ΟΑΚΑ: Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ από το λουκέτο
οακα-απώλειες-εκατομμυρίων-ευρώ-από-τ-562652212

ΟΑΚΑ: Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ από το λουκέτο

Τα χιλιάδες εισιτήρια για τους Coldplay, οι προδιαγραφές της παραγωγής, οι επισκέπτες από το εξωτερικό, οι εναλλακτικές

Αιμίλιος Χαρμπής
Ακούστε το άρθρο

Τελικά θα ακουστεί η εξομολόγηση του «Sparks» και η μουσική επέλαση του «Viva La Vida» στο ΟΑΚΑ; Το θέμα που έχει προκύψει με την ασφάλεια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και ιδιαιτέρως του κεντρικού σταδίου έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις απ’ όσο φαίνεται στην πρώτη ανάγνωση. Μπορεί οι ποδοσφαιρικοί αγώνες που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν εκεί και τώρα μετακινούνται να συγκεντρώνουν το πιο άμεσο ενδιαφέρον, ωστόσο, εξίσου σοβαρές φαίνεται να είναι οι συνέπειες για τον συναυλιακό κλάδο. Ως γνωστόν, τον προσεχή Ιούνιο στο ΟΑΚΑ επρόκειτο να καταφθάσουν οι Coldplay, ένα μουσικό συγκρότημα της παγκόσμιας κορυφογραμμής, για να παρουσιάσουν ένα σπάνιο για τα δεδομένα της χώρας μας υπερθέαμα, για το οποίο μάλιστα τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

Οταν μιλάμε για sold out, εννοούμε 122.000 προπωλημένα εισιτήρια για το διήμερο 8-9 Ιουνίου, από τα οποία τουλάχιστον 40.000 αφορούν επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών είναι πολύ μεγάλος, με ήδη κλεισμένες πτήσεις αλλά και καταλύματα στην Αθήνα, η πληρότητα των οποίων αγγίζει το 100% για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σε περίπτωση ακύρωσης της συναυλίας το πλήγμα για τον συναυλιακό τουρισμό της χώρας θα είναι τεράστιο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι Coldplay –σύμφωνα με πληροφορίες μας– δεν θα ήταν το μόνο σπουδαίο σχήμα που επρόκειτο να εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ το επόμενο διάστημα. Για να το πούμε με απλά λόγια, η Ελλάδα κινδυνεύει να βγει ξανά από τον (κορυφαίο) συναυλιακό χάρτη, έπειτα από τη διαφαινόμενη ανάκαμψη του τελευταίου διαστήματος, η οποία σηματοδοτήθηκε και από την εμφάνιση των Guns N’ Roses φέτος το καλοκαίρι – επίσης στο ΟΑΚΑ.

Πού βρισκόμαστε, όμως, αυτή τη στιγμή; Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, το κεντρικό στάδιο δεν αναμένεται να ανοίξει ξανά μέσα στο 2024 – ο ίδιος μίλησε μόνο για επαναλειτουργία του ποδηλατοδρομίου προς τα τέλη του έτους. Η δε διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν έχει προς το παρόν ενημερώσει σχετικά τους διοργανωτές συναυλιών. «Οσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, δεν μπορούμε, δυστυχώς, και εμείς να πούμε κάτι χειροπιαστό στον κόσμο. Ούτως ή άλλως, μιλάμε για πρωτοφανή κατάσταση. Συναυλίες συμβαίνει να αλλάζουν τόπο διεξαγωγής για θέματα που αφορούν την παραγωγή· π.χ. αν χρειαστεί μεγαλύτερος ή μικρότερος χώρος. Εδώ, ωστόσο, υπάρχει ξαφνικό πρόβλημα με τον μόνο χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου βεληνεκούς γεγονότα, όταν επιπλέον όλα τα εισιτήρια έχουν προπωληθεί. Φυσικά, αν επιβεβαιωθεί ότι η συναυλία δεν μπορεί να γίνει εκεί, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές, οι οποίες όμως δεν είναι και εύκολο να βρεθούν. Από την άλλη, ευτυχώς που έγινε αυτό τώρα, διότι το να κάναμε τη συναυλία με αυτή την εικόνα που έφερε στο φως η έκθεση, θα ήταν τραγικό. Αναρωτιέται, πάντως, κανείς γιατί τα υπέρογκα μισθώματα που απαιτεί το ΟΑΚΑ, υψηλότερα από αντίστοιχες αρένες του εξωτερικού, δεν επενδύθηκαν και στη συντήρηση της εγκατάστασης», μας λέει ο Σπύρος Σμυρνής, υπεύθυνος επικοινωνίας της διοργανώτριας High Priority Promotions.

ΟΑΚΑ: Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ από το λουκέτο-1

Η Ελλάδα κινδυνεύει να βγει ξανά από τον κορυφαίο συναυλιακό χάρτη, μετά τη διαφαινόμενη ανάκαμψη του τελευταίου διαστήματος.

Καλλιμάρμαρο

Οσο για τις εναλλακτικές που αναφέρει, αυτές είναι πράγματι πολύ περιορισμένες. Για παράδειγμα, το Terravibe στη Μαλακάσα μπορεί να φιλοξενήσει την παραγωγή αλλά η χωρητικότητά του περιορίζεται σε 30.000 άτομα, ενώ σε ένα γήπεδο όπως το «Καραϊσκάκη» χωράνε έως 40.000 θεατές. Ουσιαστικά ο μόνος χώρος στην Αττική που μπορεί να φιλοξενήσει αυτό τον όγκο θεατών (περίπου 60.000/ημέρα) είναι το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το οποίο ωστόσο δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας τέτοιου μεγέθους παραγωγής. «Μιλάμε για γερανούς, φορτηγά και πολλαπλές σκηνές που απλώνονται σε πολύ μεγαλύτερο πλάτος από τα 35 μέτρα του Καλλιμάρμαρου. Στην Αττική υπάρχουν χώροι που μπορούν να τα φιλοξενήσουν όλα αυτά, όχι όμως που να χωράνε ταυτόχρονα και τόσο πολύ κόσμο. Το κακό είναι ότι πλέον δημιουργείται γενικότερο πρόβλημα ως προς το μέλλον των μεγάλων συναυλιών στην Ελλάδα. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι για το επόμενο διάστημα θα πάμε αναγκαστικά σε λάιβ ενός επιπέδου παρακάτω», σημειώνει ο πολύπειρος διοργανωτής συναυλιών Νίκος Λώρης της Χlalala Productions, η οποία φέτος το καλοκαίρι έφερε τον Αντρέα Μποτσέλι στο ΟΑΚΑ, ενώ είχε στα σκαριά ακόμη ένα πολύ μεγάλο όνομα, προορισμένο για το στάδιο που πλέον βάζει λουκέτο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως από το 2021 και μετά, στις συμβάσεις παραχώρησης του σταδίου συμπεριλαμβάνεται ειδικός όρος, σύμφωνα με τον οποίο η διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που ο προγραμματισμός κάποιας συναυλίας τροποποιηθεί εξαιτίας ενδεχόμενων εργασιών συντήρησης. Αυτό προφανώς εγείρει ερωτήματα σχετικά με event μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία προγραμματίζονταν πολλούς μήνες πριν, με τη μόνιμη «υποσημείωση» της τροποποίησης σε περίπτωση που ξεκινούσαν τα (επισήμως εξαγγελθέντα) έργα στο ΟΑΚΑ.

Εκπτωση στο θέαμα

Αυτό που ενδιαφέρει, βέβαια, τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν κλείσει εισιτήρια για τη συναυλία των Coldplay από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της High Priority, Γιάννη Μαραγκουδάκη, ο οποίος εκπροσωπεί ταυτόχρονα νομικά και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, υπάρχει ενεργή σύμβαση της εταιρείας με το ΟΑΚΑ ενώ έχει καταβληθεί και η σχετική προκαταβολή για το μίσθωμα. Ως εκ τούτου, αναμένεται επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τον χρόνο παράδοσης του έργου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα αναζητηθεί τρόπος να μεταφερθούν, εάν χρειαστεί, οι συναυλίες σε άλλον χώρο, κάτι το οποίο πάντως θα πρέπει βασικά να γίνει αποδεκτό από την πλευρά του συγκροτήματος. Θα σημαίνει, δε, πιθανότατα και κάποια έκπτωση στο συναυλιακό θέαμα, αφού όπως φαίνεται και από τα παραπάνω στοιχεία, δεν υπάρχει άλλος χώρος που να πληροί όλες τις προδιαγραφές για τη διεξαγωγή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή