Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Αφετηρία καλύτερης ζωής για τον λαό μας»

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Αφετηρία καλύτερης ζωής για τον λαό μας»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Δεκεμβρίου 1978, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα περισσότερα επίμαχα σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως το δημοσιονομικό. Η Ελλάδα θα ήταν πλέον το δέκατο μέλος της Κοινής Αγοράς.

«Αφετηρία για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή για τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής την χθεσινή συμφωνία της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο κ. πρωθυπουργός, ο οποίος θα σχολιάσει σήμερα ευρύτερα την συμφωνία, δήλωσε χθες τα εξής: “Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την επιτευχθείσα στις Βρυξέλλες συμφωνία. Η συμφωνία αυτή αποτελεί τον τελευταίο σταθμό στη μακρά πορεία που διανύσαμε για την οργανική ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αφετηρία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης ζωής για τον λαό μας”. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων και ειδικότερα οι τελικοί όροι της συμφωνίας στα επίμαχα θέματα θεωρούνται ως απόλυτα ικανοποιητικοί για τη χώρα μας», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή» την επομένη της λήξης των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση έβλεπε με διαφορετικό τρόπο την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΕΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, χωρίς να αναφέρονται στο περιεχόμενο της συμφωνίας, επαναλαμβάνουν την αρχική τους αντίθεση ως προς την ένταξη της Ελλάδος στην Κοινότητα. Τα λοιπά κόμματα ομιλούν για συμβιβασμό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας ήταν δυνατόν να επιτύχει καλύτερους όρους. Στα σχόλια αυτά απάντησε ο υπουργός Συντονισμού κ. Κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας “δεν επέβαλε στις Βρυξέλλες τηλεγραφικούς όρους, αλλά διαπραγματεύτηκε με φίλες χώρες μια τίμια συμφωνία”», ανέφερε παρακάτω η εφημερίδα.

Από την πλευρά τους, οι ξένοι ανταποκριτές χαιρέτιζαν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

«Τίποτε πια δεν στέκεται στο δρόμο της εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα», έγραφε η Le Monde. «Ο τρόπος που λύθηκαν τα προβλήματα με την Αθήνα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, όταν οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να υπογράψουν μια συμφωνία», κατέληγε.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Αφετηρία καλύτερης ζωής για τον λαό μας»-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT