Το «χρυσό» ελληνικό καλοκαίρι του Airbnb

Το «χρυσό» ελληνικό καλοκαίρι του Airbnb

Πανευρωπαϊκή πρωτιά κατέγραψε η Ελλάδα στα έσοδα ανά δωμάτιο βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές

το-χρυσό-ελληνικό-καλοκαίρι-του-airbnb-562637626

Την ώρα που η ελληνική πολιτεία δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, οι ιδιοκτήτες των Airbnb ανά τη χώρα φαίνονται να είχαν ένα εξαιρετικά κερδοφόρο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ανάλυσης δεδομένων των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, οι ελληνικές καταχωρίσεις είχαν το μεγαλύτερο κέρδος ανά δωμάτιο στην Ευρώπη, φτάνοντας τα 156 ευρώ, σημειώνοντας πανευρωπαϊκή πρωτιά.

Ειδικότερα, ανάμεσα στις 20 πιο δημοφιλείς αγορές που αναλύει η AirDNA, τα έσοδα ανά δωμάτιο κυμάνθηκαν από 62 ευρώ στην Πολωνία σε 156 ευρώ στην Ελλάδα. Μετά τη χώρα μας δεύτερη σε κέρδη είναι η Κροατία (148 ευρώ) όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο (148 ευρώ) και ακολουθεί η Ελβετία (135 ευρώ), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος έφτασε τα 117 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή διανυκτέρευσης στην Ευρώπη, το καλοκαίρι διαμορφώθηκε στα 176 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ετσι, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση και με τη πληρότητα να φτάνει το 66,2%, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 15% φτάνοντας στον μέσο όρο των 117 ευρώ.

Ο λόγος που τα κέρδη είναι τόσο υψηλά στις παραπάνω χώρες εξηγείται από την ιστοσελίδα από τις υψηλές τιμές διανυκτέρευσης που έθεσαν οι hosts, οι οποίες ξεπέρασαν τα 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου. 

5η πιο ακριβή η Ελλάδα στις τιμές διανυκτέρευσης

Πέρα όμως από το διάστημα του καλοκαιριού, η Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο «τσιμπημένη» σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καθ′ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, στον μέσο όρο των τελευταίων 12 μηνών, οι τιμές διανυκτέρευσης στην Ελλάδα κατατάσσονται ως οι πέμπτες ακριβότερες στην Ευρώπη, με μέσο όρο τα 203 ευρώ. Πρώτο στην κατάταξη, με μεγάλη διαφορά, είναι το Μονακό (338 ευρώ), ακολουθούν η Ισλανδία (231 ευρώ), η Ελβετία (208 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (205 ευρώ).

Οι ακριβότερες περιοχές στην Ελλάδα

Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις στις τιμές διανυκτέρευσης ανά περιοχή. Οπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της AirDNA για τους τελευταίους 12 μήνες, για να νοικιάσει κανείς μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην τουριστική Μύκονο θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 836 ευρώ, ενώ στην Αντίπαρο 551,5 ευρώ. Ακολουθούν οι Σπέτσες, η Κέα, η Ερμιονίδα και η Σαντορίνη με μέση τιμή διανυκτέρευσης που κυμαίνεται μεταξύ 350 και 400 ευρώ. Για την Πάρο, το Μεγανήσι και τον Σαρωνικό χρειάζεται κανείς λίγο παραπάνω από 300 ευρώ, ενώ για τη Ιο λίγο πάνω από 200.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή