Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση των φαινομένων το επόμενο 24ωρο – Σε επιφυλακή 11 περιοχές

Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση των φαινομένων το επόμενο 24ωρο – Σε επιφυλακή 11 περιοχές

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές καθώς η κακοκαιρία εισέρχεται στην τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές για την πορεία της κακοκαιρίας Elias, η οποία εισέρχεται στην τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση της, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα, αφού τα φαινόμενα αναμένεται να ενισχυθούν επηρεάζοντας τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας.

Η κακοκαιρία Elias προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το «μονοπάτι» των ακραίων φαινομένων

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, την Τετάρτη τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο (κυρίως σε Αχαΐα, Κορινθία, Αργολίδα), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Ηδη από το βράδυ της Τρίτης, μήνυμα από το 112 εστάλη στην Αττική, προειδοποιώντας για πιθανότητα ισχυρής βροχόπτωσης και τοπικών καταιγίδων μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς και σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στον νομό Χανίων.

Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση των φαινομένων το επόμενο 24ωρο – Σε επιφυλακή 11 περιοχές-1

«Βροχή» τα μηνύματα από το 112 

Μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της χώρας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, συστήνοντας την αποφυγή των μη αναγκαίων μετακινήσεων.

Αναλυτικά, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, αλλά και σε Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία και βόρεια Εύβοια, κάνοντας λόγο για ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Προειδοποιητικά μηνύματα για τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα δέχθηκαν επίσης οι κάτοικοι στην Πελοπόννησο και σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ωρο. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα του 112.

Το βράδυ της Τρίτης εστάλη μήνυμα 112 για βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες και στην Αττική. 

Επιφυλακή στη Φθιώτιδα

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας αναμένεται να βρεθεί η Φθιώτιδα, με τους κατοίκους της Λαμίας να βρίσκονται σε επιφυλακή για την πορεία των φαινομένων. Πρόδρομες κινήσεις ξεκίνησαν από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων, ώστε να απομακρύνουν από το χωριό Κόμμα όσους κατοίκους μένουν πολύ κοντά στον Σπερχειό, ενώ εφόσον απαιτηθεί, θα προχωρήσει η συνολική εκκένωση του χωριού.

Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση των φαινομένων το επόμενο 24ωρο – Σε επιφυλακή 11 περιοχές-2
Πηγή: lamiareport.gr

Προβλήματα προκλήθηκαν, νωρίς το πρωί της Τρίτης, στον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου, καθώς φερτά υλικά έπεσαν στο δρόμο και κάλυψαν το οδόστρωμα. Απομακρύνθηκαν λίγες ώρες αργότερα με την επέμβαση μηχανημάτων της περιφέρειας και των δήμων.

Κλειστά παρέμειναν την Τρίτη τα σχολεία στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού και Στυλίδας, ενώ το ίδιο θα ισχύει και την Τετάρτη για προληπτικούς λόγους.

Θεσσαλία: Το βάρος στις πληγείσες περιοχές

Στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel δίνεται το βάρος του κρατικού μηχανισμού, για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων από το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Στα Τρίκαλα, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στο νερό και οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν για αρκετή ώρα, καθώς τα ταλαιπωρημένα φρεάτια από την πρόσφατη θεομηνία αδυνατούσαν να απορροφήσουν το νερό. Αυτό που ανησυχεί κατοίκους και Αρχές είναι ο Ληθαίος ποταμός, ο οποίος έχει φουσκώσει, ωστόσο για τους κατοίκους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λόγος πανικού καθώς η στάθμη των υδάτων είναι κάτω από τα όρια συναγερμού.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες καθαρισμού στο ποτάμι και στα ρέματα, ενώ η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στις πεζογέφυρες δεξιά και αριστερά του ποταμού. Στην Πύλη Τρικάλων, οι δρόμοι δεν πρόλαβαν να καθαριστούν από τις λάσπες και οι εργαζόμενοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν τυχόν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Κάτοικοι στον Παλαμά Καρδίτσας μετέφεραν τα αυτοκίνητά τους σε υπερυψωμένο σημείο του χωριού, ενώ στη Μεταμόρφωση γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση των αναχωμάτων.

Στον Βόλο, συνεργεία καθαρίζουν τα φρεάτια καθώς πολλά είναι ακόμα βουλωμένα ενώ οι καταστηματάρχες προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Στον Κραυσίδωνα, τόνοι φερτών υλικών έχουν σωρευτεί στην κοίτη του, με τα μηχανήματα της περιφέρειας να δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν το επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.

Πελοπόννησος: Ζημιές από το χαλάζι και τις ισχυρές βροχές

Εντονα φαινόμενα έχουν ήδη κυκλώσει αρκετές περιοχές στην Πελοπόννησο, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας – Καλαβρύτων, ενώ μηχανήματα της αυτοδιοίκησης επιχειρούν συνεχώς ώστε να τα απομακρύνουν.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από χθες το απόγευμα, λόγω των λασποροών και φερτών υλικών από καμένες περιοχές. Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από το σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Χαλάζι σε μέγεθος «μικρού πορτοκαλιού» σφυροκόπησε το Κρυονέρι Καλαβρύτων. Κατεστραμμένες σκεπές σπιτιών, σπασμένα αυτοκίνητα, διαλυμένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι τα αποτελέσματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι κάτοικοι την επόμενη ημέρα. Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε επιχειρήσεις, αλλά και καλλιέργειες. 

Πρωτοφανή ποσότητα νερού δέχθηκε το Ξυλόκαστρο μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Κάτοικος της περιοχής σχολίασε πως «το νερό αυτό συσσωρεύτηκε σε ένα ρέμα που δεν μπορεί να το κρατήσει. Βγήκε αυτό από το ρέμα και έπνιξε τα σπίτια». Ζημιές σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της περιοχής, ενώ στο λιμάνι περισσότερες από 15 βάρκες βυθίστηκαν.

Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση των φαινομένων το επόμενο 24ωρο – Σε επιφυλακή 11 περιοχές-3
Πηγή: ΕΡΤ

Ζημιές φαίνεται πως έχουν προκληθεί και στην ορεινή και στην ημιορεινή ζώνη του δήμου Σικυωνίων Κορινθίας.

Βελτίωση από την Πέμπτη

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα ανατολικά, τα κεντρικά και τα νότια της χώρας προβλέπονται την Πέμπτη αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθο ύνπαροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή