Σε επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές που παρακολουθούν στενά τις προσελεύσεις ασθενών στις μονάδες υγείας των περιοχών που επλήγησαν από τον «Daniel» προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως και να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους ενδεχόμενες εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων. Οπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στις 26 μονάδες Υγείας σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, απευθύνθηκαν τα προηγούμενα δύο 24ωρα 1.396 πολίτες για διάφορα προβλήματα υγείας. Μεταξύ αυτών διαγνώσθηκαν 48 άτομα με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. «Εχουμε λοιπόν δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού περισσότερες σε σχέση με χθες», δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έχουν προς το παρόν εστιάσει την προσοχή τους στις δύο αυτές κατηγορίες νοσημάτων, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα ενδέχεται να σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Την προσεχή εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές αναμένουν να έχουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την εντομολογική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές, ώστε εφόσον χρειαστεί να δώσουν οδηγίες στις τοπικές αρχές για την πρόληψη ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.
Σε επιφυλακή είναι και οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και το οποίο απέστειλε ήδη περισσότερες από 120 μονάδες αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας για την κάλυψη των αναγκών. «Αυτό που φοβόμαστε είναι η μείωση της συμμετοχής στην εθελοντική αιμοδοσία πολιτών λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Φοβόμαστε, επίσης, μήπως ενσκήψουν συμβάντα και εξάρσεις νοσημάτων και συγκεκριμένα της ηπατίτιδας Α, του Δυτικού Νείλου ή και της ελονοσίας, κάτι που θα σημαίνει ότι θα βγουν εκτός αιμοδοσίας για την αποφυγή διάθεσης μολυσμένου αίματος πολλές περιοχές και για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΑ, το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας συλλέγει ετησίως 9.500 μονάδες αίματος, με το 74% αυτών να προέρχεται από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, όταν ο εθνικός μέσος όρος είναι 60%. Στο νοσοκομείο του Βόλου η αιμοδοσία συλλέγει 7.500 μονάδες αίματος ετησίως, εκ των οποίων το 64% είναι από εθελοντές, στο νοσοκομείο Καρδίτσας 4.500 μονάδες αίματος (51% από τακτικούς εθελοντές) και στο νοσοκομείο Τρικάλων 5.500 μονάδες αίματος (54%).
Προς το παρόν πάντως, η συλλογή αίματος συνολικά στη χώρα δεν έχει επηρεαστεί. «Το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Σεπτεμβρίου μπήκαν στο σύστημα 3.500 μονάδες αίματος. Το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 11 και 12 Σεπτεμβρίου μπήκαν 4.040 μονάδες. Παρακολουθούμε τις ποσότητες αίματος που συλλέγονται καθημερινά ώστε να παρέμβουμε με νέες δράσεις εφόσον χρειαστεί», τονίζει ο κ. Κατσίβελας.
Παραίτηση Ζαούτη
Την παραίτησή του υπέβαλε χθες το πρωί ο τέως –πλέον– πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλής Ζαούτης. Η εξέλιξη αυτή συνέβη ενώ αναμενόταν να δημοσιευθεί το ΦΕΚ για την τοποθέτηση νέου προσώπου στο τιμόνι του Οργανισμού. Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος είναι επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας που έχει στηθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Παν. Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Daniel». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο κ. Ζαούτης γνώριζε ότι θα αντικατασταθεί, και έσπευσε να υποβάλει την παραίτησή του θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις. Φήμες για πιθανή αντικατάσταση του κ. Ζαούτη είχαν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες ειδικά μετά τη νομοθετική αλλαγή του διοικητικού μοντέλου του Οργανισμού (τον περασμένο Ιούλιο), με την οποία καταργήθηκαν οι θέσεις των αντιπροέδρων και συστάθηκε θέση διευθύνοντος συμβούλου. Πριν από μία εβδομάδα είχε δημοσιευθεί η απόφαση για τον διορισμό του καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Στυλιανού Ορφανού ως διευθύνοντος συμβούλου του ΕΟΔΥ.