Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους

Αντιμέτωπες με ανυπολόγιστες καταστροφές βρίσκονται οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Elias

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με ανυπολόγιστες καταστροφές βρίσκονται οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Elias.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σάρωσαν τη Θεσσαλία, κυρίως σε Μαγνησία, Καρδίτσα καθώς και Λάρισα, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, με τη Φθιώτιδα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Δραματική είναι η κατάσταση και στη βόρεια Εύβοια, ιδίως στα χωριά του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού τα οποία «βούλιαξαν» στις λάσπες.

Εντατική είναι η μάχη για την αποκατάσταση των καταστροφών, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης να βρίσκονται επί ποδός.

Σημειώνεται πως τα έντονα φαινόμενα αρχίζουν να εξασθενούν, η βελτίωση του καιρού, ωστόσο, αναμένεται να γίνει αισθητή από την Κυριακή, καθώς το επόμενο 48ωρο προβλέπονται κατά τόπους βροχοπτώσεις.

«Βούλιαξε» στις λάσπες ο Βόλος

Εικόνες μεγάλης καταστροφής καταφθάνουν από τον Βόλο, ο οποίος επλήγη από την κακοκαιρία Elias, λίγες εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισε το κέντρο και η Νέα Ιωνία, ενώ χωρίς ρεύμα και νερό έμεινε το 80% της πόλης.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-1
Associated Press

Βατραχάνθρωποι της Ζ΄ΜΑΚ και πεζοναύτες στη Νέα Αγχίαλο απεγκλώβιζαν όλη τη νύχτα με βάρκα πολίτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους. Η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε 800 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 330 απεγκλωβισμοί.

“]

Από το πρωί, χωματουργικά μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούν να απομακρύνουν τους τόνους λάσπης που έχουν «καλύψει» τους δρόμους, «απελευθερώνοντας» τις οδικές αρτηρίες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-2
Associated Press

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Ανω Βόλος, καθώς σε αρκετά σημεία η άσφαλτος άνοιξε στα δύο, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Αποκομμένη οδικά παραμένει και η περιοχή προς Αγριά, με το χωριό να έχει θαφτεί μέσα στις λάσπες, στο χώμα και στο νερό. Πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταστραφεί και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, η οποία έχει «αλλάξει» χρώμα από τους τόνους λάσπης που έπεσαν εκεί.

Καρδίτσα: Επιφυλακή για τις υπερχειλίσεις των ποταμών

Σε συναγερμό για τις υπερχειλίσεις του Σοφαδίτη προς τον Παλαμά και στις περιοχές των Ορφανών, της Λεύκης και του Φύλλου αλλά και του Πάμισου και της Βουβουλίνας προς τα Καλογριανά βρίσκονται οι τοπικές Αρχές στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με το karditsalive.net, οι υδάτινοι όγκοι που βγαίνουν εκτός κοίτης παραμένουν μικρές και παρά το γεγονός ότι τα νερά που απορρέουν στον ποταμό από ορεινότερα σημεία συνεχίζουν να διατηρούν ψηλά τη στάθμη του, η διακοπή των βροχοπτώσεων δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Καλύτερη με το πέρασμα της ώρας διαγράφεται η κατάσταση στον ποταμό Ενιππέα, η στάθμη του οποίου έχει ξεκινήσει να πέφτει.

Μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν σε διάφορα σημεία για να αποτρέψουν επέκταση των πλημμυρικών φαινομένων.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, όλο το χωριό Φύλλο έχει πλημμυρίσει και τα νερά έχουν σε πολλές περιπτώσεις εισβάλει μέσα στα σπίτια, με τους κατοίκους να βιώνουν ουσιαστικά μια δεύτερη καταστροφή σε λιγότερο από ένα μήνα. Στα γειτονικά Ορφανά υπάρχει δυσκολία προσέγγισης αφού ο δρόμος έχει ανοίξει στα δύο, όχι από τη νεροποντή, αλλά από τις αρχές, έτσι ώστε να υπάρξει μια διέξοδος στο νερό.

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης οι κάτοικοι του Παλαμά έλαβαν μήνυμα από το 112 ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Λάρισα: Κάτω από το νερό μεγάλες αγροτικές εκτάσεις

Καταστροφές από την κακοκαιρία Elias μετρούν και τα Φάρσαλα, όπου και πάλι, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις έχουν καλυφθεί από το νερό.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-3
larissanet.gr

Στον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, το οδόστρωμα γέμισε λάσπες, ένω έντονα πλημμυρικά φαινόμενα δοκιμάζουν τους κατοίκους στο χωριό Υπέρεια, οι οποίοι αντικρίζουν τις ίδιες εικόνες με αυτές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel πριν από τρεις εβδομάδες. Ομοίως απελπιστική είναι η κατάσταση στο Σωτήριο, το πρώτο χωριό που εκκενώθηκε.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-4
larissanet.gr

Εντονο είναι το πρόβλημα με τα νερά και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου και γι’ αυτό και η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, σύμφωνα με το larissanet.gr.

Πλημμυρισμένα χωριά στη Φθιώτιδα – Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Καθ′ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι Αρχές στη Λαμία προσπαθούσαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στον Σπερχειό, με δεκάδες φορτηγά να ξεφορτώνουν υλικό για τη στήριξή τους.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε αν δοθεί σύνθημα εκκένωσης να φύγουν γρήγορα.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-5
tvstar.gr

Αντιμέτωπος με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα βρέθηκε ο εκκενωμένος οικισμός Πετρίλια στον Δήμο Δομοκού, όπου το ρέμα της Κακάρας «έσπασε» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, σημειώνει το TVSTAR.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Λαμιέων, Ευθύμης Καραΐσκος ανέφερε πως η κατάσταση την Πέμπτη είναι αισθητά καλύτερη. «Είχαμε προβλήματα σε χωριά της Υπάτης όπου έσπασε ένα ρέμα. Προβλήματα και στο χωριό Καρυά από έργα του αναδασμού καθώς κόπηκε ο δρόμος στα δύο, χάθηκε η πρόσβαση προς το χωριό», τόνισε. Οπως είπε, τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν από χθες όπως και η υδροδότηση.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-6
tvstar.gr

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα προβλήματα στο οδικό επαρχιακό δίκτυο του νομού. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί κατά περίπτωση, λόγω έντονης βροχόπτωσης, συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών στο οδόστρωμα, καθώς και λόγω πτώσης δέντρων.

Σε απελπισία η βόρεια Εύβοια

Απελπισία επικρατεί στη βόρεια Εύβοια, όπου ρέματα έχουν υπερχειλίσει, ενώ κατολισθήσεις και φερτά υλικά απο τις ορεινές περιοχές δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά εκ των οποίων έχουν αποκλειστεί. Τις τελευταίες ώρες η βροχόπτωση έχει σταματήσει στην Εύβοια, ωστόσο ο καιρός παραμένει συννεφιασμένος.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-7
Καθημερινή

Στις Γούβες, από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι και τις 11 το πρωί έβρεχε ασταμάτητα με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να κατέβουν από το βουνό μέσα στους κεντρικούς δρόμους, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και τα σπίτια, ενώ μπορούσε να δει κανείς τις πέτρες και τα φερτά υλικά, τα οποία έφταναν κατά χιλιάδες από το βουνό.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-8
Καθημερινή

Παρόμοια η εικόνα στις Ροβιές, στο Μετόχι, στη Λίμνη Ευβοίας όπου οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με καταστροφές στους δρόμους, με πλημμυρισμένα σπίτια και ακόμη προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή την κακοκαιρία που τους χτύπησε.

Οι κάτοικοι στις Ροβιές δεν έχουν ρεύμα, ενώ η υδροδότηση, που είχε πρόβλημα το πρωί, έχει πλέον αποκατασταθεί. Χωρίς ρεύμα παραμένει και το Μαντούδι. Σήμερα το πρωί αποφασίστηκε, κατόπιν εντολής του δημάρχου, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις ευρύτερες περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-9
Καθημερινή

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα. Στο Πευκί, στις Γούβες, στο Προκόπι και σε άλλα χωριά στην κεντρική και βόρεια πλευρά πυροσβέστες επιχειρούν με βάρκες για τον απεγκλωβισμό κατοίκων.

Κακοκαιρία Elias: Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα μετρούν τις πληγές τους-10
Καθημερινή

Ωστόσο, και η μετακίνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας προς τη βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, με τα μηχανήματα να προσπαθούν να ανοίξουν πέρασμα για τα σωστικά συνεργεία. 

«Να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και τώρα και μετά την κακοκαιρία»

Στον Βόλο βρίσκεται από την Τετάρτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως «είναι δεύτερη φορά, δυστυχώς, που μέσα σε λίγες μέρες έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, κυρίως στον Βόλο και στη βόρεια Εύβοια».

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο κ. Κικίλιας εξήρε την αυταπάρνηση των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του μηχανισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Μόνο χθες το βράδυ, στην πόλη του Βόλου είχαμε 257 διασώσεις συμπολιτών μας. 99 πυροσβεστικά, 280 πυροσβέστες, 2 ΕΜΟΔΕ, οι μισές ΕΜΑΚ της χώρας ήταν και είναι ακόμα εδώ», ανέφερε.

«Οι συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων είναι πολύ σημαντικές και δημιουργούν τεράστια προβλήματα, στην κοινωνία, στους συμπολίτες μας. Οφείλουμε όλοι να τους στηρίξουμε και τώρα μέσα στην κακοκαιρία, αλλά και μετά την κακοκαιρία», τόνισε ο υπουργός.

Πρόσεθεσε δε ότι οι πρωτοφανείς ποσότητες βροχοπτώσεων μέσα σε λίγες μέρες δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι «η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ στη Μεσόγειο, είναι στην Ελλάδα».

«Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις, το κράτος, πολιτικοί, επιστήμονες, πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία με πάσα βεβαιότητα έρχονται στο μέλλον», καταλήγει η δήλωση του Βασίλη Κικίλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή