Κακοκαιρία «Elias»: Καταιγίδες και χαλάζι σε πολλές περιοχές – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία «Elias»: Καταιγίδες και χαλάζι σε πολλές περιοχές – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το νέο κύμα κακοκαιρίας «Elias» το οποίο αναμένεται να πλήξει τις επόμενες δύο ημέρες πολλές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η κακοκαιρία «Elias» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη, με τα ύψη βροχής σε συγκεκριμένα σημεία (κυρίως ορεινά) να φτάνουν μέχρι και τα 300 χιλιοστά το πρώτο διήμερο.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ηπειρο (στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, στη Μαγνησία, στη βόρεια Εύβοια και στα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Αύριο η πιο δύσκολη ημέρα 

«Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η ημέρα με τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα επηρεάσουν και μεγαλύτερες περιοχές της χώρας», ανέφερε στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη Θεσσαλία, κυρίως γιατί ήδη το έδαφος είναι κορεσμένο και τα ύδατα έχουν ανέβει. «Στη Θεσσαλία αναμένουμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σήμερα στις περιοχές του Πηλίου και του όρους Οθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας, κυρίως στα ορεινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Στον Κάμπο δεν υπάρχει πρόγνωση για μεγάλα ύψη βροχής, αλλά αφενός είναι ήδη φορτωμένος με πολύ νερό, αφετέρου μπορεί να κατέβουν τα νερά από τα ορεινά», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Παλαμά, το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας. Αποφασίστηκε ότι, εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη έχουν εκκενωθεί προκλητικά οι κοινότητες Βλόχος και Μεταμόρφωση.

Προβλήματα στα ορεινά της Ηπείρου

Προβλήματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου δημιούργησαν η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι, που σημειώθηκαν τη νύχτα. Φερτά υλικά, καταπτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις σημειώνονται στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, από τα ξημερώματα 15 μηχανήματα της υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να πλήξει το μεσημέρι περιοχές της Αρτας και της Πρέβεζας και η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή.

Προβλήματα σε Αχαΐα και Τρίκαλα

Ηδη χθες, η ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Αχαΐα προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία.

Επιπλέον, πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στο Ξυλόκαστρο, όπου στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Οπως μετέδισε η ΕΡΤ, καταστροφές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, σε στέγες σπιτιών και σε αυτοκίνητα στο Κρυονέρι Αχαΐας και στην Κλειτορία Καλαβρύτων, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του οδοντωτού.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην περιοχή του Περτουλίου στα Τρίκαλα, φτάνοντας τα 107 χιλιοστά, ενώ στα ορεινά των Τρικάλων σε κάποιους δρόμους έχουν σημειωθεί καταπτώσεις και κατολισθήσεις.

Σημαντικός όγκος νερού συσσωρεύτηκε στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας – Στυλίδας, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα και σε περιοχές της Καρδίτσας. 

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας, τα μηχανήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τυχόν θα δημιουργήσει η κακοκαιρία το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της ΠΕ Τρικάλων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 4ο χλμ της επαρχιακής οδού Πύλης-Μεσοχώρας έως το 55ο χλμ αυτής (όρια νομού Τρικάλων με νομό Άρτας) και στην υπόγεια διάβαση Σαραγίων.

Επιπλέον, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

– Επαρχιακό οδικό δίκτυο, Δημοτικές Ενότητες Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Κλεινοβού Δήμου Μετεώρων.

– Επαρχιακή οδός Κεραμιδίου-Λάρισας.

– Επαρχιακή οδός Καλαμπάκας-Κρύας Βρύσης, στο ύψος της Γέφυρας «Διάβας».

– Επαρχιακή οδός Τρικάλων-Κάτω Ελάτης, στο ύψος της Γέφυρας Τοπικής Κοινότητας Βαλομανδρίου.

– Πεζογέφυρες «Αγίου Κωνσταντίνου», «Πελέκη» ή «Αγίου Στεφάνου» και «Κουτσομηλίων» πόλεως Τρικάλων.

Δείτε live την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή