά. Για το μοιραίο δρομολόγιο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, είχε εκδώσει ακτοπλοϊκό εισιτήριο, καθώς σκόπευε να επισκεφθεί τις αδερφές του στην Κρήτη. “Λόγω νοητικής αναπηρίας ήταν σε κατάσταση πανικού, φοβούμενος μήπως χάσει το πλοίο”, αναφέρει χαρακτηριστικά άνθρωπος που μίλησε στην «Κ».

Εργαζόμενοι στο λιμάνι τον περιέγραψαν ως έναν «αδύνατο άνθρωπο» που έβλεπαν στο λιμάνι κάθε μέρα. «Τελευταία φορά που του μίλησα ήταν γύρω στις 9 παρά», ανακαλεί ένας εργαζόμενος της βραδινής βάρδιας. «Μου είπε “εδώ κοιμάμαι, στα παγκάκια”», προσθέτει χαμηλόφωνα. 

Εργαζόμενοι και περαστικοί μπλέκονται σε κουβέντες ενώ αναμένουν την ανακοίνωση του απόπλου του Blue Horizon για την Κρήτη. Αναμένεται νέος καπετάνιος. Ενας οδηγός νταλίκας, που δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για το συμβάν, ρωτάει γιατί το καράβι παραμένει δεμένο και ξαφνιάζεται με την απάντηση. «Και δεν μπορούσε κανείς να τον σώσει;» ρωτάει. «Εδώ σηκώθηκαν και έφυγαν!» του απαντούν οι άλλοι. «Εδώ ένα γατάκι ή σκυλάκι μπορεί να κινδυνέψει στο λιμάνι και το λυπάσαι. Αλίμονο στον άνθρωπο». 

Οι λιγοστοί επιβάτες στο κατάστρωμα του Blue Horizon μοιάζουν μουδιασμένοι καθώς αυτό λύνει πλέον για τα καλά και αφήνει πίσω το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Κρήτη. Η καθυστέρηση δεν οφειλόταν σε απαγορευτικό λόγω καιρού, αλλά η πραγματική αιτία ακόμα εκφεύγει της κοινής αντίληψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT