Κακοκαιρία Elias: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο νομός Λάρισας – Σήμερα η πιο δύσκολη μέρα

Κακοκαιρία Elias: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο νομός Λάρισας – Σήμερα η πιο δύσκολη μέρα

Σε επιφυλακή οι Αρχές - Μέχρι τώρα τα φαινόμενα δεν έχουν προκαλέσει ανησυχία ή σοβαρά προβλήματα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία Elias να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον νομό Λάρισας, καθώς τα έντονα φαινόμενα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην περιοχή.

Η μέχρι τώρα πορεία του νέου φαινομένου δεν έχει προκαλέσει ανησυχία, όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουν να συντονίζουν τις δυνάμεις τους και επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο μέχρι και σήμερα δεν έχει μεγάλη ένταση και δεν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και σήμερα Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται πως από την προηγούμενη κακοκαιρία Daniel και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων από τις καταγραφές των κλιμακίων της ΔΑΕΦΚ έχουν υποστεί ζημιές 2.000-2.500 κάτοικοι στον Δήμο Λαρισαίων. Παράλληλα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ καθημερινά διανέμονται περίπου 2.000 μερίδες γευμάτων σε πληγέντες.

Ακόμα, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο Λαρισαίων, θα υπάρξουν παροχές προς τους πληγέντες, το κόστος των οποίων θα ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές θα περιλαμβάνουν άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για βοήθεια σε πλημμυροπαθείς, μηδενικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ για δύο χρόνια, απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια, αναστολή είσπραξης για δύο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις, αλλά και αξιοποίηση της «Τράπεζας Γης» του Δήμου Λαρισαίων για στήριξη πλημμυροπαθών.

Σήμερα η πιο δύσκολη μέρα της κακοκαιρίας

Σήμερα Τετάρτη, τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και κυρίως στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, ανατολική Στερεά και νότια Θεσσαλία τα ύψη βροχής που αναμένεται να πέσουν σήμερα και αύριο μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 χιλιοστά (100 τόνους το στρέμμα).

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν σήμερα και αύριο συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στον νομό Χανίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή