Κακοκαιρία «Daniel»: Στην Εύβοια κινδύνευσαν να πνιγούν μέσα στα σπίτια τους

Κακοκαιρία «Daniel»: Στην Εύβοια κινδύνευσαν να πνιγούν μέσα στα σπίτια τους

Το κύμα κακοκαιρίας έχει χτυπήσει από χθες τη Βόρεια και Νότια Εύβοια καταστρέφοντας υποδομές, πλημμυρίζοντας κατοικίες και επιχειρήσεις και απειλώντας ανθρώπινες ζωές

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μίλτος Τσιρόπουλος ζει επί 10 χρόνια σε ένα σπίτι έξω από τους Ωρεούς Ευβοίας και δεν έχει ξαναζήσει τέτοιας έντασης κύμα κακοκαιρίας. Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει τον φράχτη της αυλής του, η οποία έχει πλημμυρίσει. Ο δρόμος που περνάει από μπροστά έχει μετατραπεί σε χείμαρρο. «Το νερό έχει φτάσει μέχρι το γόνατο. Ολη η περιοχή είναι έτσι. Τα μικρά ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή, έχουν όλα υπερχειλίσει. Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι, ούτε μπορεί να έρθει κάποιος σε περίπτωση κινδύνου», δηλώνει ο κ. Τσιρόπουλος στην «Κ». 

Παρότι το σκηνικό γύρω του είναι τρομακτικό, περιγράφει πως ευτυχώς το σπίτι του είναι κάπως υπερυψωμένο και δεν έχει φτάσει το νερό στην πόρτα του. Οπως λέει, μαζί με το νερό έχουν παρασυρθεί μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών. 

Κακοκαιρία «Daniel»: Στην Εύβοια κινδύνευσαν να πνιγούν μέσα στα σπίτια τους-1

Το κύμα κακοκαιρίας «Daniel» έχει χτυπήσει από χθες τη Βόρεια και Νότια Εύβοια καταστρέφοντας υποδομές, πλημμυρίζοντας σπίτια και επιχειρήσεις και απειλώντας μέχρι και ανθρώπινες ζωές. 

Ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, δηλώνει μιλώντας στην «Κ» πως προβλήματα παρατηρούνται στις περιοχές του Πύργου, των Ωρεών, του Ταξιάρχη και του Αγιόκαμπου

«Εχουν πλημμυρίσει δρόμοι, σπίτια, τα πάντα και συνεχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Κατεβαίνουν τα νερά από το βουνό. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο». Ο δήμος προσπαθεί με μηχανήματα να ξεμπλοκάρει το νερό ώστε να διαφύγει στη θάλασσα. 

Επί ποδός βρίσκεται όμως και ο δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, όπου συνεργεία της Πυροσβεστικής και του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες αλλά και τα πεύκα που ξερίζωσε ο αέρας και έπειτα παρέσυρε η βροχή. Στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές και σε έργα υποδομής.

Η παραλία στην περιοχή εξαφανίστηκε και έγινε ένα με τη θάλασσα, ενώ η καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία και παρέσυρε τραπεζοκαθίσματα από τις παραλιακές καφετέριες και ταβέρνες.

«Επεσαν 400 χιλιοστά βροχής σε μόλις επτά ώρες», δηλώνει ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές της Βλαχιάς και του Πήλιου. Οπως τονίζει, στο Πήλι κινδύνευσαν να πνιγούν άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους και χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να τους απεγκλωβίσει. Εχουν καταγραφεί επίσης κατολισθήσεις, ενώ τμήμα του δρόμου που συνδέει τη Βλαχιά με το Σαρακήνικο υποχώρησε. Τουλάχιστον 10 χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα, ωστόσο πλέον το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση περιορίζεται στη Βλαχιά. 

Κακοκαιρία «Daniel»: Στην Εύβοια κινδύνευσαν να πνιγούν μέσα στα σπίτια τους-2

Τεράστιες καταστροφές έχει αφήσει πίσω του το κύμα καικοκαιρίας και στον Αλμυροπόταμο, όπου τα ορμητικά νερά έχουν πλημμυρίσει σπίτια και επιχειρήσεις. «Μέσα σε δύο ώρες έγινε όλο αυτό», δηλώνει ο πρόεδρος της περιοχής, Χρήστος Γκότσης, λέγοντας πως έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον 4-5 επιχειρήσεις και 15 σπίτια

Η παραλία στην περιοχή εξαφανίστηκε και έγινε ένα με τη θάλασσα, ενώ η καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία και παρέσυρε τραπεζοκαθίσματα από τις παραλιακές καφετέριες και ταβέρνες την ώρα μάλιστα που η περιοχή φιλοξενούσε ακόμα   τουρίστες. «Σχεδόν γεμάτα ήταν τα ενοικιαζόμενα. Σε ένα ήταν σταθμευμένα 10 αυτοκίνητα και έπαθαν όλα ζημιές. Ενα αυτοκίνητο παρασύρθηκε 100 μέτρα μακρυά», σημειώνει ο κ. Γκότσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιοι τουρίστες είχαν ακυρώσει την επίσκεψή τους καθώς ενημερώθηκαν για την επέλαση του «Daniel». 

«Πολλά ξενοδοχεία γέμισαν με χώμα και λάσπη. Μαζεύουμε σήμερα τα κομμάτια μας».

Τα υλικά που παρασύρθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες νερού έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. «Ο δήμος έχει απομακρύνει μέχρι τώρα 4-5 φορτηγά μόνο με πέτρες», προσθέτει. 

Ο Βασίλης Γκότσης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, αναφέρει πως η ζημιά που υπέστη η περιοχή του Αλμυροπόταμου είναι ανεπανόρθωτη. «Πολλά ξενοδοχεία γέμισαν με χώμα και λάσπη. Μαζεύουμε σήμερα τα κομμάτια μας».

Από το πρωί συνεργεία του δήμου και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή για να απομακρύνουν τις λάσπες και να αδειάσουν τα υπόγεια από το νερό και το χώμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή