Αλλαγές στον «μεγάλο ασθενή» ΕΟΦ

Αλλαγές στον «μεγάλο ασθενή» ΕΟΦ

Λίγα 24ωρα μετά την επίσημη λήξη της θητείας του υπέβαλε την παραίτησή του ο Δημήτρης Φιλίππου, τέως πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων - Τον ΕΟΦ είχε χαρακτηρίσει «μεγάλο ασθενή» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ομιλία του την περασμένη Δευτέρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του, έπειτα από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και λίγα 24ωρα μετά την επίσημη λήξη της θητείας του(!), υπέβαλε το βράδυ της Τρίτης στον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Φιλίππου.

Ο τέως πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κοινοποίησε την επιστροφή του στα ακαδημαϊκά καθήκοντα και στη χειρουργική με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία μεταξύ άλλων εκφράζει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρώην υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια «για την εμπιστοσύνη τους», χωρίς ωστόσο να κάνει αντίστοιχη αναφορά στον τέως υπουργό Θάνο Πλεύρη και στον νυν υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, η θητεία του κ. Φιλίππου έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου στην Ολομέλεια της Βουλής, «σας λέω επίσημα ότι 30 Σεπτεμβρίου έληξε η θητεία του (σ.σ. του κ. Φιλίππου) και δεν θα ανανεωθεί. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτά περί παραίτησης».

Και πρόσθεσε: «Η δική μου δουλειά είναι να αναβαθμίσουμε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, να τον εκσυγχρονίσουμε και να προστατέψει την υγεία του λαού. Να εξασφαλίσουμε επάρκεια φαρμακευτικών προϊόντων, και αυτό κάνουμε».

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού λίγα 24ωρα αφότου έληξε η θητεία του – Χρυσοχοΐδης: Προτεραιότητα η ανασύσταση του ΕΟΦ, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι το κεντρικό εργαλείο για να ασκήσουμε πολιτική.

Οι ελλείψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στην Αριστοτέλους 17 (υπουργείο Υγείας) όσον αφορά τη συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό, με βασικό καταλύτη την αδυναμία του Οργανισμού να ελέγξει τις ελλείψεις φαρμάκων και τη δυσκολία στην τροφοδότηση του υπουργείου με στοιχεία σχετικά με τη φαρμακευτική αγορά. Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε ομιλία του σε συνέδριο, έθεσε ως προτεραιότητα την ανασύσταση του «μεγάλου ασθενούς» ΕΟΦ, «ο οποίος», όπως είπε, «υποτίθεται ότι είναι το κεντρικό εργαλείο για να ασκήσουμε πολιτική».

Στον νόμο που ψηφίστηκε χθες υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά σε ζωντανό χρόνο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί, όπως ανέφερε ο υπουργός, «μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τα πλήρη στοιχεία».

Ο κ. Φιλίππου στην ανάρτησή του σημειώνει ότι «σε αυτό το ταξίδι που κράτησε τέσσερα χρόνια, πολλά πράγματα επιτεύχθηκαν και ουσιαστικές αλλαγές και τομές έγιναν» και δεσμεύεται να παρουσιάσει σύντομα αυτό το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή