Μοιάζει με «στοίχημα» της επόμενης ημέρας, αν όχι του σήμερα. Το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να ξεμπλέξει ένα κουβάρι που, μάλλον, θυμίζει τον γόρδιο δεσμό: τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε άμεση συσχέτιση με τις αποχωρήσεις.
Και για να γίνει ακόμα πιο σύνθετο: Να τις συνδυάσει με τις εσωτερικές μετακινήσεις μεταξύ των φορέων του Δημοσίου – τη στελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου με τους κατάλληλους ανθρώπους.
Και πώς θα γίνει αυτό; Το «σπαθί» που θα αξιοποιηθεί για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός είναι οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος, που θα καθορίζει αλγοριθμικά πόσες, πού και ποιες προσλήψεις πρέπει να γίνουν, με έναν τρόπο αμιγώς τεχνοκρατικό, χωρίς ίχνος «πολιτικής παρέμβασης».
Με το σύστημα αυτό, που θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες Α.Ι., θα ανιχνεύονται οι ανάγκες του δημόσιου τομέα σε ανθρώπινο δυναμικό, σε βάθος χρόνου.
Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί εντός του Οκτωβρίου και η πρόθεση είναι να αλλάξει η αρχιτεκτονική, όχι μόνο των προσλήψεων, αλλά της στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών εν γένει, με γνώμονα την παρακάτω αξίωση: Ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Μία προσπάθεια που μοιάζει εξαιρετικά φιλόδοξη.
Με το σύστημα αυτό, που θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες Α.Ι., θα ανιχνεύονται οι ανάγκες του δημόσιου τομέα σε ανθρώπινο δυναμικό, σε βάθος χρόνου – συνεπώς, το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει τη δυνατότητα να τις επεξεργάζεται εγκαίρως και να βελτιστοποιεί τον προγραμματισμό των διαδικασιών και τις επιλογές στελέχωσης σε κάθε τομέα.
«Είναι ένα σύστημα για να επιλέγονται, όχι οι υποψήφιοι, αλλά ποιες θέσεις θα προτεραιοποιούνται με αφετηρία τις ανάγκες σε δεξιότητες που έχει ανάγκη ο κάθε φορέας».
Μιλώντας στην «Κ», η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αναλύει λεπτομερώς τις ιδιαιτερότητες της πλατφόρμας και πώς αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη στελέχωση του Δημοσίου – αμέσως αλλά και σε βάθος χρόνου. «Υπάρχει ένας σοβαρός σχεδιασμός, ελπίζουμε μέσα από αυτό το έργο να πετύχουμε αυτό που μέχρι τώρα κάνουμε λίγο διαισθητικά, λίγο με ό,τι (νομίζουμε ότι) έχουμε ανάγκη».
«Το έργο θα ξεκινήσει με την πρώτη μελέτη που θα αναλύει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Εντός Οκτωβρίου θα αρχίσει η επεξεργασία των στοιχείων», λέει και προσθέτει: «Είναι ένα σύστημα για να επιλέγονται, όχι οι υποψήφιοι, αλλά ποιες θέσεις θα προτεραιοποιούνται με αφετηρία τις δεξιότητες που έχει ανάγκη ο κάθε φορέας, αλλά, προσοχή, σε άμεση σύνδεση με τις λειτουργίες του και την επίτευξη συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης. Δεν θα γίνει μέσω του workforce planning η ίδια η πρόσληψη, αυτό είναι δουλειά του ΑΣΕΠ».
Η πλατφόρμα της Α.Ι.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο, λόγω των ανελαστικών δαπανών και των δημοσιονομικών του ορίων, μπορεί να κάνει τόσες προσλήψεις όσες είναι οι αποχωρήσεις κάθε χρόνο.
«Επειδή οι αποχωρήσεις αφορούν σε ανθρώπους με προϋπηρεσία 40 ετών, δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να δώσουμε την ίδια ακριβώς πρόσληψη σε επίπεδο ειδικότητας ή στον ίδιο τον φορέα. Αρα η δεξαμενή των αποχωρήσεων γεμίζει έναν κουβά κι εμείς –το ΥΠΕΣ– πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο θα ανακατανείμουμε τις προσλήψεις στο σύνολο του Δημοσίου. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο να γίνουν 10.000 προσλήψεις στην Υγεία. Δεν έχουν φύγει 10.000 από την Υγεία τον τελευταίο χρόνο, αλλά εμείς θα πρέπει να “κατευθύνουμε” προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας».
Το πληροφοριακό σύστημα θα «γνωρίζει» τις αποχωρήσεις κάθε φορέα, την ιστορικότητα των αιτημάτων στελέχωσης, τις θέσεις που πρέπει να πληρωθούν, τις λειτουργίες και τους στόχους που συνδέονται με αυτές, καθώς και το προφίλ, αλλά και τις δεξιότητες των υπαλλήλων που οι φορείς αναζητούν.
Η ίδια θεωρεί ότι είναι σημαντικό να γίνονται προσλήψεις εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. «Αυτή τη στιγμή μάς δηλώνουν οι φορείς τις κενές οργανικές τους θέσεις, συνήθως τις δηλώνουν όλες και εμείς προσπαθούμε –όσο πιο ορθολογικά γίνεται– να δούμε τα εξής: έχω εγκρίνει κάποια θέση για πρόσληψη, έχει πάει υπάλληλος με διαδικασίες κινητικότητας, ποιες ειδικότητες είναι πιο σύγχρονες, ποιο προφίλ υπαλλήλου θα μπορούσε να φανεί πιο χρήσιμο; Προσπαθούμε με την κοινή λογική να “μοιράσουμε” αυτόν τον αριθμό προσλήψεων που έχουμε να κάνουμε κάθε χρόνο».
Και κάπου εδώ έρχεται η πλατφόρμα της Α.Ι. να αλλάξει το παιχνίδι: «Ποιο είναι το στοίχημα; Με τη χρήση της Α.Ι. να καθορίσουμε πού πρέπει να γίνουν προσλήψεις στο Δημόσιο με έναν τεχνοκρατικό και πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο, με έναν τρόπο που θα αυτοβελτιώνεται και θα εξελίσσεται».
Το πληροφοριακό σύστημα θα «γνωρίζει» τις αποχωρήσεις κάθε φορέα, την ιστορικότητα των αιτημάτων στελέχωσης, τις θέσεις που πρέπει να πληρωθούν, τις λειτουργίες και τους στόχους που συνδέονται με αυτές, καθώς και το προφίλ, αλλά και τις δεξιότητες των υπαλλήλων που οι φορείς αναζητούν.
«Θέλω μία θέση διοικητικού οικονομικού, που να ξέρει όμως να χειρίζεται το τάδε. Εκεί γίνεται μία πιο ουσιαστική ανάλυση της εργασιακής ανάγκης και του περιγράμματος θέσης – όλο αυτό το κομμάτι ενώνει και τα ψηφιακά οργανογράμματα και το κομμάτι των αποχωρήσεων και των δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η Δημόσια Διοίκηση, κι αυτό θα έρχεται να κουμπώσει με το άλλο έργο, που είναι στη φάση της διακήρυξης, το assessment center του ΑΣΕΠ», τονίζει η κ. Χαραλαμπογιάννη.
«Θα συνδέεται με τον εξής τρόπο: Θα λέμε, έχουμε να κάνουμε φέτος 15.000 προσλήψεις. Τι είδους θα είναι αυτές οι προσλήψεις; Ποιο πρέπει να είναι το προφίλ των ανθρώπων αυτών; Ποιοι φορείς έχουν πραγματικά ανάγκη; Μέσω αλγορίθμου, με τρόπο αυτοματοποιημένο, θα αναδεικνύονται λοιπόν αυτές οι 15.000 θέσεις και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο βέλτιστος τρόπος με τον οποίο πρέπει να πληρώσει τις θέσεις αυτές το Δημόσιο. Μπορεί να είναι με νέα πρόσληψη, μπορεί με κάποια μορφή εσωτερικής μετακίνησης. Στην περίπτωση της πρόσληψης, αυτό θα εμφανίζεται, ως πληροφορία, στο ΑΣΕΠ, το οποίο με τη σειρά του θα διαθέτει τον κατάλληλο υποψήφιο, σύμφωνα με το προφίλ που μας καθόρισε το workforce planning, μέσα από μια“δεξαμενή” έτοιμων υποψηφίων. Μια δεξαμενή που θα έχει προκύψει από εξετάσεις με επίκεντρο τις δεξιότητες, σε κέντρα αξιολόγησης που αναπτύσσει το ΑΣΕΠ και οι οποίες διεξάγονται σε χρόνο ουδέτερο ως προς την πρόσληψη», προσθέτει.
Οπως σημειώνει η υφυπουργός, αυτό είναι μία αλυσίδα πραγμάτων – «το workforce planning θα το χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών και η Προεδρία της κυβέρνησης. Από τη Γ.Γ. Συντονισμού προκύπτουν οι διάφορες πολιτικές προτεραιότητες μέσα στα ετήσια σχέδια δράσης. Για παράδειγμα, αν υπάρχει προτεραιότητα στην Πολιτική Προστασία, θα μπαίνει ως παράμετρος στο πληροφοριακό σύστημα ότι φέτος είχα πλημμύρες, πρέπει να το λάβεις υπόψη σου για το πόσους δασοκομάντος θα χρειασθεί να προσληφθούν».
Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, στο ΥΠΕΣ φιλοδοξούν να μειώσουν -το κατά δύναμιν- τη γραφειοκρατία.
«Με τις νέες τεχνολογίες και την αξιοποίηση της Α.Ι., η επιλογή του τρόπου στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών και των προσλήψεων, ειδικότερα, γίνεται πιο στοχευμένη. Θα κάνουμε κάτι που μας δίνει μια ξεκάθαρη ακτινογραφία του τι ακριβώς χρειαζόμαστε», υπογραμμίζει η Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
«Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Οταν στο επίκεντρό σου είναι ο πολίτης, πρέπει να λύσεις τα προβλήματα που δημιουργούνται. Αρα, γρήγορες προσλήψεις για τη στελέχωση του Δημοσίου, κατάλληλη στελέχωση με αξιοποίηση της Α.Ι., ξεκάθαρη αρμοδιότητα για να ξέρει ο πολίτης πού απευθύνεται, βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη», καταλήγει.