Κρατικό Νίκαιας: «Σε ένα οκτάωρο είδα 88 αξονικές»

Κρατικό Νίκαιας: «Σε ένα οκτάωρο είδα 88 αξονικές»

Aκόμη μία παραίτηση, λόγω των συνθηκών εργασίας, προστέθηκε στο απεικονιστικό τμήμα του Κρατικού Νίκαιας, το οποίο έμεινε με δύο μόνιμους γιατρούς - «Στην τελευταία γενική εφημερία, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα είδα 88 εξετάσεις», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του τμήματος αξονικού τομογράφου

κρατικό-νίκαιας-σε-ένα-οκτάωρο-είδα-88-562669570

Σήμα κινδύνου για τη λειτουργία του Κρατικού Νίκαιας εκπέμπουν οι γιατροί του νοσοκομείου, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών μεθόδων/Αξονικός-Μαγνητικός Τομογράφος. Το συγκεκριμένο τμήμα έχει δύο αξονικούς και ένα μαγνητικό τομογράφο, και καλύπτει τη λειτουργία του νοσοκομείου με τη μεγαλύτερη σε όλο το λεκανοπέδιο προσέλευση ασθενών στα επείγοντα (103.781 επισκέψεις το 2022). Από χθες έχει μείνει με δύο μόνιμους γιατρούς με τον βαθμό του διευθυντή και έναν επικουρικό, ενώ οι οργανικές θέσεις του τμήματος είναι εννέα.

Στο μπαράζ αποχωρήσεων γιατρών –τρεις παραιτήσεις και μία συνταξιοδότηση– που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο έως και την προηγούμενη Τετάρτη, προστέθηκε χθες μία ακόμη παραίτηση, αυτή της επιστημονικής υπεύθυνης του τμήματος. Οι λόγοι των παραιτήσεων; «Ο φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με την υποστελέχωση. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Οι συνθήκες είναι δυσβάσταχτες. Στην τελευταία γενική εφημερία, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα είδα 88 εξετάσεις. Δεν σηκώθηκα από την καρέκλα. Φτάνουμε στο σημείο να είμαστε τόσο κουρασμένοι που δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που βλέπουμε», σημειώνει στην «Κ» η Σοφία Ισπανοπούλου, διευθύντρια του αξονικού τομογράφου και μία εκ των δύο μόνιμων ακτινολόγων που παραμένουν. Οπως επισημαίνει, «υπάρχει μεγάλη δυσλειτουργία του αξονικού. Και όταν δυσλειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, δυσλειτουργεί το νοσοκομείο. Δεν μπορούμε δύο γιατροί να στηρίζουμε όλο το νοσοκομείο, 30 ημέρες τον μήνα. Λόγω υποστελέχωσης έχουν σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία, πρωινά και απογευματινά. Στο παρελθόν, ο αξονικός τομογράφος λειτουργούσε σε καθημερινή βάση από τις 8 τις πρωί έως τις 9 το βράδυ, κάνοντας περιστατικά, εκτός των γενικών εφημεριών που είναι 24ωρη λειτουργία. Στην παρούσα κατάσταση, μετά τις 3 το απόγευμα δεν υπάρχει γιατρός αξονικού τομογράφου να καλύψει το τμήμα. Καλύπτουμε δηλαδή μόνο τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών τις πρωινές ώρες και της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου. Και κάθε γενική εφημερία συνεπάγεται περίπου 200-240 αξονικές».

Την προσεχή Κυριακή, η κ. Ισπανοπούλου θα κάνει την τέταρτη εφημερία της για τον μήνα Οκτώβριο. «Εχει χρειαστεί να κάνουμε ακόμη και 12 και 13 εφημερίες, γενικές και ετοιμότητας, σε ένα μήνα για να βγει το πρόγραμμα όταν, με βάση τον νόμο, ένας διευθυντής γιατρός μπορεί να κάνει έως τρεις γενικές εφημερίες και τρεις ετοιμότητας».

Χθες, προστέθηκε ακόμη μία παραίτηση –λόγω των συνθηκών εργασίας– στο απεικονιστικό τμήμα του Κρατικού Νίκαιας, το οποίο έμεινε με δύο μόνιμους γιατρούς.

Σύμφωνα με την ίδια, η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις, με προσλήψεις γιατρών με μπλοκάκι και μετακινήσεις από άλλες μονάδες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η τελευταία χρονικά προκήρυξη θέσεων γιατρών, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, περιλάμβανε και δύο θέσεις επιμελητή Β΄, για το συγκεκριμένο τμήμα. Τελικά υποβλήθηκε μία μόνο υποψηφιότητα, αυτή του επικουρικού που ήδη εργάζεται στο τμήμα. «Ζητήσαμε να μην προκηρύσσονται οι θέσεις στον βαθμό του επιμελητή Β΄ αλλά στον βαθμό του επιμελητή Α΄ ως δέλεαρ για να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον», υπογραμμίζει η κ. Ισπανοπούλου και συνεχίζει: «Ο διοικητής έχει στείλει αίτημα στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου για πρόσληψη τριών επιμελητών Α΄ για τους αξονικούς και έναν επιμελητή Α΄ για τον μαγνητικό. Δεν γνωρίζουμε τι έχει κάνει από εκεί και πέρα η ΥΠΕ». Στις 17 Οκτωβρίου, έχει κανονιστεί και συνάντηση αντιπροσωπείας γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας με τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, όπου θα τεθεί και το θέμα του απεικονιστικού τμήματος.

Καταλήγοντας, η κ. Ισπανοπούλου τονίζει ότι η ίδια δύσκολη κατάσταση στην υποστελέχωση των απεικονιστικών και ακτινολογικών τμημάτων επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Υπάρχουν κάποιοι λίγοι παλαβοί, ή ρομαντικοί εάν θέλετε, που έχουν μείνει στο ΕΣΥ. Πλέον βλέπουμε μια γενική αποδιοργάνωση και απαξίωση του συστήματος. Πόσο πια να βάλουμε “πλάτη”;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT