«Ο Μπάσελ μου είπε στο τηλέφωνο ότι έβλεπε φωτιά παντού»

«Ο Μπάσελ μου είπε στο τηλέφωνο ότι έβλεπε φωτιά παντού»

Ταυτοποιήθηκε ένας από τους 18 μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί στον Εβρο – Η «Κ» μίλησε με τον αδελφό του

ο-μπάσελ-μου-είπε-στο-τηλέφωνο-ότι-έβλ-562646569

Ο Κουσάι Αλ Αχμάντ άκουσε τη φωνή του αδελφού του για τελευταία φορά το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου. «Μου είπε στο τηλέφωνο ότι έβλεπε φωτιά παντού, σχεδόν τους είχε περικυκλώσει, αλλά θα προσπαθούσαν να απομακρυνθούν», λέει. Την επόμενη ημέρα ο 32χρονος Σύρος, πρόσφυγας στη Νορβηγία, διάβασε σε μια ανάρτηση στο Facebook την είδηση ότι 18 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στην πυρκαγιά του Εβρου. Σκέφτηκε ότι ένας εξ αυτών θα ήταν ο μικρότερος αδελφός του, ο 28χρονος Μπάσελ.

Δύο ημέρες αργότερα, έπειτα από πολλά τηλεφωνήματα και διαδικτυακές αναζητήσεις, ο Κουσάι κάλεσε την Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών της Ελληνικής Αστυνομίας. «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο αδελφός μου είναι μεταξύ των θυμάτων στον Εβρο», είπε στα αραβικά σε έναν διερμηνέα. Του εξήγησαν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα DNA για να πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση της σορού και ότι θα μπορούσε η διαδικασία να γίνει σε συνεννόηση με τις νορβηγικές αρχές. Ο Κουσάι, όμως, φοβήθηκε ότι αυτή η προσέγγιση θα ήταν πιο χρονοβόρα και αποφάσισε στα τέλη Αυγούστου να ταξιδέψει στην Αθήνα για να δώσει γενετικό υλικό. Ωσπου στις 6 Σεπτεμβρίου τον ενημέρωσαν για το αποτέλεσμα.

Ο Μπάσελ Αλ Αχμάντ είναι ένας από τους 18 νεκρούς μετανάστες της φωτιάς στον Εβρο, ο μόνος μέχρι στιγμής που έχει ταυτοποιηθεί, όπως επιβεβαιώνουν στην «Κ» ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών. «Το είχα νιώσει, το περίμενα ότι θα ήταν αυτή η απάντηση. Αλλά ήταν σοκαριστικό να το ακούω», λέει ο Κουσάι Αλ Αχμάντ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην «Κ» από τη Νορβηγία με τη βοήθεια διερμηνέα.

Λέει ότι με τον Μπάσελ μεγάλωσαν σε μια οικογένεια με έξι παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια. Ζούσαν σε προάστιο του Χαλεπίου και οι γονείς τους ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες. Ο Κουσάι λέει ότι έχασαν τον πατέρα τους σε μικρή ηλικία. Οπως περιγράφει ο ίδιος, ο αδελφός του σπούδασε πολιτικός μηχανικός, αλλά δεν μπορούσε να βρει εύκολα εργασία στη Συρία.

Στα τέλη του 2022 ο Μπάσελ μετακόμισε κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα και για λίγους μήνες εργάστηκε ως μηχανικός σε μη κυβερνητική οργάνωση. Επειτα αποφάσισε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και έψαχνε έναν τρόπο για να περάσει στην Ευρώπη. Ο Κουσάι είχε πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι το 2021 και εγκαταστάθηκε στη Νορβηγία.

Η «Κ» δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ημερομηνία κατά την οποία η ομάδα των 18 διέσχισε τα σύνορα στον Εβρο. Ο Κουσάι υποστηρίζει ότι σε μία από τις συνομιλίες τους ο αδελφός του είπε πως είχαν κάνει και άλλες απόπειρες, αλλά φέρεται να επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Στις 21 Αυγούστου επρόκειτο να τους παραλάβει κάποιο αυτοκίνητο κοντά στο χωριό του Αβαντα, όπως λέει ο Κουσάι. Ο αδελφός του σε προηγούμενη συνομιλία τους μιλούσε για καπνούς και για φωτιές, τον καθησύχαζε όμως λέγοντας ότι ήταν μακριά.

Στις 22 Αυγούστου ο ιατροδικαστής Εβρου, Παύλος Παυλίδης, κλήθηκε στα καμένα. Εντόπισε τα θύματα διασκορπισμένα σε μια απόσταση 500 μέτρων. Η πρώτη σορός που βρήκε αποδείχθηκε μετά την ταυτοποίηση ότι ανήκε στον Μπάσελ. Είχε καταφέρει να φύγει πιο μακριά στην πλαγιά, αλλά δεν πρόλαβε να γλιτώσει από τη φωτιά. Τρεις από τους θανόντες εντοπίστηκαν μέσα σε ένα μαντρί. Και οι 18 ήταν απανθρακωμένοι, όλοι άνδρες, εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι 10-15 ετών, όπως εκτίμησε ο ιατροδικαστής.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Κουσάι και συγγενείς του μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη και συνάντησαν τον ιατροδικαστή. Επειτα επισκέφτηκαν και το σημείο όπου είχαν βρεθεί οι σοροί. Το γραφείο τελετών του Ορχάν Εσάτ στην Κομοτηνή ανέλαβε τη διαδικασία μεταφοράς της σορού στην Τουρκία, η οποία μετά στάλθηκε στη Συρία. Ο Κουσάι είναι σε επικοινωνία και με άλλες οικογένειες που υποψιάζονται ότι οι συγγενείς τους βρίσκονταν στην ομάδα των 18. Κάποιοι του είπαν ότι επικοινώνησαν μαζί τους για τελευταία φορά στις 20.15 της 21ης Αυγούστου. Εκκρεμεί ακόμη η αποστολή δειγμάτων γενετικού υλικού για περαιτέρω ταυτοποιήσεις, καθώς οι περισσότερες οικογένειες βρίσκονται στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή