Κακοκαιρία: Συναγερμός για την «ψυχρή λίμνη» – Μηνύματα 112 και επιφυλακή σε ήδη πληγείσες περιοχές

Κακοκαιρία: Συναγερμός για την «ψυχρή λίμνη» – Μηνύματα 112 και επιφυλακή σε ήδη πληγείσες περιοχές

Εως και την Πέμπτη αναμένεται να διαρκέσει το φαινόμενο. Επί ποδός και οι ένοπλες δυνάμεις

6' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο φαινόμενο «ψυχρής λίμνης» πλησιάζει την Ελλάδα, φέρνοντας κύμα κακοκαιρίας που θα διαρκέσει από τη Δευτέρα, έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/9.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, η επιδείνωση του καιρού θα προκληθεί από ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια.

Η ψυχρή λίμνη που την Κυριακή 24/09 σχηματίζεται στην Αδριατική, αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 27/09 να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο.

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης, σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων.

Ποιες περιοχές θα δεχτούν σφοδρές καταιγίδες

Ετσι, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι εκ νέου η Θεσσαλία (κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Οθρυος, καθώς και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας), η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες. Από την Τετάρτη 27/09 τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Πολιτική Προστασία: Κλειστά τα σχολεία της Θεσσαλίας ώς την Τετάρτη

Κακοκαιρία:  Συναγερμός για την «ψυχρή λίμνη» – Μηνύματα 112 και επιφυλακή σε ήδη πληγείσες περιοχές-1
©ΙΝΤΙΜΕ, φωτ. αρχείου

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν και περιοχές που μετρούν ακόμα τις πληγές τους από την κακοκαιρία «Daniel».

Κλειστά έως και την Τετάρτη θα παραμείνουν τελικώς τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης. 

«Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει ότι οι δημοτικές αρχές της Περιφέρειας, ύστερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αναστείλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/Περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις περιοχές που εξαιρούνται, υπογραμμίζουμε ότι η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία θα είναι συνεχής και θα ανανεώνεται διαρκώς».

«Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν ευέλικτες αποφάσεις, με γνώμονα την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας. Η τιτάνια προσπάθεια που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της περιοχής ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές στα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση. Μόλις αποφασιστεί ότι οι συνθήκες ευνοούν το πλήρες και ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν απρόσκοπτα στις σχολικές αίθουσες. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στη Θεσσαλία και θα παραμείνει εκεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Για τις δημόσιες υπηρεσίες αποφασίστηκε, στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, να μη λειτουργήσουν «κατά περίπτωση». 

Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης ήταν η ανάλυση των επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η οποία θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα και θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και ομάδα μετεωρολόγων. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η ενημέρωση και ο συντονισμός μετά την επικαιροποίηση των δεδομένων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού.

Σε αναμονή της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, που ήδη είναι επιβαρυμένη από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μεταβαίνει σήμερα στη Λάρισα.

Αυξημένη ετοιμότητα στη Θεσσαλία

Κακοκαιρία:  Συναγερμός για την «ψυχρή λίμνη» – Μηνύματα 112 και επιφυλακή σε ήδη πληγείσες περιοχές-2
©Reuters, φωτ. αρχείου

Ενόψει των επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα ήδη βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης: στη Λάρισα (Λίμνη Κάρλα), στον Κόμβο Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες) και στον κόμβο Προαστείου.

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι επίσης σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

Φόβος αλλά και προετοιμασία στη Λάρισα

Με τον φόβο νέων προβλημάτων λόγω των καιρικών φαινομένων και της βροχόπτωσης που αναμένονται από αύριο, Δευτέρα, ζουν οι κάτοικοι του νόμου Λάρισας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προχωρούν σε ενίσχυση των αναχωμάτων περιφερειακά του Πηνειού ποταμού στην πόλη, ενώ γίνεται προετοιμασία και για σχέδια εκκένωσης εφόσον χρειαστεί.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και λεωφορεία για την απομάκρυνση πληθυσμού στην περίπτωση νέας πλημμύρας.

Η υπηρεσία του 112 θα είναι για ακόμη μια φορά σε ετοιμότητα για να λειτουργήσει αν και όπου χρειαστεί, ενώ και σήμερα αναμένεται νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα νέα μέτρα προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας.

Εκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ενημέρωση και δόθηκαν οδηγίες τόσο για την εξέλιξη των έργων καθαρισμού σε ποτάμια και υδατορέματα και την αποκατάσταση αναχωμάτων που εκτελούνται σε όλη τη Θεσσαλία, όσο και για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων πολιτικής προστασίας ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Επί ποδός οι Ενοπλες Δυνάμεις 

Κακοκαιρία:  Συναγερμός για την «ψυχρή λίμνη» – Μηνύματα 112 και επιφυλακή σε ήδη πληγείσες περιοχές-3
©ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτ. αρχείου

Σήμα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας με το οποίο νευραλγικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τίθενται σε «υψηλή ετοιμότητα», εστάλη το πρωί της Κυριακής ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται από Δευτέρα.

Η κακοκαιρία, που φαίνεται πως θα πλήξει και πάλι περιοχές της Θεσσαλίας, έχει σημάνει «συναγερμό» στις Ενοπλες Δυνάμεις που ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να ζητηθεί η κινητοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα, ελικόπτερα Super Puma και AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, S-70 και AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, Chinook και Huey της Αεροπορίας Στρατού έχουν λάβει εντολή για μεταστάθμευση στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου ώστε να βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πληρώματα των συγκεκριμένων μέσων έχει ζητηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο ωρών, η οποία ενδεχομένως να μειωθεί ακόμη περισσότερο, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως ήδη ένας λόχος των Ειδικών Επιχειρήσεων, με μεγάλη εμπειρία σε αποστολές διάσωσης, βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Λάρισα και θα παραμείνει εκεί σε άμεση ετοιμότητα ώστε να επιχειρήσει εφόσον απαιτηθεί. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκονται ακόμη τμήματα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Βιολογικής, Χημικής και Πυρηνικής Αμυνας ώστε να συνδράμουν στην απολύμανση του προσωπικού αν χρειαστεί να γίνουν και πάλι επιχειρήσεις σε πλημμυρισμένες εκτάσεις, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και Μονάδες του Μηχανικού. Αλλωστε, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ακόμη μίας στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στα Στουρναραίικα Τρικάλων.

Μηνύματα του 112 σε πολλές περιοχές

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 25/9 και για τα επόμενα δύο 24ώρα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από πρωινές ώρες της 25/9 και για τα επόμενα δύο 24ώρα σε ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας, Σποράδες, Φθιώτιδα & Βόρεια Εύβοια. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή