«Blue Horizon»: Εξι λεπτά στη θάλασσα χωρίς καμία βοήθεια – Το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού

«Blue Horizon»: Εξι λεπτά στη θάλασσα χωρίς καμία βοήθεια – Το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού

Στις σελίδες του περιγράφονται λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν τη νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου και οδήγησαν στον πνιγμό του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη. Γνώριζε ο καπετάνιος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι λεπτά πέρασαν από τη στιγμή που δηλώθηκε στο Λιμεναρχείο Πειραιά η πτώση του Αντώνη Καργιώτη στη θάλασσα μέχρι να του παρασχεθεί βοήθεια. Ήταν, όμως, αργά. Στο ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού που είναι σε γνώση της «Κ» περιγράφονται λεπτό προς λεπτό όσα  συνέβησαν τη νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου και οδήγησαν στον πνιγμό του 36χρονου μετά τη βίαιη απώθησή του στον καταπέλτη από μέλος του πληρώματος του «Blue Horizon».

Σύμφωνα με το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού, στις 21:13 ο πλοίαρχος του «Blue Horizon», δήλωσε ότι κατά τον απόπλου εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου, χωρίς κάποια αναφορά στα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στον καταπέλτη και όσα είχαν συμβεί.

Το πλοίο είχε δηλώσει ετοιμότητα αναχώρησης στις 21:09 και έλαβε άδεια απόπλου στις 21:12 με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης. Στις 21:18, πέντε λεπτά μετά την αναφορά για «άνθρωπο στη θάλασσα», οι λιμενικοί επικοινωνούν μέσω VHF και τηλεφωνικά με το πλοίο «Έλυρος», το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, δίπλα στο σημείο της πτώσης. Ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες από το πλήρωμα του «Έλυρος» και ένα λεπτό αργότερα, στις 21:19 δηλώθηκε ότι θα γίνει ρίψη κυκλικού σωσιβίου. Αυτή ήταν και η μοναδική παροχή βοήθειας προς τον Αντώνη Καργιώτη, καθώς το «Blue Horizon» είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια διάσωσης από το πλήρωμά του. Στις 21:40 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ενημερώνεται από το «Έλυρος» για «περισυλλογή ανθρώπου στη θάλασσα» και δύο λεπτά αργότερα δίνεται εντολή από τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά προς το «Blue Horizon» για διακοπή της πορείας του και αναμονή περαιτέρω οδηγιών.

Στις 21:13 ο πλοίαρχος του «Blue Horizon», δήλωσε ότι κατά τον απόπλου εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου, χωρίς κάποια αναφορά στα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στον καταπέλτη και όσα είχαν συμβεί

Στις 22:01 δίνεται νέα εντολή από τον λιμενάρχη για επιστροφή του «Blue Horizon» στον Πειραιά. Είχαν προηγηθεί από τις 21:15 έως τις 21:30 διαδοχικές κλήσεις από τρεις επιβάτες του «Έλυρος» και του «Blue Horizon», οι οποίοι ενημέρωναν τους λιμενικούς για όσα είχαν δει και περιέγραψαν τα διαδοχικά σπρωξίματα που δέχτηκε ο Καργιώτης και την πτώση του στη θάλασσα.

Τέσσερα μέλη του «Blue Horizon», ο πλοίαρχος, ο ύπαρχος, ο λοστρόμος και ο αξιωματικός καταστρώματος έχουν συλληφθεί και το Σάββατο αναμένεται να απολογηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά. Ο ύπαρχος διώκεται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ο αξιωματικός και ο λοστρόμος κατηγορούνται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ο πλοίαρχος για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή