Κακοκαιρία «Elias»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία «Elias»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το σύστημα κακοκαιρίας «Elias» θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 25-09 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. 

Συγκεκριμένα, το σύστημα κακοκαιρίας «Elias» θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ηπειρο (στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας),

γ) τη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και στα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) τη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και στα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, στα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και στο βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, στη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στον προγνωστικό χάρτη του Meteo.gr που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Κακοκαιρία «Elias»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες-1

Σύμφωνα με το meteo.gr, τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως την Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια– η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Στον προγνωστικό χάρτη του Meteo που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Κακοκαιρία «Elias»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες-2

Προβλήματα στα ορεινά της Ηπείρου

Προβλήματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου δημιούργησαν η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι, που σημειώθηκαν τη νύχτα. Φερτά υλικά, καταπτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις σημειώνονται στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, από τα ξημερώματα 15 μηχανήματα της υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να πλήξει το μεσημέρι περιοχές της Αρτας και της Πρέβεζας και η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή.

Η κακοκαιρία χτύπησε Αχαΐα και Τρίκαλα

Ηδη χθες, η ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Αχαΐα προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία.

Επιπλέον, πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στο Ξυλόκαστρο, όπου στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Οπως μετέδισε η ΕΡΤ, καταστροφές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, σε στέγες σπιτιών και σε αυτοκίνητα στο Κρυονέρι Αχαΐας και στην Κλειτορία Καλαβρύτων, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του οδοντωτού.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην περιοχή του Περτουλίου στα Τρίκαλα, φτάνοντας τα 107 χιλιοστά, ενώ στα ορεινά των Τρικάλων σε κάποιους δρόμους έχουν σημειωθεί καταπτώσεις και κατολισθήσεις.

Σημαντικός όγκος νερού συσσωρεύτηκε στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας – Στυλίδας, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα και σε περιοχές της Καρδίτσας. 

Αύριο η πιο δύσκολη ημέρα 

«Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η ημέρα με τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα επηρεάσουν και μεγαλύτερες περιοχές της χώρας», ανέφερε στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη Θεσσαλία, κυρίως γιατί ήδη το έδαφος είναι κορεσμένο και τα ύδατα έχουν ανέβει. «Στη Θεσσαλία αναμένουμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σήμερα στις περιοχές του Πηλίου και του όρους Οθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας, κυρίως στα ορεινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Στον Κάμπο δεν υπάρχει πρόγνωση για μεγάλα ύψη βροχής, αλλά αφενός είναι ήδη φορτωμένος με πολύ νερό, αφετέρου μπορεί να κατέβουν τα νερά από τα ορεινά», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.

Δείτε live την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή